Capitala Tineretului 2015 are totem. Luminos și cu mesaje multilingve

Foto: Dan Bodea

Capitala Tineretului are, începând cu 27 februarie, un simbol care o va reprezenta atât în rândul clujenilor, cât și al turiștilor care vor vizita orașul în următoarele luni. După nu mai puțin de patru luni în care proiectul a fost ținut „sub tăcere”, construcția de 16 metri lungime și doi metri înălțime poate fi, în sfârșit, văzută în Parcul Central din Cluj, la intrarea în parc dinspre Cluj-Arena,  între Lacul Chios și Clădirea Casino.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Proiectul a fost realizat de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj (AStA), organizație membră a Federațiie SHARE Cluj-Napoca, cu ajutorul voluntarilor și a zece designeri grafici, întreaga instalație fiind finanțată de Primărie cu suma de 88.000 de lei.

„Totemul este format din literele și cifrele Cluj 2015 care stau pe o structură metalică, acoperită cu placaj metalic și fețele luminate în poli carbonat. Între litere și cifre avem 66 de ecrane care au mesaje în cele cinci limbi oficiale ale Capitalei de Tineret: 14 în română, 13 în engleză, 12 în maghiară, 11 în franceză și 11 în germană. Luminatul poate fi schimbat în mai multe culori. Am avut sprijinul a 10 designeri care au lucrat voluntar pentru acest proiect și au dat suflet proiectului. Ei au fost angrenați în proiect de către cea mai mare comunitate online, I Love Cluj. În funcție de eveniment avem mai multe scheme de culori și programe ce pot fi făcute și așteptăm ideile oamenilor pentru a folosi acest totem. Sigur va avea mai multe forme decât forma pe care o are acum pentru că vrem să aducem oamenii mai aproape unii de alții și să îi implicăm în ceea ce înseamnă Capitala Tineretului”, a precizat Răzvan Luca, coordonator departament de reactivare urbană în cadrul Capitalei Tineretului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Printre mesajele expuse pe ecranele instalației se numără denumirea orașului în trei limbi, prioritățile Capitalei (Joy, Share , European, Vision), obiective turistice din Cluj și din zonă (Salina Turda, Hotel Continental, Bastionul Croitorilor, Piața Unirii, Piața Muzeului) și cuvinte ce reprezintă oamenii din Cluj și caracterul orașului ( festival, creativitate, inovație), fiecare într-o limbă oficială a Capitalei fără a fi repetate cuvintele între ele.

Potrivit lui Răzvan Luca, în viitor vor exista machete online în care vor fi explicate toate cuvintele, în cazul în care unele dintre ele nu sunt înțelese. Totemul va fi aprins în fiecare seară, până într-un anumit moment al dimineții. De asemenea, va exista posibilitatea ca totemul să fie mutat în diferite puncte „fierbinți” din Cluj, acolo unde vor avea loc anumite evenimente. „Ne-am gândit la Piața Unirii, Cetățuia, Sala Polivalentă, Cluj Arena sau Casa de Cultură a Studenților. Sunt multe opțiuni și în funcție de fondurile pe care le putem strânge pentru mutarea lui o vom face”, a spus Răzvan Luca.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Totemul Cluj-Napoca 2015 a fost inaugurat în prezența responsabililor proiectului Capitalei de Tineret, respectiv Primăria Cluj-Napoca și Federația Share. Prezent la eveniment, a fost și primarul Emil Boc.

„Recunosc că la început am fost reținut cu privire la acest proiect, dar pe măsură ce am văzut derularea lui, mi-am data seama că va fi o reușită pentru Capitala Europeană a Tineretului. Cuvintele de ordine pentru această inițiativă sunt creativitate, dinamism, inovare și multiculturalitate. Este un totem care va duce numele Clujului peste tot în țară și peste hotare și care reprezintă profilul optimist și tânăr al Clujului. Sunt convins că de azi înainte acest totem va fi un punct de atracție atât pentru clujeni, cât și pentru turiștii care ne vizitează”, a spus Emil Boc.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Acest totem marchează nu doar anul în care Cluj-Napoca este Capitală a Tineretului, el consolidează titlul informal primit de acest oraș ca cel mai prietenos oraș pentru turiști din Europa”, a precizat Vlad Pop, președinte al Federației Share, aducându-le mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în realizarea instalației.

Distribuie:

Nu există Comentarii

    Postaţi un comentariu