Tinerii Clujului/Melania Galea, antreprenor: Îmi doresc un Cluj cu expunere mai mare la investitori străini

Foto: Arhiva personală

Este o avidă susținătoare a femeilor în poziții de conducere mai ales în domenii tehnologice, dominate în majoritate de bărbați. Anul acesta a primit bursa memorială Anita Borg de la Google  pentru calități tehnice și de leadership deosebite și de atunci încearcă să încurajeze cât mai multe femei să îmbrățișeze domeniile tehnice. A început recent lucrul la o platformă unde să fie reunite evenimente destinate femeilor și care să le ofere tinerelelor aspirante la o astfel de carieră tehnică un punct de pornire. Alături de alte femei din ecosistemul startup-urilor, la 26 de ani Melania Galea este nominalizată pentru antreprenorul anului la CES Awards 2015 (eveniment care va avea loc în data de 8 octombrie la Viena), după ce a câștigat la această categorie în cadrul ediției naționale a Central European Startup Awards. Aplicația Catwalk15, la dezvoltarea căreia a contribuit alături de alți doi clujeni, are deja un feedback foarte bun în rândul comunității de fashion din țară și nu numai. Despre ce înseamnă să fii o femeie influentă în acest ecosistem, dar și despre Cluj, am vorbit cu tânăra antreprenoare Melania Galea.

Melania Galea este din Zalău și a absolvit Facultatea de Informatică din Cluj, iar ceea ce a determinat-o să urmeze acest drum a fost pasiunea pentru matematică pe care a avut-o încă din timpul liceului când participa la concursuri și olimpiade județene și naționale. „Alegerea unei profesii în domeniul IT a venit natural. Programarea îmi utiliza abilitățile analitice dezvoltate prin pregătirea matematică și îmi oferea posibilitatea unei cariere cu semnificație, prin care puteam schimba societatea din jurul meu”, povestește astăzi tânăra antreprenoare.

Facultatea i-a oferit contextul de a cunoaște lume pasionată și de a-și crea un cerc profesional  care avea să o inspire atunci și care o inspiră și astăzi. De asemenea prin statutul de student a avut acces la internshipuri, programe și conferințe internaționale care i-au marcat rând pe rând cariera. Astfel, în timpul facultății a participat la mai multe internship-uri, inclusiv în cadrul unor mari companii precum Google sau Nokia care i-au dat încredere în calitățile sale profesionale, tehnice și organizatorice și care au pavat drumul spre experiențele antreprenoriale de mai târziu. „Cele două programe de la Google Summer of Code m-au pus în contact cu lumea open-source. În cadrul internshipului de la Nokia am avut putere decizională asupra produsului dezvoltat care mi-a trezit interesul incipient pentru antreprenoriat”, precizează Melania Galea. În ultimul an de facultate a fost angajată într-o companie IT de outsourcing și tot atunci avea să treacă prin experiența proiectului uberVU, unul dintre cele mai de succes start-up-uri românești. „Eu eram în contact direct cu o mare companie germană de găzduire de domenii și lucram pe un produs complex, dar care nu îmi oferea satisfacția decizională și nu era foarte flexibil sau inovativ nici din punct de vedere tehnic. Mi-am dat seama că mi-aș dori să îmi folosesc creativitatea și potențialul într-o companie de produs și mai ales una locală, întrucât la momentul respectiv aveam o oferta de muncă și de la un startup din Berlin. UberVu mi-a oferit o experienţă hands-on despre ceea ce înseamnă munca într-un startup. Și mi-a transmis complet virusul de antreprenoriat”, spune tânăra.

