România – Franța, un meci cu zece titluri mondiale la handbal masculin

Naționala de handbal masculin a României, după victoria cu Polonia, reușită acum doi ani tot în Sala Polivalentă din Cluj care va găzdui meciul cu campioana mondială, Franța/Foto: Dan Bodea

Sala Polivalentă (BTarena) din Cluj va găzdui duminică, 28 octombrie 2018, de la ora 18.00, meciul de handbal masculin, România – Franța, o întâlnire care contează pentru preliminariile Campionatului European din 2020.

Astfel, la Cluj se vor întâlni cea mai titrată echipă de jocuri cu mingea din sportul românesc, naționala masculină de handbal, cu patru medalii de aur și două de bronz cucerite la Campionatele Mondiale și campioana mondială en titre, Franța, echipă care are în palmares 10 medalii câștigate la Campionate Mondiale (șase aur – un argint – trei bronz).

Practic, la Cluj le vom vedea pe echipele clasate pe locurile 1 (Franța) și 3 (România), în clasamentul all time, după numărul de medalii de aur cucerite la Campionatele Mondiale de handbal masculin. Pe locul doi în acest top este Suedia, cu patru medalii de aur, trei de argint și patru de bronz, suedezii fiind primii la numărul total de medalii câștigate la “mondiale”.  Dacă România a câștigat medaliile de aur la CM din anii 1961, 1964, 1970 , 1974, iar cele de bronz în anii 1967 și 1990, Franța a cucerit toate cele zece medalii la CM în perioada 1993-2017. Tot în acest interval de timp, Franța a mai câștigat cinci medalii la Campionatele Europene (trei de aur și două de bronz), precum și patru medalii la Jocurile Olimpice (două de aur, una de argint și una de bronz).

Naționala masculină de handbal a României mai are în palmares patru medalii la JO – una de argint (1976) și trei de bonz (1972, 1980, 1984). Pentru naționala de handbal masculin, partida cu Franța va fi a treia jucată în ultimii doi ani la Cluj, după România – Polonia (28-23, în preliminariile CM), meci disputat în noiembrie 2016, tot în Sala Polivalentă și România – Macedonia (26-25, în preliminariile CE), meci care a avut loc în vara acestui an, în Sala Sporturilor “Horia Demian”.

Așadar, două meciuri, două victorii pentru naționala masculină de handbal la Cluj, însă de data aceasta ar fi o minune ca România să obțină fie și un rezultat de egalitate cu Franța, câștigătoarea ultimelor două campionate mondiale (2015, 2017) , vicecampioană olimpică în 2016 și medaliată cu bronz la CE din 2018, practic, cea mai bună echipă de handbal masculin a lumii din ultimul sfert de veac. România are doar două participări la turneul final al Campionatului European de handbal masculin, în 1994 (loc 11 din 12 participante) și 1996 (locul 9 din 12 echipe), ratând alte zece calificări.

Distribuie:

Postaţi un comentariu