Rareș cel mare și copiii

Foto: Dan Bodea

Rareș Chintoan este un sportiv cu greutate. Un uriaș de peste 100 de kilograme care e reprezentat Clujul și România la trei ediții consecutive a Jocurilor Olimpice de Vară, la lupte libere. A fost aproape și de Rio, dar a trecut peste acel episod, ba chiar are puterea să glumească: ”Eram pe scările avionului, dar s-a închis ușa”. La 34 de ani Rareș a făcut primul pas spre o nouă carieră. Încă mai speră că va lupta și la JO de la Tokyo, dar în paralel a trecut de-a dreapta antrenorului care l-a consacrat, de la care ”fură meserie”. Ar fi putut să fie gardă de corp, luptător profesionist în alte discipline sportive, de contact, dar a ales să lucreze cu copiii, să le împărtășească din experiența celor 20 de ani de lupte.

A ”dat în mintea copiilor”
În ciuda staturii lui impresionante Rareș Chintoan este un om liniștit, amabil, pare mai mereu pus pe șotii însă, atunci când lucrurile devin serioase, timbrul lui calm devine aspru. 20 de ani de antrenamente, cantonamente, competiții în toate colțurile lumii, l-au maturizat. A fost o vreme când era tentat să devină bodyguard. La cum arată (fizic) e greu de crezut că cineva i-ar fi stat în cale. Ar fi fost și din punct de vedere financiar o alegere inspirată, pentru un sportiv care ani de zile a performat aproape gratis.

Foto: Dan Bodea

Rareș însă, a ales să lucreze cu copiii. Oricum la categoria lui de greutate nu are partener în țară, nici de antrenament, nici de concurs, de ani de zile. ”Bine, să nu înțeleagă lumea că am pus capăt activității mele ca sportiv. Încă mai analizez posibilitatea de a mai participa la competiții și chiar sper să mă calific la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar știi cum e, la 34 de ani te gândești și la ce ți-ar plăcea să faci în continuare, după ce spui <<stop joc>>. Ca absolvent a Facultății de Educație Fizică și Sport te gândești că meseria de antrenor ar fi cea mai potrivită, iar pentru mine chiar este. Îmi place să lucrez cu copiii, să simt ce simțeau antrenorii mei când mă vedeau progresând, e un sentiment de satisfacție”, povestește Rareș.

Nu-i intimidează pe copii, deși majoritatea sunt jumătate cât el. Știe să-i apropie, să le vorbească, să le explice. ”Și pe mine m-au îndrumat alți profesori, Vasile Vișan a fost antrenorul meu. De la dânsul am învățat tot ce știu și tot cu dânsul am ales să încep să lucrez. Bine, acum sunt la faza în care mai dau și eu o mână de ajutor. Nu sunt eu antrenorul, dar voi fi”, continuă luptătorul, devenit între timp ”mâna dreaptă” a antrenorilor Vasile Vișan și Cristian Crăciun, la Clubul Sportiv Municipal din Cluj-Napoca.

Foto: Dan Bodea

A contribuit la 17 medalii
Ca sportiv Rareș Chintoan este multiplu campion național. De altfel, la categoria lui de greutate nu a fost învins mai bine de 10 ani în întrecerile interne. La nivel internațional luptătorul de categorie grea a fost vicecampion european de juniori II (în 2000) și vicecampion mondial de juniori în 2003. Chintoan este ultimul luptător clujean medaliat continental, la nivel de seniori (a cucerit două medalii de bronz la Campionatele Europenele de seniori din 2006 și 2008).

A venit însă, momentul în care el stă la marginea suprafeței de concurs și dă indicații. Și, dacă este să numărăm medaliile cucerite de luptătorii clujeni, la care a contribuit și Chintoan, se poate spune de pe acum că are asigurat un viitor frumos în antrenorat. ”Nu eu sunt important, cum spuneam, deocamdată doar ajut în pregătirea acestor copii, dar nu pot să nu mă bucur când văd rezultatele. Anul acesta sportivii noștri au cucerit patru titluri naționale, prin Agoston Zsofia la juniori 3, categoria 56 de kg, respectiv Groza Karla la 65 kg, tot la juniori 3. Tot ea este și vicecampioană națională la cadete, iar Agoston Zsofia a mai adus un bronz, la 56 de kg, la Campionatul Național de cadeți, o medalie de bronz la Balcaniadă, la categoria ei de vârstă, juniori 3, plus o medalie de argint la Cupa României cadete. Și la băieți stăm bine.

Foto: Dan Bodea

Rakoși Laurențiu a luat aur la Campionatul Național de juniori 3, la 50 kg, iar Tripon Florin este campion național și campion balcanic la juniori 3, categoria 60 kg”, rememorează Rareș câteva dintre cele mai importante rezultate ale luptătorilor clujeni, din acest an. Odată menționați campionii Clujului nu putem să nu amintim de ceilalți luptători care au adus medalii în această disciplină olimpică. Chintoan nu-și ia carnețelul, ci îi amintește cu calm, pe rând pe fiecare. E și asta o dovadă că este croit pentru meseria de antrenor. ”Hai să începem cu fetele. Hristea Gabriela este sportiva care ne reprezintă la seniori și care anul acesta a obținut o medalie de bronz, la 48kg, la Cupa României. Dârvariu Roxana Dana luptă la categoria 52 kg și a cucerit trei medalii.

Un bronz la cadete, argint la Campionatul Național Școlar și un argint la Cupa României cadete. O sportivă extrem de talentată este și Sabina Lenars care anul acesta a obținut un loc 5 la Campionatul Național de juniori 3. Fratele ei, Eduard Lenard este vicecampion național la categoria 35 kg, la juniori 3. Tot vicecampion este și Agoston Botond la 66 kg, la juniori 3, iar Tanase Andrei a adus Clujului o medalie de bronz la 63 kg, la Campionat Național Școlar, acolo unde CSM Cluj a ocupat locul 1 în clasamentul general pe cluburi la juniori 3 și locul 3 în clasamentul general la fete juniori 3”, încheie Rareș Chintoan.

Lucruri mai puțin știute
Până să-și încheie conturile ca sportiv Rareș Chintoan luptă pentru Dinamo București, club care aparține de Ministerul de Interne, ceea ce înseamnă că Rareș este și polițist, nu doar sportiv și antrenor. Mai exact Rareş Chintoan e agent principal în cadrul Ministerului de Interne. ”Aşa sunt asigurat, în caz că mă accidentez sau mă voi retrage din sport. Nu am participat la nici o acţiune specifică.

Foto: Dan Bodea

În contractul meu scrie sport. Voi avea o slujbă şi un venit. Vreau să continui şi în Poliţie, dar şi ca antrenor. Cum am mai spus vreau să le transmit copiilor din experienţa mea”, explică Rareș. Pentru a-și completa veniturile, Rareş luptă și în Germania, în prima ligă, pentru clubul SV Triberg. De-a lungul timpului Chintoan a mai luptat pentru echipa din Aalen. Tot la capitolul curiozități despre Rareș Chintoan trebuie amintit faptul că acesta a câştigat în 2003 şi un turneu internațional de juniori de lupte greco-romane.

„Până la urmă am ales luptele libere, pentru că îmi plac mai mult. Diferența este că la lupte libere ai voie să agăți picioarele, să pui piedică folosind piciorul, să iei cu mâna piciorul adversarului. La greco-romane lupta se desfăşoară de la brâu în sus”, ne lămurește Rareș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu