Com`ON Cluj-Napoca. Tinerii mai au la dispoziție o zi pentru a vota proiectele înscrise în competiție
Com’ON Cluj-Napoca – Buget Participativ de Tineret în Cluj2015, Capitala Europeană a Tineretului” și-a propus crearea unui portofoliu de 250 de proiecte pentru Cluj. În acest moment, Com`ON Cluj-Napoca înseamnă mult mai mult: 437 de inițiative care se luptă pentru votul comunității. Mâine, 15 aprilie este ultima zi în care tinerii până în 35 de ani pot decide unde vor merge banii puși în joc.
Citiți și: Com`ON Cluj-Napoca. Start vot! 451 de proiecte se luptă pentru finanțare
Campania de vot pentru inițiativele depuse în cadrul proiectului Com`ON Cluj-Napoca se derulează în perioada 30 martie-15 aprilie. Două săptămâni în care Clujul are un cuvânt de spus cu privire la proiectele care-l privesc. Votul se face online, pe platforma cc.yourcluj.ro, putând fi votate ca fiind valide 15 inițiative.
Scopul proiectului Com`ON Cluj-Napoca a fost să asigure un portofoliu de 250 de inițiative pentru comunitatea clujeană, fiecare proiect putând să primească o finanțare de maxim 4.500 lei. Pentru asta, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a alocat un buget total de 500.000 lei. În funcție de bugetele inițiativelor validate prin vot de comunitate, vor putea primi finanțare maxim 250 de inițiative, fiecare cu buget de până la 4.500 lei, dar în limita bugetului total de 500.000 lei alocat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Dacă bugetul total de 500.000 lei se consumă înainte de a se ajunge la inițiativa cu numărul 250, atunci aceea va rămâne fără finanțare. De aceea, e o provocare pentru toate grupurile de inițiativă să mobilizeze cât mai multe voturi și să urce cât mai sus în clasament, pentru a primi finanțare
[stextbox id=”custom”]
Strategia privind inițiativele
În acest context, pentru a transforma în realitate cât mai multe idei, echipa Com`ON Cluj-Napoca va încerca două metode:
- Revizuirea, împreună cu grupurile de inițiativă, a bugetelor inițiativelor depuse, pentru a ne asigura că bugetele sunt corect estimate și că în cazul în care este nevoie se fac modificările necesare, implicând comentariile și ajutorul experților cooptați.
- Încercarea de a comasa sau de a ”cupla” inițiative care ori se aseamănă foarte tare între ele, ori sunt, oarecum, complementare. În acest fel, puterea unei ”inițiative compuse” va crește și resursele implicate sunt folosite responsabil. Astfel, împreună vom încerca să aducem împreună cât mai mulți oameni, care împărtășesc o idee comună despre un Cluj mai bun și să ne asigurăm că inițiativa își găsește rolul într-un proiect comunitar mai amplu.
[/stextbox]
În plus, echipa Com`ON Cluj-Napoca va încerca să ducă aceste proiecte mai departe, printr-o strategie pe două planuri: „Pe cele validate și care au primit finanțare vom încerca să le transformăm în proiecte durabile, stabile, să obținem împreună cofinanțări, iar pe cele nevalidate vom încerca să găsim căi pentru a le valida într-un fel sau altul, în funcție de nivelul de implicare a grupurilor care le-a emis.”