Un tehnocrat cu frica lui Dumnezeu. Ce își propune și cine este ministrul desemnat pentru fondurile europene

Ministrul desemnat al fondurilor europene, într-o imagine de arhivă din 2008, când a fost hirotonisit diacon de PS Sofronie al Bihorului | Foto: Bihoreanul

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Marcel Boloș, ministru desemnat pentru fondurile europene, a detaliat planurile pe care le are în mandatul său. El a fost audiat, marți, în comisiile reunite pentru afaceri europene ale Senatului și Camerei Deputaților. Trecem în revistă câteva dintre cele mai importante declarații ale acestuia, după transcrierea realizată de G4media:

  • „Anul care urmează este plin de greutăți din cauza riscului de dezangajare de fonduri, de 3, 2 miliarde de euro pentru 2020. (…) Ceea ce presupune eforturi pe care le facem pentru evitarea acestui risc. Anul 2020 e din acest punct de vedere extrem de dificil.”
  • „O măsură la care țin foarte mult este cea privitoare la schimbarea de paradigmă instituțională, în centrul atenției trebuie să punem beneficiarii și proiectele. Beneficiarul este cel care trebuie sprijinit, pentru ca proiectele să poată fi duse la bun sfârșit”.
  • „O a doua măsură vizează procesul de reavizare a proiectelor și de reobținere a unor avize. De exemplu, pentru un aviz de mediu o simplă modificare poate să ducă la reluarea întregului proces a obținerii avizului de mediu”
  • „Este un obiectiv ambițios ca absorbția să înceapă chiar la 1 ianuarie 2021, dar în acest fel am avea o altă abordare pe următorul exercițiu financiar”.
  • „În România în momentul de față partea cea mai mare ca timp rămâne procedura de achiziție. Orice modificare trebuie să respecte directiva UE. Sunt anumite părți din procesul de achiziție care depind de autoritatea contractantă, de exemplu durata de evaluare a ofertelor. Un alt mare consumator de timp e partea de contestații și aici știm cu toții că am putea găsi soluții pentru ca prin modificarea legislației, dar și prin îmbunătățiri să asigurăm optimizarea acestor perioade consumatoare de timp”
  • „În ce privește agențiile de dezvoltare regională, este o prioritate descentralizarea managementului fondurilor structurale, care e bine-venită în principal pentru beneficiari”.
  • „Proiectele mari de infrastructură sunt prioritare și autostrăzile Brașov-Bacău și Târgu Mureș-Iași-Ungheni sunt prioritare din punctul de vedere al pregătirii documentației economice”.

Tehnocrat, profesor și preot, pe ruta Oradea – București – Cluj

Născut în 1968, Marcel Boloș, a absolvit liceul industrial din Huedin, în 1986. A fost admis în 1992 la Facultatea de Electrotehnică si Informatică a Universității Oradea, iar în 1993 s-a angajat la serviciul relații publice din Primăria Oradea. Tot în 1993 a început a doua facultate, cea de Științe Economice. Ambele facultăți le-a absolvit în 1997. Apoi a urmat un master în Fonduri Europene la Universitatea Oradea și, imediat după absolvire, în 1999, a devenit asistent universitar, la aceeși instituție. În 2005 și-a luat doctoratul în Contabilitate, la Timișoara iar în 2007, al doilea doctorat, în Management, la Cluj. Pe lângă doctorate și cariera administrativă, el și-a continuat și cariera academică, ajungâng în 2015 profesor universitar, la Universitatea Oradea.

Boloș a urcat încet-încet în ierarhia primăriei, fiind numit, în 2008, după alegerea primarul PNL Ilie Bolojan, în funcția de director al direcției de Management Proiecte cu Finanțare Internațională, post pe care a rămas până în 2012. În acel an, a fost recrutat ca secretar de stat în ministerul dezvoltării din guvernul Ponta (USL), calitate din care a supervizat Programul Operațional Regional. Apoi, în 2013, a trecut ca director general în cadrul ministerului transporturilor, postură din care a coordonat Programului Operațional Sectorial Transport, până la căderea guvernului Ponta. În noiembrie 2015, în guvernul Cioloș, a fost promovat secretar de stat la ministerul transporturilor, funcție pe care a rămas până în ianuarie 2017.

În paralel, la Cluj-Napoca, în 2013, Marcel Boloș a câștigat concursul pentru postul de șef al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest. Până în 2015, el a cumulat atât funcția din guvern cât și pe cea de la Cluj. În 2015, și-a suspendat contractul de la ADRNV, dar a rămas titularul postului. În 2017, la instalarea guvernării PSD, s-a întors pe funcția de la Cluj, până acum.

Surse din ADRNV ne-au declarat că, profesional, nu i se poate reproșa nimic, a fost foarte implicat în atragerea fondurilor, până la nivel de proiect; adică stătea de vorbă cu toți, și nu se lăsa până nu se găsea soluția. Ce i se reproșează este modul defectuos în care comunică, nu doar cu presa, ci și cu colegii din ADRNV. De asemenea, nu e un secret că a promovat oameni aduși de la Oradea sau din ministerele la care a lucrat.

O întrebare ciudată

Una din întrebările la care Marcel Boloș a trebuit să răspundă în timpul audierilor a fost legată de activitatea sa preoțească, puțin cunoscută publicului larg, mai ales în afara Oradiei.

Potrivit propriilor declarații, înainte de 1989, el a dat de mai multe ori la Seminarul Teologic de la Cluj, dar nu a fost avizat de protopopiatul de care depindea, fiindcă părinții săi erau activiști de partid. A urmat, totuși, Teologia, la Oradea, în perioada 2005-2008, în paralel cu cariera administrativă și academică. În noiembrie 2008, a fost hirotonisit diacon de PS Sofronie, episcopul Oradiei și Bihorului, potrivit ziarului local Bihoreanul.

În 2012, Marcel Boloș declara tot pentru Bihoreanul că în 2010 a devenit preot misionar celib, adică fără parohie și fără drept de a se căsători. În 2013, PS Sofronie i-a interzis lui Marcel Boloș să mai slujească pe aria episcopiei Bihorului. Această interdicție a fost și subiectul unei întrebări care i-a fost pusă în timpul audierilor în Parlament. „În ceea ce privește conflictul cu ierarhia bisericească, nu am avut un conflict, a fost o nerespectare de reguli bisericești și am avut pedeapsa pe care ați putut-o citi din mass-media”, a spus acesta.

Cu altă ocazie, el a precizat că activitatea preoțească nu îi ia mai mult de două ore pe săptămână. „Eu am crescut în curtea bisericii şi din copilărie am avut această aplecare spre zona religioasă. Nu regret acest pas, cu toate că mi-a fost foarte greu, au fost multe voci care au reacţionat negativ şi mi-am auzit şi foarte multe ironii. Mie îmi aduce foarte multă linişte, foarte mult echilibru şi ştiu că încerc să fac ceea ce este bine în faţa lui Dumnezeu şi a oamenilor”, spunea Marcel Boloș într-un interviu din 2010.

Al nouălea ministru în cinci ani

Dacă guvernul Orban va fi învestit, Marcel Boloș va fi al nouălea ministru al fondurilor europene, din 2014 încoace, adică de când a început prezenta perioadă de programare europeană:

Eugen Teodorovici (2014 – martie 2015)
Marius Nica, primul mandat (aprilie – noiembrie 2015)
Aura Răducu (noiembrie 2015 – aprilie 2016)
Cristian Ghinea (aprilie 2016 – octombrie 2016)
Dragoș Dinu (octombrie 2016 – ianuarie 2017)
Mihaela Toader (ianuarie – februarie 2017)
Rovana Plumb, primul mandat (februarie – octombrie 2017)
Marius Nica, al doilea mandat (octombrie 2017 – ianuarie 2018)
Rovana Plumb, al doilea mandat (ianuarie 2018 – aprilie 2019)
Roxana Mînzatu (iunie-octombrie 2019)

Distribuie:

Postaţi un comentariu