Fotbalistul care visa cândva la Chelsea devine liber de contract în această vară

La 16 ani și zece luni a îmbrăcat pentru prima oară tricoul tricolor, fiind până azi cel mai tânăr debutant în prima reprezentativă de fotbal a României. S-a întâmplat într-o zi de 31 mai 2014, la exact 10 zile de la debutul lui în Liga 1, din 21 aprilie 2014, într-un meci Viitorul Constanța – Steaua București (0-3). Cam tot pe atunci, Cristi Manea, căci despre el este vorba, era văzut de toată lumea ca urmașul de drept al lui Dan Petrescu pentru postul de fundaș lateral dreapta al echipei naționale.

Un an mai târziu Gică Hagi arunca bomba: Manea a fost transferat de Chelsea Londra! Nu a fost chiar așa. În realitate clubul care a plătit în jur de 2,7 milioane de euro pentru el era Apollon Limassol. N-a jucat niciun minut pentru ciprioți care l-au împrumutat mereu, sperând să dea lovitura și să încaseze o sumă considerabilă. La nici cinci ani distanță de la marele transfer, Manea are în continuare statutul de jucător împrumutat (la CFR), iar din vară își va căuta o nouă destinație.

Ultimele trei luni la CFR
Povestea sportivă a lui Cristi Manea este una de succes, o arată cifrele din statistici. Nici norocul nu l-a ocolit pe fotbalistul care anul trecut era inclus în echipa ideală a turneului final al Campionatului European sub 21 de ani, unde a fost semifinalist alături de reprezentativa U21 a României. Dacă clubul care deține, încă, drepturile federative ale lui Manea, Apollon Limassol, nu a uzat niciodată pe serviciile lui, cluburi precum Royal Mouscron (Belgia), CFR Cluj și FCSB apar în CV-ul jucătorului de 22 de ani care are și 17 selecții la naționala mare a României.

Imediat după europeanul de anul trecut, din Italia și San Marino, Manea a semnat cu FCSB, alături de care spera să dea lovitura și să prindă în sfârșit un transfer la o echipă cu nume de pe Bătrânul continent. 74 de minute contra lui Dinamo și alte 83 în meciul cu Poli Iași au fost cam singurele realizări ale lui Manea în tricoul roș-albastru. S-a întors la CFR la începutul acestui an (a mai evoluat în vișiniu în perioada iunie 2017 – iunie 2019), după mai puțin de cinci luni petrecute la FCSB.

Reprimit de Dan Petrescu la echipa din Gruia, Manea spera că a regăsit locul potrivit unde să performeze. A bifat patru prezențe în vișiniu, în acest an, iar accidentarea lui Mateo Susic (titularul postului de fundaș dreapta la CFR), îl readucea în atenția antrenorului Dan Petrescu. Apoi campionatul s-a întrerupt și tehnicianul vișiniilor s-a reorientat, preferând (încă o dată) să aleagă experiența în detrimentul tinereții.

Recent, elvețianul Ivan Martic (29 de ani) a semnat cu gruparea campioană, devenind al șaselea jucător defensiv de bandă. Cum Manea este singurul cu statut de „împrumutat”, este clar că el va fi cel sacrificat. De altfel, angajamentul semnat de Manea cu CFR, în luna ianuarie a acestui an, expiră la finalul lui iunie.

Indiciile care-l sar din schemă
De calitățile sportive ale lui Manea nu s-a plâns niciun antrenor cu care tânărul internațional a lucrat. Însă, acestea nu cântăresc prea mult în filosofia de joc a lui Dan Petrescu. Primul indiciu care demască inevitabila ruptură dintre CFR și Manea este tocmai faptul că deși are în acest moment patru jucători care pot acoperi poziția de fundaș de bandă dreaptă (Andrei Burcă, Mateo Susic, Alexandru Chipciu și Cristi Manea), Petrescu le-a cerut șefilor din Gruia să-l achiziționeze și pe Ivan Martic, de la Universitatea Craiova.

Fundașul elvețian se va alătura lotului liderului Ligii 1, CFR Cluj, în perioada imediat următoare, urmând să înceapă pregătirea sub comanda lui Dan Petrescu la jumătatea lunii aprilie atunci când va înceta starea de urgență care a fost instituită în țara noastră din cauza pandemiei de coronavirus. Martic a evoluat din vara lui 2017 până în acest an la Universitatea Craiova însă, zilele trecute, imediat după ce a bătut palma cu CFR, a solicitat conducerii clubului oltean rezilierea contractului oricum scadent la finalul lunii iunie.

Achiziționarea lui Ivan Martic elucidează definitiv, situația lui Cristi Manea, unul din cei patru fundași dreapta pe care Dan Petrescu îi are acum în lotul CFR-ului. Împrumutat de Apollon Limassol la gruparea feroviară, Manea este prea scump pentru politica financiară a campioanei Ligii 1 și, în proporție de 90% nu va continua la CFR. De altfel, situația internaționalului român este una mai mult decât stranie, acesta nefiind utilizat nici măcar o secundă, în vreun meci amical sau oficial, de clubul care la cumpărat în 2015, Apollon Limassol.

Interesant este că Manea va deveni liber nu doar de angajamentul cu CFR, ci și de cel cu Apollon Limassol și, culmea, ar putea semna chiar cu CFR, dacă feroviarii i-ar acoperi pretențiile financiare (o sumă importantă, de ordinul sutelor de mii de euro, la semnătură, plus mărirea salariului actual, cifrat la 20.000 de euro pe lună). În acest moment, dacă sezonul va fi reluat, este evident că pentru poziția de titular în banda dreaptă a defensivei lui Dan Petrescu se vor lupta nou venitul Martic (considerat de specialiști cel mai bun apărător dreapta din Liga 1) și Manea.

Susic mai are doi ani de contract și va fi din vară dublura lui Martic, iar Alexandru Chipciu, ajuns și el la 30 de ani, este de fapt un jucător reprofilat apărător lateral, poziția lui de bază fiind aceea de extremă dreapta. Un alt indiciu că Manea nu va fi păstrat în vară în lotul feroviarilor este acela că alți doi jucători care pot evolua pe poziția de fundaș dreapta, Mihai Butean (23 de ani) și Alexandru Pașcanu (21), aflați sub contract cu CFR, au fost doar împrumutați la Gaz Metan Mediaș, respectiv la FC Voluntari, și nu cedați definitiv. Cei doi urmează să revină sub comanda lui Dan Petrescu la finalul actualului sezon.

3 trofee a cucerit Cristi Manea în tricoul CFR-ului (două titluri de campion și Supercupa României)

Postaţi un comentariu