„Mesi” Alpar, căutător de talente

Meszaros Alpar / Foto: Dan Bodea

Fostul fundaş dreapta al marii echipe a Universităţii Cluj din anii ’80 – ’90, este „căutător de talente”, angajat de Federaţia Română de Fotbal (FRF). Fost campion cu Dinamo, Meszaros este unul dinre puţinii antrenori români cu şcoală în Germania.  A absolvit cursurile celebrei şcoli de antrenori din Koln și a debutat în Liga 1 la echipa lui de suflet ”U” Cluj în 2008. De atunci destinul i-a hărăzit doar echipe mici, în momentul de față fiind sub contract cu Unirea Dej, în liga a III-a. Totuși, se poate lăuda că din toamna anului 2014 este și scouter regional, urmărind activitatea tinerilor fotbaliști din Cluj și Bistrița.

Meszaros: Lucrurile se mişcă

Sub titulatura de referent zonal şi scouter, Meszaros Alpar este reprezentantul Federației Române de Fotbal (FRF) pentru judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud, având în sarcină descoperirea tinerelor talente. Este încântat să contribuie la ascensiunea micilor fotbaliști, dar recunoaște că nu ar fi ajuns în această potură dacă Zoltan Kovacs, directorul pentru dezvoltare sportivă din cadrul FRF, nu i-ar fi fost coleg în Ungaria, la Miskolc. ”Am fost surprins la început de propunerea lui Kovacs, dar cred că este ceva normal până la urmă. Am lucrat împreună la Diosgyori, în Ungaria în 2013. Eu am antrenat echipa sub 21 de ani a clubului, iar Kovac era directorul academiei. Chiar dacă am colaborat o perioadă destul de scurtă de timp am avut rezultate bune împreună, în Ungaria, iar acest lucru a contribuit decisiv în alegerea lui, de a-mi oferi această poziţie în cadrul FRF. Din punctul ăsta de vedere, al dezvoltării, lucrurile se mişcă la FRF și se mișcă bine de tot.

Există multă deschidere și foarte multe inițiative. Kovac este un profesionist, care a făcut treabă bună peste tot pe unde a fost. Acum să vedem dacă va reuşi în România. Deocamdată semnalele sunt pozitive”, povesteşte „Mesi”. Antrenorul clujean nu este deranjat de faptul că pregătește o echipă de Liga a III-a, Unirea Dej, și face deplasări în zonă pentru a căuta viitoarele ”staruri”. Ştie că are mult de muncă, dar este încântat să contribuie cu experienţa sa la dezvoltarea fotbalului românesc. „Chiar ămi place ce fac şi am şi umpic de noroc pentru că avem în zonă cluburi şi şcoli de fotbal care scot jucători foarte buni. Copii din această zonă a ţării sunt talentaţi, mai trebuie doar să-i descopere cineva şi să-i impulsioneze să se ţină de treabă. Cluburi precum <<U>> şi CFR Cluj, şcolile de fotbal Ardealul sau Mihai Georgescu, au dat fotbalului românesc şi nu numai, foarte mulţi jucători de mare valoare. Mi-ar lua ceva timp să-i amintesc, tocmai de aceea nu am s-o fac. În plus nu ar fi corect faţă de cei pe care i-aş omite din greşeală.

Eu trebuie să urmăresc copiii de 14-15 ani, care să fie ulterior selecţionaţi la centrele regionale pe care FRF le va deschide în întreaga ţară. E multă muncă. Trebuie să fac o bază de date şi să îi monitorizez pe copii. Cum sunt foarte tineri, există oscilații mari în dezvoltarea lor, în evoluţiile lor. Totul se schimbă de la o lună la alta. Tocmai de aceea trebuie monitorizați și încurajați permanent. Există prea multe alte tentații în jurul lor și riscăm să-i pierdem”, a mai spus scouterul FRF. Meszaros Alpar nu este singurul fost mare jucător care a fost cooptat în structurile FRF, pe poziția de scouter. Alături de clujean mai lucrează foști jucători, precum Iuliu Hajnal, în trecut la ASA Târgu-Mureş, Costel Solomon, mijlocaşul de la SC Bacău şi Victoria Bucureşti și chiar Ion Moldovan, cunoscut sub apelativul ”Colonelul”, care a antrenat-o pe Dinamo şi echipa naţională de tineret a României.

1 titlu de campion al României are în palmares Meszaros Alpar,   cucerit cu Dinamo,   în 1990 / Foto: Dan Bodea

1 titlu de campion al României are în palmares Meszaros Alpar, cucerit cu Dinamo, în 1990 / Foto: Dan Bodea

Destin prea mic pentru un trecut mare

Alpar Meszaros sau „Mesi”, cum îi spun prietenii, s-a format ca jucător la Universitatea Cluj. A trecut ulterior la celebra Şcoală de fotbal Luceafărul, unde i-a avut colegi de generaţie pe Gică Hagi, Zoli Iasko, Gheorghe Mihali, sau Dorin Mateuţ. La „U” a evoluat în peste 160 de meciuri. A mai trecut în carieră pe la Gloria Bistriţa, Dinamo București, în Ungaria la Volan Szeged și în Germania la Rot Weiss Waldorf și Flensburg 08. Momentul de apogeu al activității sale fotbalistice l-a trăit la Dinamo, acea mare echipă Dinamo pregătită de Mircea Lucescu. A câștigat titlul de campion al României în 1990 avându-i alături pe Ioan Andone, Michael Klein, Mircea Rednic, Dorin Mateuţ, Ioan Ovidiu Sabău, Ionuț Lupescu și Florin Răducioiu. De la Volan Szeged a plecat în 1991 în Germania, unde a fost un fotbalist apreciat, chiar dacă nu a evoluat decât în ligile inferioare. Prima dată a evoluat în liga a III-a, la Rot-Weis Waldorf, după care a evoluat la Flensburg 08, club la care avea să-şi încheie longeviva carieră de jucător, la 36 de ani. Din 2002, a antrenat pe 1.FC Gelnhausen, apoi a trecut la cârma echipei din Flensburg.

„Mesi” a absolvit cursurile celebrei şcoli de antrenori din Koln. „Să ajungi antrenor în Germania este foarte dificil. Trebuie să începi de jos, şi abia după 4-5 ani îţi iei toate examenele”, a mărturisit el. Meszaros spune că există o diferenţă de la cer la pământ din punct de vedere al disciplinei şi organizării, însă fotbalistul român este mai talentat decât cel german. „În România am găsit nişte oameni foarte entuziaşti. Spre deosebire de Germania, condiţiile de pregătire şi toată infrastructura necesară sunt foarte proaste, aproape inexistente. Mi-a fost greu să cred că nu există terenuri de antrenament. Unde sunt bani mulţi e fotbal mult, iar unde nu sunt bani şi fotbalul suferă. Fotbalul din România a crescut foarte mult în ultimii ani şi cred că orice echipă de top din România se poate bate de la egal la egal cu marile formaţii din Germania”, apreciază Meszaros. În 2008 a revenit în România pentru a antrena echipa lui de suflet ”U” Cluj. Întoarcerea sa a fost anevoioasă, Meszaros fiind de mai multe ori în capul listei de potențiali antrenori ai Universității, însă de fiecare dată tratativele au intrat în impas. ”Chiar dacă am fost plecat ani buni în străinătate nu am putut uita anii petrecuţi la Universitatea. A fost cea mai frumoasă perioadă din cariera mea de fotbalist. Atunci când mi s-a făcut ultima ofertă, în 2008, m-am întors cu sufletul. Am simțit că este momentul meu. Păcat că nu am putut să fac mai mult pentru club și pentru suporteri”, rememorează Meszaros.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu