Tavanul prăbușit le dă frisoane. Magistrații sătmăreni refuză să intre în sălile de judecată
Președintele Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoș Maxim, a declarat azi în cadrul unei conferințe de presă că personalul instituței și-a anunțat refuzul de a mai intra în clădire, în urma accidentului de azi dimineață, când un deținut care efectua lucrări în podul clădirii s-a prăbușit cu tot cu tavan în sala de judecată, când completul de judecată se pregătea să intre în proces. În sală se aflau doi avocați și doi justițiabili.
Refuzul, de la 1 septembrie
Magistrații sunt deciși să nu mai intre în sălile de judecată începând cu ziua de 1 septembrie, data la care se încheie vacanța judecătorească. „Sunt întru totul de acord cu ce au hotărât colegii mei. Pe lângă faptul că muncesc în condiții mizere, de azi încolo trebuie să o facă și cu teama că în orice moment tavanele pot cădea peste ei. Eu una nu pot să-mi asum responsabilitatea pentru viețile atâtor oameni”, a declarat președintele Tribunalului Satu Mare.
Primă măsură de protejare a vieții celorul din interiorul clădirii a fost deja luată. Etajul 2 al clădirii a fost închis în totalitate. Prin urmare, toți judecătorii și grefierii vor fi mutați în birourile colegilor de la parter și etajul întâi. Această măsură însă nu poate fi aplicată decât temporar, într-o perioadă în care o bună parte din personal se află în concediu.
Conducerea Tribunalului Satu Mare nu crede că acest incident va schimba ceva în optica conducerii Ministerului Justiției, de la care se așteaptă fonduri pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii. „Au trecut ore bune de la nefericitul accident și încă n-am primit niciun semnal de București. Probabil așteaptă să se întâmple un accident mult mai grav pentru a lua măsuri concrete”, a adăugat judecătoarea Rodica Grosoș Maxim.
19 milioane necesari pentru reabilitare
Demersurile pentru demararea proiectului de renovare a clădirii Palatului Justiției Satu Mare au început în anul 2004. Doi ani mai târziu s-au stabilit sumele necesare înotcmirii proiectului, dar ultimul aviz pentru începerea lucrărilor a fost primit abia în 2010.
Un an mai târziu a fost organizată și licitația, câștigată de SC Pacic SRL, fiind demarate lucrările după trei luni de zile. Termenul limită pentru finalizarea lucărilor a fost 12 martie 2013, acesta fiind prelungit până în mai 2014, deoarece Ministerul Justiției nu a alocat banii necesari pentru continuarea lucrărilor.
În 2012 ar fi trebuit să fie alocate 22 milioane de lei pentru lucrări, dar din cauza lipsei acestei finanțări, ritmul lucrărilor a încetinit, investindu-se doar 6 milioane de lei, din care firmei i-au fost achitate 4 milioane de lei, sumă pe care Tribunalul o datora executantului.
Chiar președinta Tribunalului Satu Mare, Rodica Grosoș Maxim, declara, la începutul acestui an, că i s-a promis că va primi cea mai mare parte de bani necesară pentru finalizarea rapidă a renovării, lucru ce nu s-a întâmplat până acum. Pentru a finaliza investiția, Tribunalul Satu mare are nevoie de 19 milioane de lei.
Citește și Tavanul Tribunalului Satu Mare s-a prăbușit peste justițiabili. Un deținut a fost grav rănit