Mobilizare generală pentru EURO

Foto: Dan Bodea (arhivă)

Echipa națională de fotbal masculin a României dispută, vineri și luni, ultimele două meciuri din actuala campanie de calificare la Euro 2020. „Tricolorii” sunt pe locul 3 în grupa F, la un punct în urma Suediei, ocupanta locului 2, care duce la turneul final pan-european găzduit de 13 orașe între care și București. Potrivit sistemului de organizare a Campionatului European din 2020, dacă România se va califica la turneul final, două din meciurile din grupă se vor juca la București, ceea ce ar spori șansele de calificare în optimi ale tricolorilor. Până atunci însă, e obligatoriu să învingem Suedia și să nu pierdem cu Spania.

Calcule simple
România nu mai are nici inspirația, nici fotbaliștii de altă dată, dar matematică încă ajută naționala „Tricoloră”. O victorie cu Suedia și un rezultat de egalitate cu Spania ar coincide cu cea de a șasea prezență a României la un turneu final de Campionat European. Orice alt rezultat, în afara victoriei cu nordicii, ar însemna eliminarea naționalei lui Contra. O variantă pur fantezistă ar fi un rezultat de egalitate cu Suedia, urmat de înfrângerea acestora în Feroe și o victorie a României în Spania.

Motivația „Tricolorilor” de a ajunge la turneul final este cu atât mai mare cu cât, dacă se vor califica, vor disputa două jocuri, acasă. Meciuri oficiale vor fi găzduite de Arena Națională care, alături de Johan Cruyff Arena din Amsterdam vor fi gazdele echipelor repartizate în grupa C a CE 2020. Celelalte patru stadioane: Ghencea, Dinamo, Giulești și Arcul de Triumf vor fi folosite ca baze de pregătire de către echipele din grupa C a campionatului European.

UEFA a stabilit de asemenea și modul în care se va face împerecherea grupelor la EURO 2020. Astfel, o mare parte a componențelor grupelor la turneu final va fi cunoscută imediat după aflarea echipelor calificate. Ipotetic vorbind, dacă România se califică la EURO, atunci sigur va fi în Grupa C și va disputa două meciuri din grupă la București. Cum orașul partener este Amsterdam, dacă Olanda se califică ea va face parte din aceeași grupă ca și România și va avea două jocuri la Amsterdam.

Stabilirea arenei gazdă a meciului direct dintre România și Olanda se va face prin tragere la sorți. În cazul în care o echipă națională dintr-o țară care găzduiește meciuri nu se califică, acolo va fi repartizată o echipă calificată, dar care nu se află printre țările gazdă.

Dacă nu se va califica în urma preliminariilor la EURO 2020, România poate ajunge la turneul final și din Liga Națiunilor, dacă cele patru câștigătoare a grupelor din Seria C, Norvegia, Scoția, Serbia și Finlanda se vor califica la EURO 2020 în urma preliminariilor. Din ecuație este deja eliminată Norvegia, ocupanta locului 4 în grupa F, din care face parte și România, și Scoția, ocupanta locului 4 în grupa I.

Cele două echipe vor participa în play-off-ul Ligii Națiunilor, programat în primăvara anului 2020, fază în care ar putea ajunge și Serbia care este pe locul 3 în grupa preliminară B, dar aceasta are șanse reale de calificare. În sfârșit, Finlanda (locul 2 în grupa J) este deja calificată la europeanul de anul viitor.

CLASAMENT GRUPA F
1. Spania        8 6 2 0 19-5 20
2. Suedia        8 4 3 1 18-9 15
3. România   8 4 2 2 17-8 14
4. Norvegia   8 2 5 1 13-10 11
5. Feroe          8 1 0 7 4-23 3
6. Malta         8 1 0 7 2-18 3

România – Suedia se joacă vineri, ora 21:45, pe Arena Națională, iar ultimul meci, Spania – România, este programat, luni, de la ora 21:45.

Distribuie:

Postaţi un comentariu