Cutremur în judo. DJTS Cluj acuzată că a subevaluat un hotel. Prejudiciu de sute de mii de euro și trei plângeri penale!

Foto: Dan Bodea

Pace și disciplină plus o finanțare generoasă au fost argumentele cu care Cozmin Gușă a convins alegătorii să-i acorde credit și funcția de președinte al Federației Române de Judo (FRJ), la alegerile din februarie 2017. La capitolul finanțare s-au făcut progrese odată cu atragerea unui sponsor important din domeniul carburanților. Disciplina este parte integrantă a oricărui sport, iar pacea e departe de a se fi instaurat în judo-ul românesc. O anchetă publicată recent de jurnalistul Cătălin Tolontan, a scos la iveală un prejudiciu de mai bine de o jumătate de milion de euro cauzat de FRJ statului român, prin neînregistrarea la ANAF a tuturor contractelor încheiate, facturi și plăți, plus neînregistrarea în contabilitate a unor venituri încasate în numerar. Perioada vizată de control este 2011 – 2015, când federația era condusă de Eduard Doandeș, respectiv Doru Sapta. Din cauza prejudiciului semnalat de ANAF, cererea de atribuirea Hotelului Stadion din Cluj-Napoca, aflat în administrarea DJTS Cluj, spre folosire gratuită către FRJ, a fost respinsă.

Ce se impută și cine plătește?
În februarie 2017 când Cozmin Gușă a fost ales președinte al Federației Române de Judo, echipa noului lider de pe tatami a preluat forul cu bune și rele, deci inclusiv datorii mai vechi și o situație contabilă neclară. Întrunit la data de 20 ianuarie, Comitetul Director al FRJ a decis să ducă la îndeplinire măsurile dispuse de organul de control (ANAF), prin procesul verbal, respectiv măsurile care nu au fost realizate până la aceasta data întocmirii raportului în urma controalelor efectuate la FRJ. Astfel, conform cererii din raportul ANAF, Federația Romana de Judo a declanșat procedura legala de recuperare ale unor sume cheltuite ilegal de către foști șefi și / sau angajați ai federației in perioada 2011-2015.

Comitetul Director al FRJ a decis acționarea în instanță a lui Doru Sapta, fost președinte al Federației Romane de Judo (între noiembrie 2013 – februarie 2015), căruia i se impută un prejudicierea forului sportiv cu aproximativ 200 000 lei. Acestuia i se cere inclusiv dobânda aferentă. Plângeri penale au fost făcute și împotriva societății Edas Finance SRL și lui Eduard Doandeș, de asemenea fost președinte al Federației Romane de Judo (în perioada 2009 – noiembrie 2013). În acest caz este vorba despre recuperarea unui prejudiciu de aproximativ 670 000 lei. Și fostul contabil șef al FRJ, Grozavu Daniela, a fost acționată în instanță pentru recuperarea unui prejudiciu de aproximativ 500 000 lei.

Pentru perioada controlată, foștilor oficiali ai Federației Române de Judo li se impută că nu au prezentat către ANAF situația contractelor încheiate, facturilor și plăților, că nu au înregistrat în contabilitate toate veniturile încasate în numerar, sau că fostul contabil șef, Daniela Grozav, ar fi predat nejustificat suma de 37,555 de euro fostului președinte Eduard Doandeș. Nici primele sportive pentru îndeplinirea unor baremuri și nici diurnele acordate oficialilor FRJ și sportivilor (în valoare de 125 de lei / zi / persoană) nu au fost înregistrate în contabilitate, în perioada verificată. ”Sunt lucruri care nu aparțin actualei echipe din conducerea federației, dar atunci când preiei un astfel de for, îl preiei cu totul, cu datorii, cu probleme, cu performanțe, cu totul.

Noi am făcut deja trei plângeri penale și vom recurge la toate căile legale pentru recuperarea prejudiciilor. Nici nu încercăm să negăm ceea ce apare în raportul ANAF, doar că cifrele nu sunt tocmai acelea, dar vom reveni și la ele”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Cozmin Gușă, președintele FRJ în exercițiu. Vicepreședintele FRJ, Florin Bercean, a întărit spusele lui Gușă. ”Sigur, a fost dat publicității acel raport al ANAF, dar nu se spune nicăieri că noi, actuala echipă de conducere, am plătit zeci de mii de euro, ca să stingem o datorie mai veche pe care FRJ o avea către Federația Internațională. Vorbesc despre o datorie care data de ani buni. Am plătit-o noi, în decembrie anul trecut. S-au plătit și alte datorii”, a completat Bercean.

FRJ recunoaște doar în parte prejudiciul
Conform datelor oferite de Federația Română de Judo prejudiciul pe care forul de la București speră să-l recupereze este de 1.370.000 de lei, adică aproximativ 350.000 de euro și nu 550.000 de euro, așa cum se arată în raportul ANAF. Diferența este făcută de o serie de facturi și chitanțe pe care FRJ le va pune la dispoziția corpului de control. ”Normal că atunci când am primit raportul de la ANAF am căutat și noi să vedem cum s-a ajuns la suma amintită. Recunoaștem parte din prejudiciu. Pentru diferența de bani am descoperit o serie de facturi și chitanțe, de care ANAF-ul va trebui țină cont. Până la sfârșitul anului trecut noi am stins datorii de aproximativ 100.000 de euro. E un proces lung, sunt multe verificări de făcut.

