Cemacon îşi restructurează creditele şi îşi majorează cu 1, 5 milioane de euro capitalul social

Cemacon este unul dintre cei mai importanţi producători de blocuri ceramice din România (foto wall.street.ro)

Producătorul sălăjean de blocuri ceramice Cemacon SA, unul dintre cei mai mari producători de acest gen din ţară, a intrat în ultima etapă a procesului de reabilitare operaţională şi financiară a companiei, conceput şi demarat în 2010.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, începutul acestei ultime etape este marcat de semnarea de către Cemacon SA, acționarii săi majoritari și Banca Comercială Română a unui acord de principiu privind restructurarea pachetului de credite de aproximativ 30 milioane de euro, contractat de Cemacon la BCR.

”Restructurarea completă a Cemacon a presupus, și presupune în continuare, un proiect complex și profund, și nu doar optimizarea și eficientizarea procesului de fabricare a cărămizilor. Situația companiei necesită crearea unui management de criză pentru un business în distress, particularizat la nivel de detaliu și corect calibrat, care a fost pus în aplicare cu ajutorul echipei de specialiști din grupul Casei de Insolvență Transilvania. S-a impus luarea de măsuri urgente care, decise și aplicate la timp, au reușit să genereze rezultatele despre care vorbim astăzi. Cooptarea lui Liviu Stoleru la cârma echipei executive a reprezentat un prim pas spre implementare. Din acel moment, povestea Cemacon nu s-a mai rezumat doar la cărămizi, ci și la încredere, competență și împărțirea corectă a rolurilor într-un management de criză. Important este ca fiecare membru al echipei să știe ce are de făcut și să acționeze la timp”, a declarat Rudolf Vizental, Asociat Coordonator Casa de Insolvență Transilvania.

Potrivit comunicatului, la finalul procesului de restructurare, Cemacon va avea către BCR o datorie sustenabilă, care va putea fi acoperită din veniturile generate de activitatea de bază a companiei. De asemenea, o societate nou înființată – Cemacon Real Estate, va prelua unele active Cemacon care nu sunt aferente activității de bază a acesteia, împreună cu expunerea bancară corespunzătoare. În plus, BCR va transfera o parte din datoria Cemacon către un nou investitor, terță parte, ce intenționează să o converteascăîntr-un număr de acțiuni, egal cu cel deţinut de cel mai mare acţionar actual, respectiv KJKFund II (dar nu mai mare de 33% din capitalul social al companiei).

„Pentru a susține în continuare restructurarea şi dezvoltarea companiei, capitalul social al Cemacon va trebui majorat cu 1, 5 milioane de euro. Suma este necesară pentru finanţarea capitalului de lucru al companiei, astfel ca aceasta să își îndeplinească obiectivele de buget și profitabilitate pentru 2014-2016. Acționarii majoritari ai Cemacon, care în urmă cu 3 săptămâni au anunțat acțiunea concertată, vor garantarambursarea creditului aferent susţinerii activității de bază, prin constituirea unei garanţii asupra acțiunilor pe care le dețin la Cemacon”, se precizează în comunicat.

În 2010, când a început procesul de restructurare a companiei, Cemacon avea un credit de 5 ori mai mare decât cifra de afaceri, nesustenabil din activitatea companiei, vânzările înregistrau o scădere accentuată, portofoliul de produse era învechit, iar facilitatea de producție avea o capacitate necalibrată la cerinţele pieței şi vânzările companiei.

Prima fabrică Cemacon a fost deschisă în 1969 la Zalău. Unitatea a fost închisă în 2011, după finalizarea unei fabrici noi, în care s-au investit aproximativ 26 de milioane de euro, la Recea, la aproximativ 15 kilometri de Zalău.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu