100 de ani de poveste – Simona Richter

Foto: Dan Bodea

Au trecut aproape 20 de ani de la prima mare performanță obținută de o judoka din România. S-a întâmplat tocmai în 2000, la Jocurile Olimpice de la Sydney (Australia). Atunci, Simona Richter devenea prima medaliată olimpică din istoria judo-ul din țara noastră. În primii ani ai copilăriei a cochetat cu înotul. Întâmplarea a făcut ca în 1986, pe când avea doar 14 ani, să intre în micuța sală de judo a Clubului Sportiv Muncitoresc Reșița. Zece ani mai târziu ajungea la Cluj-Napoca, la îndemnul reputatului antrenor Florin Bercean.

Campioană și în bazin, campioană și pe tatami
Până să ajungă la judo Simona Richter a fost o înotătoare de succes. Campioană națională și selecționată la o vârstă fragedă la lotul olimpic, Simona și-a pus părinții pe gânduri. Deși erau conștienți da valoarea rezultatelor sportive ale fiicei lor, aceștia au decis că e mai bine să continue să fie o elevă premiantă.

„Tocmai fusesem cooptată la lotul olimpic când părinții mei au ajuns la concluzia că nu sunt întru totul de acord ca eu să mă dedic în întregime sportului. Eram premiantă și la școală așa că ei au insistat să nu întrerup ritmul la învățătură. Pe la 14 ani am renunțat la înot, dar nu și la sport. De mică, sportul a fost pentru mine un mod de viață. Nimic nu mi se părea prea greu sau prea mult. Am realizat repede că sportul este șansa mea și adevărata mea vocație”, rememorează Simona.

În 1994 l-a cunoscut pe Florin Bercean, iar un an mai târziu se muta la Cluj-Napoca. Avea deja un palmares de invidiat. Între performanțele care au recomandat-o să facă pasul spre ”U” – CSM Cluj se numărau multiple titluri naționale, dar și un bronz la Campionatele Mondiale de Tineret (1990), și alte trei medalii europene (argint în 1992 și 1994, și un bronz în 1995). Până la momentul Sydney, Simona Richter mai cucerea medalia de argint la Campionatele Mondiale Universitare de la Mallorca, din 1999.

Foto: Dan Bodea

Jocurile Olimpice din Australia au reprezentat apogeul unei cariere cu adevărat impresionantă pentru condițiile din țara noastră. La Sydney, Richter a concurat în limitele categoriei 78 de kilograme (semigrea) și a câștigat primul meci în fața Laisei Laveti, din Fiji. A trecut mai apoi de Chloe Cowen din Marea Britanie, dar avea să piardă în sferturile de finală în fața cubanezei Diadenys Luna. Trimisă în recalificări Simona a câștigat în fața americancei Amy Tong, iar în semifinale a trecut de sud-coreeanca Lee So-yeon.

În meciul pentru medalia de bronz, Simona Marcela Richter a învins-o pe belgiana Heidi Rakels la capătul unei înfruntări în care românca abia dacă i-a lăsat adversarei ocazia să facă vreo mișcare. După ce și-a încheiat cariera sportivă, Richter a continuat să lucreze alături de Florin Bercean, iar la Jocurile Olimpice de la Beijing, în calitate de antrenor secund al lotului olimpic de judo, Simona a contribuit câștigarea medaliei de aur de către Alina Dumitru, aceasta fiind cea mai mare performanță din istoria judo-ului românesc.

Simona Richter activează și azi ca antrenor în cadrul secției de judo a ”U” – CSM Cluj și în cadrul Centrului Olimpic de judo de la Cluj-Napoca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu