Prea multă vacanță

Cum vine un nou ministru la Educație, cum schimbă legile. Altfel spus, fiecare ministru cu legea lui. Ecaterina Andronescu, poreclită și Abramburica, a pus mâna pe cuțitul reformei și vrea să scurteze vacanțele. Dacă își va pune planurile în aplicare, începând cu anul școlar 2019-2020 elevii ar putea avea ore mai puține, vacanțe mai scurte, iar examenele de evaluare națională și bacalaureat mai devreme.

„Vacanța de iarnă e prea lungă”
Ministrul Educației a declarat recent, într-un interviu, că încă de săptămâna trecută a regândit structura anului şcolar. Este vorba despre structura anului şcolar 2019-2020. Andronescu a precizat că sunt modificări importante, însă acestea nu vor fi aplicate decât după o dezbatere publică, și în funcțe de reacțiile celor implicați.

„Foarte mulţi părinţi mi-au reproşat că au luat vacanţă copiii pe 21 decembrie, au avut vacanţă până în 15 ianuarie, o perioadă îngrozitor de lungă.(…) După părerea mea, vacanța aceasta este mult prea lungă, să încercăm să închidem altfel semestrul. În așa fel încât, după vacanță, copilul să înceapă un alt semestru. Pentru că altfel îl zăpăcim. Trei săptămâni stă acasă, a uitat, îl cheamă profesorul la școală încă trei săptămâni, îi incheie situația, copilul este încă nereconectat la programul de învățământ după trei săptămâni de vacanță”, a declarat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu.

Aceasta mai susține că elevii uită repede materia. Așa că soluția propusă de Ecaterina Andronescu e mai multă școală. Și mai multe ore în care elevii să își tocească coatele în clasă și să își omoare gândirea logică? Pentru că asta se întâmplă. Iar rezultatul este aproape dramatic. 42% din elevii români de 15 ani învață robotic și nu sunt capabili să reproducă ulterior ce au citit.

Cu alte cuvinte, sunt analfabeți funcțional. O dovedesc statisticile Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale din Cluj-Napoca. Cifrele sunt îngrijorătoare. 1 din 5 tineri nu poate explica ceea ce citește și nu poate face mai mult decât operaţiuni simple, mecanice, fizice. România are practic un nivel de analfabetism funcţional dublu faţă de media europeană.Totodată și rata abandonului şcolar este de 19%.

De asemenea, în țara noastră procentul tinerilor cu vârste între 18 şi 24 de ani care se află în afara sistemului educaţional, dar şi fără un loc de muncă este de peste 19%. Așadar, unul din cinci tineri români nici nu învață, nici nu muncește. Conform actualei structuri a anului şcolar, vacanţa de iarnă a început în 22 decembrie şi s-a încheiat în 13 ianuarie.

Ministrul Educaţiei propune însă scurtarea vacanţei de iarnă cu o săptămână astfel că, semestrul 1 s-ar încheia în decembrie odată cu începerea vacanţei de iarnă, iar vacanţa intersemestrială din februarie ar urma să dispară. Copii s-ar întoarce în luna ianuarie la şcoală direct în semestrul 2. Ar avea vacanţa de primăvară de două săptămâni şi vacanţa de vară care începe în iunie.

Schimbă tot
Inițiativa scurtării vacanțelor nu este prima palmă pe care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu o pregătește pentru elevi și părinți. Tot Andronescu a declarat la începutul acestei săptămâni că legea prevede că nu pot fi lăsaţi repetenţi copiii până la clasa a lll-a, dar acest lucru trebuie schimbat, pentru că este o greşeală.

„Din păcate, este o prevedere legală, până în clasa a III-a nu îi pot lăsa repetenţi, dar eu cred că trebuie să revenim asupra acestui aspect, pentru că iată unde suntem. Ajungem la clasa a VIII-a şi atunci constatăm că nu ştiu să scrie bine, că nu ştiu să calculeze bine şi că 36% nu sunt în stare să ia 5 la evaluarea de la clasa a VIII-a. Deci cred că obiectivele de care vorbeam trebuie să le stabilim prin lege şi în fişa postului fiecărui profesor”, a spus Andronescu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu