Szabo Odon: UDMR strânge semnături în vederea unui referendum pentru o regiune Bihor-Satu-Mare-Sălaj

Deputatul UDMR Szabo Odon / Sursa foto: bihon.ro

Deputatul UDMR Szabo Odon a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, demararea strângerii de semnături în vederea unui referendum judeţean pe tema regionalizării, prin care se urmăreşte crearea regiunii Bihor-Satu Mare-Sălaj.

Deputatul UDMR a precizat că iniţiativa s-a născut după discuţii cu liderul social democrat, Ioan Mang şi cu cel liberal, Cornel Popa, fiind rezultatul demersurilor comune ale acestor formaţiuni politice, pentru o regiune de dezvoltare economică mai mică, în care să fie cuprins Bihorul, alături de Sălaj şi Satu Mare.

Conform lui Szabo, s-a convenit ca la referendum să fie lansate trei întrebări: 1. Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional? 2. Sunteţi de acord ca cele opt regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu 2-4 judeţe? 3. Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?

Acesta a menţionat că Bihorul are deja protocoale de colaborare şi asociere semnate, încă din anul 2009, cu cele două judeţe menţionate.

‘Suntem poate singurii din România care avem asemenea protocoale semnate mult înainte de discuţiile privind regionalizarea’, a subliniat Szabo Odon.

Strângerea de semnături va începe luni, 7 octombrie, astfel încât în 8 decembrie să se poată organiza referendumul. Pentru ca acesta să aibă loc este nevoie de semnături din partea a 5% din populaţia cu drept de vot, adică în jur de 20.000 de persoane. Szabo Odon a precizat că un demers similar se va organiza şi în judeţele vecine, Satu Mare şi Sălaj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu