Procedură salvatoare. O operaţie simplă care poate vindeca hipertensiunea

O intervenţie chirurgicală simplă, dezvoltată de cercetătorii britanici, ar putea vindeca milioane de pacienţi cu hipertensiune dificil de tratat.

Procedura implică îndepărtarea unui mic grup de nervi din zona gâtului care au rol în reglarea tensiunii arteriale.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol sunt optimişti în legătură cu operaţia care ar putea ajuta în jur de 2, 5 milioane de oameni care au tensiunea ridicată şi nu poate fi controlată cu ajutorul medicaţiei. Procedura ar putea fi utilizată în mai puţin de trei ani ca simplu tratament de o zi.

Cercetătorii au început deja un studiu clinic pe 20 de persoane cu tensiune mare, după ce intervenţia a fost testată cu succes pe şoareci de laborator.

Hipertensiunea, denumită şi ucigaşul tăcut afectează o treime dintre adulţi şi creşte semnificativ riscul atacurilor de cord şi al accidentelor vasculare cerebrale.

În prezent, nu există un remediu eficient pentru persoanele care nu răspund la tratamentul medicamentos. Însă oamenii de ştiinţă de la Universitatea Bristol au identificat un organ-cheie în dezvoltarea hipertensiunii – corpul carotidian. Acesta este compus dintr-un grup mic de celule nervoase care se găsesc pe cele două ramuri ale arterei carotide din gât, fiecare fiind de mărimea unui bob de orez.

În ciuda faptului că este unul dintre cele mai mici organe ale corpului, are cel mai mare flux de sânge dintre toate organele – reflectând importanța acestuia ca dispozitiv de avertizare timpurie pentru creier în cazul în care există o schimbare a nivelului de oxigen si dioxid de carbon din sânge.

Se crede că în unele cazuri corpul carotidian devine superactiv și trimite un mesaj la creier pentru a menține tensiunea arterială crescută.

Echipa de cercetători a îndepărtat corpul carotidian la rozătoarele cu hipertensiune arteriala şi a constatat că tensiunea scăzut şi s-a menţinut aşa.

Studiul susţine că operaţia nu a avut efecte secundare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu