CFR CLUJ/ Cauzele declinului

Ionuț Moșneanu (stânga, galben), înger pentru CFR în 2012 și demon în 2013

CFR a pierdut teren în cursa pentru titlu. Formaţia din Gruia a adunat doar două puncte în trei etape, iar viitorul pare tot mai sumbru pentru gruparea feroviară. Cel mai îngrijorător este faptul că noii-veniţi nu au confirmat aşteptările conducerii clujene. Venirile lui Ogbu, Costea, Voiculeţ, Tade şi Velayos nu au îmbunătăţit jocul echipei feroviare. Ardelenii au fost umiliţi de Vaslui (4-0), trupă condusă de Ionuţ Moşteanu, care are la activ şi un titlu cucerit în 2012 tocmai cu CFR. Oficialii „vişiniilor” şi-au pus mari speranţe şi în Mircea Rednic, dar schimbările făcute de „Puriu” nu s-au dovedit a fi cele mai potrivite. Dacă în sezonul precedent, formaţia clujeană juca după sistemul 4-2-3-1, acum tehnicianul a optat pentru 4-4-2, pe care l-a folosit şi la Standard Liege. Soluţia aleasă de fostul antrenor al Rapidului nu se pliază însă pe stilul fostei campioane.

Urecheaţi de Jenei

Jocul feroviarilor din acest sezon a uimit pe toată lumea, mai ales că ardelenii au anunţat în cor că vor să spele ruşinea de anul trecut, când au terminat abia pe locul opt în clasament. „M-a suprins victoria Vasluiului, având în vedere că cei de la CFR şi-au anunţat candidatura la titlu. Văd că echipa nu se comportă însă ca o formaţie care doreşte să câştige Liga I. S-au despărţit de 20 de jucători, au venit alţii în locul lor, iar cei care au rămas nu se ridică la nivelul celor care au plecat. Noii-veniţi au calităţi, dar echipa suferă la relaţiile de joc. Antrenorul va avea o sarcină extrem de dificilă, pentru că trebuie să facă o echipă competitivă. A greşit şi Rednic, pentru că nu i-a observat bine pe jucători, nu ştiu dacă a fost sfătuit cum trebuie când a decis să renunţe la unii şi să aducă alţii, poate care nu sunt la fel de valoroşi. Desigur, campionatul de abia a început, nu e nimic pierdut. Îmi pare foarte rău de ei, trebuie să facă ceva în viitoarele jocuri, să-şi arate adevărata valoare. De exemplu, Steaua, Pandurii, Astra şi Petrolul, echipe care se bat şi ele la titlu, sunt mai omogene decât Clujul. Pornesc cu un avantaj”, a susţinut Emerich Jenei.

Vor să facă performanţă pe bani puţini

Pentru declinul CFR-ului, o parte din vină o poartă şi şefii din Gruia. Arpad Paszkany a scos din buzunar aproximativ 800.000 de euro pentru transferurile din această vară, de două ori mai puţin faţă de anii în care CFR reuşea să cucerească cele trei titluri. Au fost aduşi opt jucători, dintre care trei liberi de contract (Costea, Tade, Velayos) şi doi ca împrumut (Djokovic, Gabionetta).  Omul de afaceri a scos 200.000 de euro pentru Voiculeţ (plus Nicoară), 400.000 de euro pentru transferul definitiv al lui Obiora, 100.000 de euro pentru Brandao şi Ogbu. „Zgârcenia” lui Paszkany se reflectă şi în rezultatele echipei.  Finanţatorul „vişiniilor” şi-a recunoscut şi el vina, în mod indirect, pentru campania de achiziţii ratată. „Pe jucători există o presiune pe care nu ştiu să o gestioneze. Am făcut multe modificări în lot. Există o stare de teamă în jurul jucătorilor. Cei care au venit au fost aduşi de pe plajă, din Brazilia sau Ibiza. Au venit cu un anumit trac, pentru că avem obiective mari. Mulţi dintre ei nu au luat niciun titlu şi nu au jucat în Ligă, de aceea cred că nu sunt încă pregătiţi pshic. Dacă nu vom cuceri campionatul, vom construi un nucleu pentru sezonul viitor”, s-a resemnat Paszkany.

9 milioane de euro este bugetul lui CFR în acest sezon.

 

Cifră: 90 de milioane de euro a investit Paskany la CFR, dintre care 27 de milioane în modernizarea stadionului

 

Cifră: 17.302.000 de euro a încasat CFR în urma participării în ediţia 2012/2013 a Ligii Campionilor

 

 „Pentru a aspira la performanţe importante pe plan european, ar fi nevoie să ni se alăture şi alţi acţionari. Eu nu pot de unul singur să reuşesc, de exemplu, să depăşesc fazele grupelor Ligii” Arpad Paszkany

 

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu