Liga I / Jumătăţi de măsură

Nici Borza de la "U" (foto, în alb) nici Deac de la CFR (în vişiniu) nu au motive de bucurie la finalul turului Ligii I / Foto: Dan Bodea

Oficial turul campionatului s-a încheiat, aşa ciuntit, cum nu-mi amintesc să mai fi fost de multă vreme. Nu mai puţin de cinci echipe vor începe la sfârşitul acestei săptămâni partea secundă a sezonului cu meciuri amânate, sau reprogramate. Echipele clujene, “U” şi CFR nu au niciun motiv de sărbătoare, prima fiind pe loc retrogradabil (17) cu numai 13 puncte, iar cea de a doua în coada primei jumătăţi a clasamentului, departe însă, de obiectivele fixate.

La “U” nu e nimic nou
Fanii Universităţii pot da vina pe instabilitatea de la nivel administrativ dar, acest lucru nu mai este o noutate pentru alb-negrii. Cu excepţia primilor trei ani sub “domnia” lui Florian Walter “U” Cluj este de ani de zile în moarte clinică, ţinută în viaţă doar de suporteri, pentru care performanţa se rezumă la a exista.

Ionel Ganea părea să fie o soluţie pentru deriva în care pluteşte Universitatea dar, e şi el om şi nervii l-au lăsat tocmai când trebuia să-şi adune jucătorii în jurul lui în loc să-i trimită la alergare prin parcuri. A venit Mihai Teja şi odată cu el şi seria de trei victorii, e drept în faţa unor echipe la fel de suferinde ca şi “U”.

La primul meci cu un adversar din prima parte a clasamentului jucătorii lui n-au mai făcut faţă, iar Pandurii oricât de obosiţi păreau tot le-au predat o lecţie de fotbal. Şi alb-negri au un meci mai puţin şi, cel puţin în teorie, o victorie în partida restantă le-ar aduce trei puncte suficiente cât să-i salte pe un loc de supravieţuire, numai că restanţa e cu Steaua şi e greu de crezut că roş-albaştrii se vor lăsa furaţi de farmecul cântecelor galeriei universitare.

Între timp Walter a revenit şi în acte la “U” şi, cunoscută fiind afinitatea lui pentru jucătorii dinamovişti trecuţi de 30 de ani, nu ar fi nicio surpriză să-l vedem, la primăvară, evoluând pe Cluj Arena pe Cătălin Munteanu spre exemplu. Mijlocaşul are deja 35 de ani şi nu se mai încadrează în “noul Dinamo” în care ar trebui integraţi doar jucători de perspectivă şi nu la apus de carieră. Ar mai fi câţiva jucători nedoriţi la Dinamo pe care am putea să-i vedem în alb şi negru, dar deciziile se vor lua cu siguranţă abia după plecarea fotbaliştilor în vacanţă.

În Gruia s-a lăsat liniştea
Vremurile în care tribunele stadionului Dr Constatin Rădulescu trepidau la fiecare fază de atac a vişiniilor au trecut şi ele. Eliminaţi prematur din Cupa României şi clasaţi abia pe 9 în Liga I, fotbaliştii lui Petre Grigoraş şi-au pierdut şi ultimul dram de motivaţie.

Analizând corect rezultatele înregistrate cu Grigoraş pe bancă remarcăm un singur eşec în ultimele 8 etape şi trei victorii dintre care două, 7-2 cu Oţelul, respectiv 6-1 cu Săgeata, care ar trebui să umple de cântece arena din Gruia. La fel ca şi jucătorii şi suporterii feroviarilor şi-au pierdut speranţa.

Doar o mână de oameni mai înfruntă frigul la meciurile de acasă ale trupei lui Grigoraş, dar nici golurile pe bandă rulantă nu mai au farmecul de altă dată. De altfel şi tehnicianul remarca la finalul jocului cu Săgeata că ceva nu mai merge.

“Am făcut mai multe schimbări la echipă, dar încă nu ştiu încă dacă am găsit unsprezecelea ideal. Atmosfera a fost foarte bună mereu în cabină, dar din păcate nu este suficient. Rezultatele n-au fost cele pe care le-am aşteptat şi pe care le-am fi dorit”, a concluzionat Grigoraş, care a ţinut să evidenţieze creşterea de formă a lui Ciprian Deac.

Mijlocaşul vândut altă dată pe milioane de euro la Schalke creşte de la meci la meci dar nici pentru el fotbalul nu mai pare atât de atractiv.

“Suntem departe de primele locuri, mi-e şi greu să mă uit pe clasament. Când vezi că nu te lupţi pentru un trofeu, pentru Cupă, pentru locurile de Europa League, parcă de abia aştepţi să se termine campionatul. În pauză vom vedea unde s-a greşit, nu acesta este jocul CFR-ului şi nu aceasta este valoarea lotului. Era normal să fiu criticat, deoarece n-am jucat nimic, sunt conştient că nu mă putea lăuda nimeni. Eu am avut o perioadă mai proastă, dar acum cred că mi-am revenit. Am nevoie de meciuri în picioare. Mi-e greu să mai vorbesc de obiective, am zis înainte de Cupă și campionat și uitați unde suntem!”, spune Deac.

Anul acesta CFR va mai disputa încă două meciuri, primul fiind programat duminică, acasă cu FC Botoşani, cel de al doilea în 18 decembrie, la Timişoara, cu o altă nou promovată ACS.

Distribuie:

Postaţi un comentariu