27 de eroi ai Revoluției din 1989, cinstiți pe o placă comemorativă

Foto: Dan Bodea

Primăria Cluj-Napoca a organizat sâmbătă, 20 decembrie, o ceremonie de dezvelire şi sfinţire a plăcii comemorative de pe imobilul din strada Eroilor nr. 2, realizată pentru cinstirea eroilor din 1989.

Ceremonia a început cu dezvelirea unei plăci comemorative pe care sunt trecuți toți cei care au făcut parte din primul Comitet Provizoriu al Salvării Naționale din Primăria Cluj-Napoca. Au urmat sfințirea plăcii, depuneri de coroane și câteva luări de cuvânt.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Ziua este dedicată comemorării celor care în 1989, poate mai mult decât alții, au avut curajul să înfrunte cu pieptul și cu mâinile goale Armata pentru că ea a debarcat aici și a încercat o formă de represiune asupra noastră. Cei de pe placă sunt persoanele care au schimbat conducerea comunistă a Primăriei și s-au constituit în prima conducere democratică”, a precizat Nicolae Vălean, primul primar post-decembrist al Clujului. Astfel, pe placă sunt înscrise 27 de nume: Vălean Nicolae, Cocan Eugen, Morar Teodor, Ciursă Ioan, Hentz Silviu, Chendea Grigore, Witemberger Mihai, Popescu Ștefan, Salanțiu Virgil, Narița Sabin, Damian Terezia, Hurezeanu Ioan, Baghină Camelia, Curea Simion, Chiorean Nicolae, Brașoveanu Ioan, Cotae Nicolae, Terec Remus, Popovici Matei, Nan Dumitru, Corhan Mircea, Barbu Adrian, Naghi Irina, Pop Aurel, Racz Joszef, Banciu Ciprian, Borz Aurel.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La eveniment a luat cuvântul și preotul Matei Popovici care și-a amintit că în urmă cu 25 de ani, în data de 17 decembrie, mai mulți soliști ai Operei Române concertau în Mănăștur și atunci a fost momentul când le-a spus: „Fraților, oala fierbe, sare capacul.Să vă eliberați, să nu mai stați în întuneric!.” „A fost un moment greu, am fost și chemat și avertizat să stau în banca mea. Eu nu am putut să stau și m-am aliat cu Nicolae Văleanu. Nu ne interesa dacă murim. Nu aveam atunci decât o singură cauză. Bunicii mei au fost lichidați, tatăl meu a fost preot în munți și nu mă mai interesa. Eu nu puteam să îi iubesc pe aceia care au fost criminalii familiei mele. De trei ori era să fiu lichidat, dar am scăpat de fiecare dată. Aș dori ca Dumnezeu să lumineze clasa politcă, să nu considerăm că toți eroii au murit atunci degeaba”, a spus preotul Matei Popovici.

În memoria celor care au fost uniți în zilele de 21 și 22 decembrie 1989 au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Cluj-Napoca, a Asociației Luptătorilor Revoluției din decembrie 1989-Cluj și a Partidului Național Liberal-Cluj.

1IMG_1786

„Mulți dintre semenii noștri au ales să moară decât să mai trăiască și să fie prizonieri. Eu am fost un simplu participant, dar am avut șansa să învăț de la acești oameni. Am fost parte la câteva lucruri pe care le trăiești poate o singură dată în istorie. După părerea mea, cel mai important primar al Clujului a fost și este domnul Nicolae Vălean. Am văzut în acest om ceva de la care am învățat multe: capacitatea de a fi calm și precis când în dreapta și în stânga se trăgea. Vreau să vă mulțumesc pentru devotamentul și curajul pentru România”, a precizat primarul Emil Boc.

Nicolae Vălean/Foto: Dan Bodea

Nicolae Vălean/Foto: Dan Bodea

„Făcând un arc peste timp concluzia este că cei care ați fost lângă mine, fiecare cu aportul lui, aveți numele înscris pe o placă ce poate fi considerată o filă dintr-o carte de istorie. După Revoluție au apărut multe legi și ordonanțe, ni s-au acordat multe diplome, certificate și brevete. Au trecut 25 de ani și ultima filă din cartea deschisă atunci încă nu a fost tipărită. Pe ea va fi scris numele unei alei și un număr care reprezintă locul dumneavoastră de veci. Și acei oameni care au urmat după noi apar în câte o carte. Foarte mulți apar în cartea de imobil cu 30-40 de apartamente, apar în cartea funciară cu 100-200 hectare de pământ, apar în cartea creditorilor către anumite bănci de unde au luat bani ducându-ne la faliment. Ei sunt oamenii care ne-au urmat nouă. Legile care ofereau drepturi revoluționarilor niciodată nu s-au pus în practică. Noi am rămas în continuare cu pieptul și cu cugetul împăcat că ceea ce am făcut atunci a fost pentru întreaga comunitate, dar nu vom uita modul în care am fost marginalizați”, a precizat Nicolae Vălean încheindu-și scurta intervenție  cu versurile lui George Coșbuc:

„Să nu dea Dumnezeu cel sfânt
Să vrem noi sânge, nu pământ!
Când nu vom mai putea răbda,
Când foamea ne va răscula,
Hristoși să fiți, nu veți scăpa
Nici în mormânt!”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu