Cluj, Capitală Europeană a tinerilor cercetători în domeniul social

Peste 120 de tineri din opt ţări europene se vor reuni la Cluj, la conferința internațională Youth Participation to Research and Psychosocial Intervention in Contemporary Society/Participarea Tinerilor la cercetare și intervenție în domeniul psiho-social, în societatea contemporană.

Conferinţa se va desfăşura în perioada 21-22 aprilie şi este organizată de Departamentul de Asistență Socială al UBB (director prof. dr. Maria Roth), de Atelierul Studenţesc de Cercetare şi Intervenţie Psiho-Socială (coordonator lect. dr. Eugen Baican) și programul POSDRU al UBB “Tineri Cercetători de Succes – Dezvoltare Profesionala în context interdisciplinar şi international”.

“Conferinţa se înscrie în seria amplă de acţiuni organizate sub egida Cluj- 2015, Capitală Europeană a Tineretului şi vrea să atragă atenția pe de o parte asupra rolului tinerilor în viața socială, dar și asupra capacităților lor de cercetare și de inițiere a unor schimbări. Conferința vine într-un moment în care toate forurile naţionale și internaționale subliniază importanţa cercetării pentru progresul societății, dar totodată investiția în cercetare, mai ales în domeniul stiințelor sociale e în scădere. (…) Animați de dorința de a stimula cercetarea în asistența socială dar și în științele sociale în general, Departamentul de Asistență Socială și Atelierul Studențesc de Cercetare și Intervenție Psiho-Socială au inițiat o conferință studențească care să stimuleze interesul pentru cercetare al studenților din domeniul nostru”, a declarat directorul Departamentului de Asistenţă Socială al UBB, Maria Roth.

Participanții la conferinţa internaţionalăde la Cluj sunt 120 de studenți de la licență, masterat și doctorat, precum și cercetători post-doctoranzi din Marea Britanie (Universitatea din Liverpool), Germania (universităţile Coburg, Ostfalia Bauunschweig şi Freiburg), Franţa (Paris, Hopitaux Universitaire La Pitié Salpetriere), Olanda (Univ. Liberă din Amsterdam), Moldova (Univ. de Stat din Moldova, Chişinau), Suedia (Sverige, Hart to Hart), Elvetia (Univ.Zurich) şi România (Univ. Transilvania din Braşov, Univ. Bucureşti, Univ. Al. I. Cuza, Iaşi, Univ. Ovidius Constanţa, Univ. de Vest Timişoara, Univ. Lucian Blaga Sibiu, Univ. din Oradea şi Universitatea Babeş-Bolyai).

Maria Roth a mai spus că în cadrul conferinţei vor fi prezentate 85 de lucrări știintifice realizate de studenți, în domenii precum probleme sociale, voluntariatul și implicarea socială, discriminarea și marginalizarea, teoria și practica intervenției sociale, reflecții teoretice asupra socialului. De asemenea, profesori şi cercetători de la universităţile participante vor prezenta cercetări pe teme de larg interes și vor susține work-shop-uri pe teme care privesc implicarea tinerilor în dezvoltarea socială, abordarea nevoilor persoanelor tinere cu dizabilități, problemele romilor în Suedia şi România, reprezentare de sociologie dramaturgică.

Distribuie:

Postaţi un comentariu