Eu și echipa mea nu ne facem vinovați de acest prejudiciu. Noi am fost somați doar să plătim ceea ce alții au făcut. Le vom face pe toate și vă asigur că vom recupera tot”, a punctat Gușă. Antrenorul clujean Florin Bercean, care este și coordonatorul loturilor naționale și olimpice de la Cluj, crede că judo-ul românesc are o serie de ”prieteni” care urmăresc denigrarea sportivilor și a celor care se ocupă de pregătirea lor. ”Suntem într-o situație dificilă, atacurile curg din mai multe direcții, dar noi ne cunoaștem <<prietenii>>, știm că sunt acțiuni <<direcționate>>. Și eu am fost verificat, nu o dată. Am fost acuzat, printre altele, că iau bani de la sportivi, dar eu toți banii pe care i-am câștigat, i-am câștigat în baza unor contracte. Nu am luat nimic <<la negru>>”, a mai spus Bercean.

Sportivii din loturile naționale de judo riscă evacuarea
Până la recuperarea prejudiciului raportat de ANAF, ca de obicei, cei care au cel mai mult de suferit sunt sportivii din loturile naționale și olimpice de judo. FRJ a solicitat Ministerului Tineretului și Sportului (MTS), cedarea spre folosință și administrare, cu titlu gratuit, a hotelului Stadion din Cluj-Napoca, pentru o perioadă de 49 de ani. Hotelul Stadion este folosit, cu precădere, de Federația Română din anul 2000 și până în prezent. La ora redactării acestui material hotelul este ocupat 100% de sportivi practicanți de judo. Este vorba despre loturile olimpice (feminin și masculin de seniori), plus loturile naționale de tineret și juniori.

Pentru atribuirea hotelului Stadion, către FRJ, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Cluj, a întocmit o comisie care a stabilit că valoarea hotelului și a terenului (3.188 mp), se ridică la 6,4 milioane de lei (aproximativ 1,4 milioane de euro). Valoarea este evident sub cea reală, de piață, însă, este vorba despre o evaluare contabilă și nu una de specialitate, a precizat șeful DJTS Cluj. ”Este o evaluare contabilă, în conformitate cu norme metodologice și în baza unor calcule aprobate de Ministerul Finanțelor Publice, privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe corporale aflate în patrimoniul instituțiilor publice prin Ordinul ministrului economiei și finanțelor – nr. 3.471/2008. Dar, repet, este doar o evaluare contabilă, realizată de o comisie a DJST.

Dacă ar fi să fie vândut, hotelul, cu totul alta ar fi valoarea, iar evaluarea ar fi realizată de experți în domeniu”, a explicat pentru Transilvania Reporter, Ovidiu Chifor, directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Cluj. În baza documentației întocmite de FRJ, ministrul Tineretului și Sportului între timp demisionar), Marius Dunca, a întocmit la data de 30 octombrie 2017 o Hotărâre de Guvern prin care atribuia amintitul hotel, cu titlu gratuit, către Federația Română de Judo. Acțiunea a fost blocată de Ministerul Finanțelor imediat după finalizarea raportului controalelor de la FRJ. ”Noi am susținut inițiativa Federației Române de Judo pentru că oricum de 17 ani hotelul respectiv este folosit cu precădere de judoka-ni.

Mi s-a părut un lucru absolut normal ca ei să se ocupe de administrarea respectivei unități, din moment ce toți sportivii cazați sunt ai respectivei federații. Astfel, noi nu mai trebuie să direcționăm bani către hotel, pentru reparații și alte cheltuieli”, a explicat Ovidiu Chifor. Șeful DJST Cluj a mai precizat că în foarte scurt timp Direcțiile Județene de Sport nu vor mai avea patrimoniu, urmând să se ocupe strict de supervizarea activităților sportive și nu de administrarea de imobile, sau baze sportive. Acestea, cum este și cazul Hotelului Stadion urmând să fie administrate direct de către Ministerul Tineretului și Sportului sau, la cerere, de către anumite federații sportive. ”Hotelul va rămâne în continuare în proprietatea MTS, noi doar urmează să-l administrăm.

Practic noi luăm o problemă de pe capul celor de la MTS, care oricum a spus că nu sunt bani pentru investiții. Investiții însemnând reparații și ce mai trebuie făcut acolo, la hotel. Și apoi noi nu am făcut nimic ilegal. Federațiile de badminton, de baschet, de atletism, toate au teren în administrare terenuri, sau baze sportive date prin hotărâri de guvern. Mai sunt federațiile de Taekwondo, de canotaj, de tir sportiv, de handbal, de tenis. Și atunci ne-am gândit, noi de ce să nu avem un loc al nostru. Acum totul s-a blocat. Să vedem, poate nu-l vom primi. Atunci vor apărea problemele pentru sportivi”, a răbufnit Florin Bercean. Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Marius Dunca, care a demisionat din funcție la sfârșitul săptămânii trecute, nu a putut fi contactat, dar a explicat pentru adevărul.ro care au fost principiile cedării hotelului ”Stadion” către Federația Română de Judo.

”Ministerul nu are un buget prin care să-și permită să investească în baze, iar în ultimul an au fost probleme de salarii, le curge apa în hotel și raționamentul este unul simplu: vă predau, pentru că legea îmi permite, vă predau în administrare și descurcați-vă, nu mai veniți să cereți bani de la Ministerul Tineretului și Sportului. Am încercat lucrul acesta, iar acum dosarul este în reanalizare”, spunea Dunca, pentru sursa citată. Scandalul în care este implicată Federația Română de Judo pică cum nu se poate mai prost în contextul în care FRJ aniversează, în 2018, 50 de ani de la înființare, iar recent Cozmin Gușă anunța că forul pe care îl conduce a luat o opțiune serioasă pentru organizarea Campionatelor Europene de Judo, seniori, din 2020, la Cluj.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Stan Marian says:

    Păcat ca la conducere FRJ au ajuns oameni care sunt în afara??????.!

Postaţi un comentariu