11 pentru România 

Foto: Maria Man

România va participa în 2016 la Jocurile Paralimpice care vor avea loc în perioada 7 – 18 septembrie  cu cea mai numeroasă echipă din istoria sa și va intra în competiție la șase categorii sportive. Ceremonia de prezentare a lotului paralimpic al României a avut loc miercuri, 17 august, în cadrul Centrului de Cultură Urbană „Casino” din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, fiind a doua oară când prezentarea sportivilor are loc la Cluj-Napoca.

Cei 11 sportivi calificați pentru Rio sunt: Hriscu Florentina (disc), Cojoc Florin (săritura la înălţime), Lulea Mihaela, Serban Iulian (para canoe), Novak Eduard, Olah Attila (ciclism), Bologa Alexandru (judo), Ciorap Naomi, Ciorap Samuel (înot), Makszin Dacian, Simion Bobi (tenis de masă).

Echipați cu costumații bej, cu pălării și papioane tricolore, sportivii au fost prezentați publicului fiind aplaudați minute în șir.

Judo pe întuneric

Clujeanul Alexandru Bologa are 20 de ani. Este primul sportiv judocan în totalitate nevăzător, din România și primul care s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice. Este student în anul II la Facultatea de Psihologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și învață, în aceeași timp meseria de maseur. A fost la un pas de medalia de bronz la Campionate Europene de la Lisabona, din noiembrie, unde s-a clasat pe locul cinci. A câștigat medalia de aur în Heidelburg în februarie 2016 și argint la Grand Prix Infraero, Brazilia din martie 2016. În iunie 2016 a câștigat medalia de aur la Grand Prix, Brimingham în Marea Britanie.

Alexandru și antrenorul lui / Foto: Maria Man

Alexandru și antrenorul lui / Foto: Maria Man

„Pentru mine participarea la Jocurile Paralimpice reprezintă o mândrie, un vis care s-a îndeplinit. Voi încerca să mă bat cât mai bine, să fac meciuri cât mai bune. Dacă voi face acest lucru, cu siguranță voi ajunge pe podium. Fac judo de patru ani. Mă antrenez aici, la Cluj, cu lotul feminin de judo, dar și cu băieții de la U Cluj. Mă antrenez în fiecare zi. Fac două antrenamente de câte două ore, zilnic. Sunt student la psihologie. Am ales această facultate, pentru că sunt conștient că la un moment dat nu voi mai putea face sport și vreau să am și o carieră. De multe ori psihologia mă ajută să mă motivez, să reușesc să îmi depășesc emoțiile”, spune tânărul, deținătorul centurii negre în judo.

De când a aflat că s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice de la Rio, tânărul se antrenează și cu mai multă determinare ca până acum. „Sper să am un rezultat cât mai bun. Sunt conștient că nu poți să faci nimic fără muncă”, spune Alexandru.

„Ne pregătim de patru ani. E un timp realtiv scurt, un ciclu olimpic. Alexandru a început să facă judo de doar patru ani, a făcut înot înainte. Am ajuns să avem rezultate foarte bune pentru judo-ul paralimpic pentru nevăzători. Alexandru are foarte multe calități și asta ne ajută foarte mult în dezvoltarea lui: începând de la forță, calități psihice foarte bune, tehnică. Diferența foarte mare dintre sportivii normali și cei paralimpici nu este foarte mare și ține doar de modul în care se începe lupta. Nevăzând, ei pleacă din priză, însă în rest, regulamentele și tehnicile sunt identice”, spune antrenorul judocanului,  Gergely Tamas.

La eveniment a fost prezent și Ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brummell, care i-a încurajat pe sportivi: „Există o legătură foarte mare între Marea Britanie și echipa României, stabilită mai ales cu ajutorul lui Sally Wood-Lamont, președintele Comitetului Național Paralimpic din România. Sunt foarte fericit că România are 11 atleți care vor participa la Rio. Este cea mai mare echipă din istoria României și le urez tuturor succes”, a spus ambasadorul.

Ce șanse are România

„Nu pot să spun exact câte medalii ne așteptăm să obținem, dar avem șanse la ciclism, avem șanse la caiac. Totul depinde de tragerea la sorți. Pentru că aceasta e problema mare. În timpul pregătirilor am trimis mai mulți sportivi în tabere în străinătate pentru că aici nu sunt condiții prea bune pentru noi. Au fost în Italia, Polonia, Bulgaria, Eduard Novak e în Italia chiar acum. Am primit bani de la Ministerul Tineretului și Sportului pentru această pregătire. În cei patru ani are nevoie de susținere, trebuie să participe la cât mai multe competiții pentru a se califica. Pentru ca o persoană să ajungă aici e nevoie de 20.000 de euro, aproximativ”, a spus Sally Wood-Lamont.

Sally Wood-Lamont / Foto: Maria Man

Sally Wood-Lamont / Foto: Maria Man

„Dorința Clujului de a fi un smart city nu se referă neapărat la tehnologie, ci și la dorinţa de a face acest oraş egal pentru toţi. Acum patru ani am fost cu domnul primar la Londra, când se terminau jocurile Paralimpice și am văzut câtă importanţă dădeau organizatorii acestor jocuri paralimpice şi sper ca şi la Rio să se întâmple lucrurile aşa”, a spus Emilia Botezan, reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca, din cadrul evenimentului.

Sportivii calificați

ATLETISM. Florentina Hriscu este prima sportivă de sex feminin calificată vreodată la Jocurile Paralimpice la atletism. Participă la proba de aruncarea discului. A ocupat locul 5 la Jocurile Mondiale IWAS de la Sochi 2015, locul doi la Openul Croației 2016, locul 2 la Openul Italiei 2016.

Florin Cojoc a participat de asemenea la Jocurile Paralimpice din Londra 2012 la săritura în lungime.

CICLISM. Eduard Novak este cel mai valoros sportiv paralimpic din România până în prezent, fiind portdrapelul României la Festivitatea de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Londra 2012 și de la Rio 2016. A obținut medalia de aur și medalia de argint la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012, dar și medalia de argint la Jocurile Paralimpice din Beijing în 2008.

Ciclistul Olah Atilla e la prima participare la Jocurile Olimpice.

JUDO. Alexandru Bologa este primul sportiv judocan în totalitate nevăzător român calificat la Jocurile Paralimpice.

PARA-CANOE. Este prima ediție în care para-canoe figurează la Jocurile Olimpice. Para-canoe are calificați doi sportivi: Iulian Șerban și Mihaela Luca inițial atleți olimpici deveniți paralimpici în urma unui accident.

ÎNOT. Naomi Ciorap în vârstă de 19 ani a participat la Jocurile Paralimpice de la Londra când avea doar 16 ani. Fratele ei, Samuel Ciorap este la prima participare la Jocurile Paralimpice.

TENIS DE MASĂ. Dacian Makszin a participat la Jocurile Paralimpice din Londra 2012 și este calificat la Jocurile Paralimpice din 2016 de la Rio. A câștigat medalia de aur la Jocurile Mondiale IWAS din Soci, Rusia în 2015, precum și de numeroase medalii internaționale.

Bobi Simon s-a calificat pentru Jocurile Paralimpice pentru prima oară.

1 Comentariu

Postaţi un comentariu