FOTO/VIDEO/ Copiii din Pata Rât „transformați” în cântăreți de cor în doar cinci zile

Ajutați de mai mulți soliști din cadrul Filarmonicii Transilvania, copiii din Pata Rât au susținut un concert de 40 de minute (Foto: Radu Hângănuț)

Imaginea Clujului multi-cultural, modern, tânăr și inovator are de ani buni o rană deschisă, o „zonă neagră”: groapa de gunoi de la Pata Rât. Aici, în niște condiții greu de imaginat, trăiesc 75 de familii de romi evacuați din Cluj-Napoca, unde locuiau ilegal. Unii copii chiar merg la școală aici, însă a ieși cu adevărat din acest abis al civilizației este o provocare pe care prea puțini reușesc să o ducă la bun sfârșit. O mână de ajutor le-a întins Connie Fortunato, fondatoare și dirijoare a Music Camp International, un proiect care, în cazul copiilor de la Pata Rât, a presupus cinci zile în care aceștia au învățat de la voluntari să cânte la diferite instrumente și să cânte într-un cor. Toate acestea pentru un concert de o oră, în trei limbi, susținut de „Corul Pata Rât”, voluntari și soliști ai Filarmonicii Transilvania.

În seara zilei de vineri, 29 august, Biserica Unitariană de pe strada 21 Decembrie 1989 s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au dorit să vadă mica minune realizată de Music Camp International: 50 de copii din Pata Rât, alcătuind un cor și cântând la instrumente de care mulți dintre ei, în urmă cu o săptămână, nici nu auziseră vreodată.

„Tot procesul de învățare s-a petrecut in cinci zile. Mulți dintre acești copii nu mai ținuseră niciodată în mână un instrument muzical. Totuși, noi credem că orice copil are muzica în el. Pentru ei totul a fost ceva nou. Este scopul nostru să-i inspirăm să aspire spre lucruri înalte pentru că sunt foarte talentați și vrem să învățăm să fie disciplinați și concentrați pe atingerea potențialului lor”, a spus dirijoarea și directoarea proiectului, Connie Fortunato, înainte de începerea concertului. Timp de aproximativ 40 de minute, acompaniați de soliști ai filarmonicii dar și de voluntari ai Music Camp-ului, copiii au cântat în trei limbi (română, engleză și spaniolă). Aplauzele au curs și ele minute în șir, concomitent cu lacrimile publicului și ale voluntarilor, care timp de cinci zile, îndrumați de Connie, au schimbat radical vacanța unor copii uitați într-un colț de lume.

Connie Fortunato, „mama” orfanilor români

Connie Fortunato, absolventă a Colegiului Wheaton din Illinois,  a început în 1993 să lucreze cu orfanii din România. În anul 2000 deschidea primul Music Camp, destinat tinerilor din trei sate românești. Proiectul a rămas în picioare și chiar s-a extins și în Ucraina acolo unde Connie a devenit Ambasador al Păcii, fiind primul non-ucrainean care primește acest titlu.Energia ei debordantă și pasiunea pentru muzică i-a atras ca un magnet pe copiii de la Pata Rât dar și pe cei cu dare de mână, care nu au ezitat să o ajute pe americancă să își ducă ideea la bun sfârșit. Astfel, organizațiile Rotary Cetățuie, Rotaract Visio Cluj-Napoca și Rotaract Cluj-Napoca au contribuit la cele cinci zile de „instructaj muzical” ale copiilor din Pata Rât atât financiar cât și prin voluntarii lor.

După concert, cu lacrimi în ochi, toți copiii i-au mulțumit în engleză, răspunsurile lui Connie venind în română, semn că anii petrecuți prin satele românești defavorizate au transformat-o într-una „de-a noastră”.

„Situația în care acești copii se află a fost una dintre provocările acestui proiect. Fiecare proiect are provocările lui. Uneori este sărăcia, uneori avem programe pentru copii cu nevoi speciale, uneori chiar guvernele cu care lucrăm se transformă într-o provocare. De asemenea, lucrăm deseori cu copii care au deficiențe de vedere. Indiferent însă de provocări, recompensa este una specială. Acești copii izolați de lume și care nu și-au cunoscut niciodată potențialul au realizat, cu ajutorul nostru, că pot mai mult.  Am fost dură cu ei, am cerut multă concentrare de la ei, îi iubesc foarte mult și ei au înțeles asta”, spune Connie. „Acest Music Camp este doar începutul pentru copiii de la Pata Rât. Pe măsură ce vom implementa tot mai multe proiecte, nivelul lor de competență și educație va crește. Ce am făcut în aceste cinci zile cred că îi va ajuta la școală, pe mulți cred că îi va inspira să meargă la școală, să lucreze împreună și să se ajute. Toate aceste aptitudini sper că îi vor ajuta în viață. Cu toții sunt incredibil de talentați și mulți dintre ei ar putea face carieră în acest domeniu atâta timp cât profită de oportunitățile pe care le au și sunt disciplinați”, mai spune directoarea Music Camp International.

Connie Fortunato (foto centru-stânga) a fost dirijorul concertului,   lăsând la o parte pentru câteva zeci de minute funcția de director al proiectului Music Camp International.

Connie Fortunato (foto centru-stânga) a fost dirijoarea concertului, lăsând la o parte pentru câteva zeci de minute funcția de director al proiectului Music Camp International.

„Sunt copii incredibil de deștepți”

Marius are 13 ani și este în clasa I. Vara lui nu a fost cu nimic mai intersantă față de precedentele și până să ajungă Music Camp-ul la el și-a petrecut timpul  jucându-se cu prietenii lui lângă școală. Alături de voluntarii proiectului totul s-a schimbat.

„Am învățat să cânt și mi-a plăcut. Am învățat să cânt la chitară și clopoței clasici și mi-a plăcut mult. Mi-ar plăcea să am chitara mea și să mai cânt din când în când”, spune Marius.

Pentru Dana, cele șase zile petrecute alături de copiii din Pata Rât au fost revelatoare. Vizita făcută la groapa de gunoi este, spune ea, experiența care te face să înțelegi cu adevărat cât de departe este acel loc de lumea civilizată. În plus, alături de Anca, ea a învățat să cânte la vioară, deși nici una dintre ele nu a avut vreodată contact cu acest instrument.

„A fost prima experiență cu un instrument, nicidoată nu am mai cântat. Am învățat împreună să cântăm la vioară și deși în primele zile a fost mai greu, totul a devenit ușor și drăguț. Sunt incredibil de talentați. Am aflat de tabără de la o prietenă și m-am înscris. Am început vineri, ne-am cunoscut și am mers să vizităm copiii la ei acasă. Când am ajuns la ei și am scos câteva baloane s-a realizat o conexiune incredibilă. Sunt atât de calzi, prietenoși, deschiși și sunt perfecți așa cum sunt ei. Am fost impresionată de condițiile în care trăiesc. Am văzut o mulțime de poze din Pata Rât, am citit, am auzit discuții dar abia când ajungi acolo înțelegi ce înseamnă acest loc de fapt. În acele condiții nu te aștepți să existe viață. Muzica înalță sufletul și îți dă deschidere spre frumos. Ei trebuie să vadă că pot face mai mult, că își pot depăși condiția. Sunt niște copii extraordinar de deștepți care ar putea face orice. După aceste cinci zile am învățat că nu există limită a potențialului uman. Am învățat că omul, în esența lui, este bun. Acești copii doar așteaptă să fie învățați. Mulți nu știu citi sau scrie dar au învățat să cânte la două instrumente, plus cor”, spune Dana Popa-Luca, unul dintre voluntarii care i-a ajutat pe copiii de la Pata Rât să învețe să cânte.

Renata (foto stânga) și Dana (foto dreapta) s-au despărțit cu lacrimi în ochi de „ucenicii” lor.

Renata (foto stânga) și Dana (foto dreapta) s-au despărțit cu lacrimi în ochi de „ucenicii” lor.

 

Mai jos puteți viziona un fragment din concertul susținut la Biserica Unitariană.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Roth says:

    Stimate jurnalist, Merci de descrierea concertului, sunt sigura ca a fost frumos si un bun stimulent pentru cei care lucreaza cu copiii romi. Dar partea de introducere e incorect documentata. In zona Pata Rat a orasului Cluj traiesc in jur de 350-400 de familii in 4 comunitati. Dintre acestea, citeva grupuri de familii traiesc chiar pe groapa de gunoi, in conditii de nedescris. Dar cele 78 de familii demolate acum trei ani pe Coastei, unde majoritatea aveau casute inhiriate cu documente legale, nu traiesc in baracile de pe groapa de gunoi, ci in module construite in aceasta zona insalubra de catre primarie

Postaţi un comentariu