În anii formării sale Melania a primit inspirație de la diverse femei de afaceri de succes. „Un produs este atât de bun cât cea mai slabă verigă, iar o echipă poate transforma o idee mediocră într-o afacere de succes sau invers. Cu toate că e o lecție și un sfat care ți se dă mereu de către mentori și profesioniștii din domeniul antreprenoriatului, nu poți să îl apreciezi până când nu ești afectat direct de el și anume de cât de importanți sunt oamenii cu care lucrezi”, consideră Melania. În urmă cu un an, Melania a co-fondat aplicația Catwalk15, o platformă de modă care permite utilizatorilor săi să posteze imagini cu ținutele proprii și să primească sfaturi și feedback de la comunitate. Astfel aceștia își pot cultiva stilul vestimentar, bloggerii de modă și designerii folosind-o ca pe un canal de comunicare și vânzare. Dorința de a deveni antreprenor și-a manifestat-o încă din liceu când își dorea o carieră cu impact semnificativ. A încercat să își definească acest impact în diferite contexte. A început cu cel corporate, în care a învățat organizarea, planificarea, revizuirea deciziilor, elemente esențiale pe care le-a luat apoi cu ea și le-a aplicat în afacerea proprie. „Aș putea spune că spiritul antreprenorial a fost mereu în mine. Am avut nevoie de mai multe experiențe pentru a-mi da seama cum și când pot să încep schimbarea în societate”, declară Melania Galea.

Catwalk15 a fost fondat de către Mark Filipaș și Andi Oltean în 2013, în cadrul competiției Startup Weekend Cluj, unde a și obținut Premiul Publicului pentru cel mai popular startup-up. Melania Galea s-a alăturat echipei în 2014, devenind cel de-al treilea co-fondator și a preluat dezvoltarea aplicației pe Android și ulterior pe iOS.

Clipboard01

Despre nominalizarea la antreprenorul anului în cadrul CES Awards 2015, tânăra precizează: „Mă simt onorată să mă aflu alături de aceste femei influente din ecosistemul est-european. Ca și programator nu am simțit niciodată discriminare sau competiție din partea celor cu care lucram, dar pe măsură ce urci pe scena ierarhică și încerci să pătrunzi spre poziții de conducere, lucrurile nu mai sunt atât de simple. Am început să experimentez și eu micile discriminări care mi-au făcut munca de leader dificilă pe alocuri. Cred însă, iar studiile o confirmă, că diversitatea în echipe, atât la nivel de implementare când și managerial e crucială pentru inovație. Companiile care nu vor încerca să implice mai multe femei în dezvoltarea produselor lor vor avea un dezavantaj major la nivel de creativitate și inovație. Evenimente precum CES Awards de recunoaștere și promovare, printre altele, a importanței diversității ajută la cultivarea unor noi mentalități”, este de părere Melania Galea.

„Ceea ce iubesc eu cel mai mult la programare, în plus față de faptul că te ajută să inovezi, este multitudinea de subdomenii în care poți activa. De la design la robotică, toate se află sub umbrela programării. De aceea cred că atributele care te ajută sa reușești într-unul din domenii sunt diverse. Cele care sunt semnificative pentru mine, per ansamblu, sunt însă rigurozitatea, atenția la detalii, tenacitatea, pasiunea”, Melania Galea

[stextbox id=”custom”]

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Ce îți place cel mai mult în Cluj?

Clujul este plin de viaţă și în ultimii câțiva ani a devenit un incubator de idei inovative în care tineri ca mine pot să învețe cum să își creeze afaceri de succes. Contexul e foarte important în succes și cred că acești ani în Cluj sunt prilejul perfect pentru a iniția un startup. Comunitatea de antreprenori e în creștere, piața nu e încă suprasaturată precum în Silicon Valley, iar competiția nu a devenit acerbă. Startup-urile locale se ajută, își dau sfaturi și resurse, fiind astfel un loc propice pentru a începe o afacere.

Care este locul preferat din Cluj?

Din punct de vedere profesional, Cluj Hub e locul meu preferat în Cluj. Acolo ți se oferă atât comunitate antreprenorială, networking, cât și un loc de a-ți dezvolta afacerea și evenimente pe domeniul tehnic. Din punct de vedere social e greu de ales. Mi-ar plăcea să am un loc de întâlnire pentru antreprenori care să fie informal și să nu te lovești de problema organizatorică.

Ce ai schimba în acest oraș?

Există foarte mult talent tehnic în Cluj și aceasta se observă prin multitudinea de companii de outsourcing care activează aici. Cu toate acestea nu există prea multe companii de produs și chiar și cele care există duc lipsă de resurse în marketing și vânzări. Educația antreprenorială, de comunicare și vânzări ar fi necesară pentru a putea duce creativitatea și inovația din ideile noastre la nivel global.

Cum vezi Clujul peste cinci ani?

Mi-aș dori mai mulţi investitori, mai multe oportunități de creștere a afacerilor, mai puțină reținere la risc, mai multă educație interdisciplinară. Însă acestea sunt aspecte cu impact social care au nevoie de mult mai mult timp și de un context mai mare. Așa că mă mulțumesc cu o scena antreprenorială mai mare, mai mulți mentori dintre oamenii de afaceri de succes, expunere mai multă la investitori străini.

Te-ai vedea locuind în alt oraș? Ce te-ar determina să pleci din Cluj?

Îmi doresc foarte mult să rezolv probleme prin calitățile și abilitățile mele tehnice în Romania. Ceea ce am realizat este că România și Clujul în particular reprezintă un punct incipient perfect, dar pentru creșterea unui produs la nivel global e necesară relocarea într-un mediu propice investițiilor și cu o piață mai mare. Dezvoltarea propriu-zisă s-ar realiza tot local datorită resurselor tehnice deosebite. Sunt multe exemple de afaceri care au adoptat cel puțin temporar un astfel de model, inclusiv LiveRail.

Care sunt cărțile care te inspiră?

Sunt multe cărți care m-au inspirat de-a lungul anilor, fiecare venind la un anumit moment cheie în cariera mea. Pot să vă spun de ultimele trei care mi-au schimbat mentalitatea. Prima ar fi „Lean in”, cartea scrisă de Sheryl Sandberg, COO Facebook prin care mi-am înțeles mai bine comportamentele sociale și profesionale și care mi-a schimbat perspectiva asupra feminismului. Apoi ar fi „Outliers” de Malcolm Gladwell, prin care am înțeles ce important e contextul și cum poate fi utilizat pozitiv. A treia carte e cea pe care o citesc momentan este „Thrive” de Arianna Huffington, din care învăț să trăiesc în prezent, sa fiu mindful, să îmi creez un balans între muncă și viaţa privată prin meditație pentru a putea duce la împlinire un efort susținut și o carieră de succes.

Care sunt oamenii/personalitățile care te inspiră?

Alături de cartea ei, Sheryl Sandberg mă inspiră prin alegerile ei profesionale și puterea pe care a ajuns să o dețină într-una din companiile cu impact social de lungă durată. O apreciez foarte mult pe Anda Gânscă, antreprenoare de succes în US, pe care deși nu am cunoscut-o personal, am auzit-o vorbit la Techsylvania despre Knotch, afacerea ei, și antreprenoriat și am fost impresionată de pasiunea și cariera ei. Rămân la capitolul feminin, dar din alt domeniu, Esperanza Spalding, un copil geniu al jazz-ului contemporan, mă inspiră prin povestea vieții ei și îmi dă curaj ca oricine, de oriunde poate accede spre succes dacă muncește.

Ai un motto?

Nu prea folosesc motto-uri, dar ar fi unul în care cred și care a fost cu mine în ultimii doi ani. E tot din „Lean in”, mai mult o întrebare retorică, folosită și în Facebook: “What would you do if you weren’t afraid?”

Există un obiect fără de care nu ai putea trăi sau care, daca ți-ar lipsi, ți-ar îngreuna existența?

Da, telefonul mobil conectat la internet. Și cărțile.

Există ceva care te enervează?

Încerc să îmi conserv energia pentru lucrurile importante, dar ar fi câteva atribute în oameni care m-ar determina să nu lucrez cu ei și anume: lipsa autonomiei, aversiunea la nou, fie că e vorba de un tool, de un limbaj de programare sau pur și simplu o idee, asumarea muncii altora, opiniile fără fundament.

[/stextbox]

Distribuie:

Comentariile sunt oprite.