Un fost ministru de Interne acuză: România a involuat de 75 de ani încoace

Gavril Dejeu, fost ministru de interne în perioada guvernării CDR, consideră că în ultimii 75 de ani, România a cunoscut o involuţie, deşi avusese ocazia să se aşeze în primele rânduri ale civilizaţiei europene.

El a declarat, miercuri seară, cu ocazia lansării cărţii sale „Pe firul evenimentelor” (Editura Eikon), că ultimii 75 de ani au reprezentat pentru România o perioadă neagră, dar că în ultimii ani a început, totuşi, o fază de evoluţie.

„N-am scris o carte memorialistică. Dacă evenimentele pe care le-am trăit sunt strâns legate de viaţa mea, implicit viaţa apare alături de ele, dar nu elementele şi aspectele de viaţă trăită personal au fost cele care m-au îmboldit la scris, ci evenimentele în sine. Începând din 1940 şi până în ziua de astăzi, o perioadă de 75 de ani, România a trăit şi trăieşte o tragedie a istoriei ei. După Marea Unire, după interludiul celor 20 de ani între cele două războaie mondiale, României i se deschisese calea unei dezvoltări europene şi istorice care ar fi putut-o cu totul aşeza în primele rânduri ale evoluţiei civilizaţiei europene şi nu numai. Dar intervenţia războiului, intervenţia ocupaţiei străine, intervenţia impunerii unui regim străin de spiritul, gândirea şi sufletul românesc, intervenţia unui regim, după Revoluţie, care a distorsionat, a redirecţionat în sensul răului posibila evoluţie a României, au făcut din aceşti 75 de ani o perioadă neagră de evoluţie sau, mai bine-zis, de involuţie a României”, a declarat Gavril Dejeu.

El se arată, totuşi, optimist în ceea ce priveşte viitorul României şi spune că în ultimii doi-trei ani a început o fază de evoluţie a ţării.

„Sunt optimist, sunt încrezător. Probabil că ne găsim deja, de aproximativ doi-trei ani încoace, într-o fază de evoluţie, de speranţă, care poate încredinţa ideea că România poate evolua pe o orbită sănătoasă, să prepare generaţiilor care vor veni o Românie luminoasă”, a conchis Gavril Dejeu.

Volumul „Pe firul evenimentelor” a apărut la Editura Eikon şi la lansarea cărţii, la Biblioteca Centrală Universitară din Cluj-Napoca, au vorbit, printre alţii, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, academicianul Ioan Aurel Pop, directorul BCU, Doru Radosav, prof. Ilie Rad şi economistul Emil Culda.

În cartea sa, Gavril Dejeu vorbeşte, printre altele, de perioada guvernării CDR (1996-2000), de frământările politice şi sociale de la acea vreme, de revoluţia din 1989 şi de perioada care a urmat, dar şi de perioada regimului comunist şi de perioada în care o parte a Transilvaniei s-a aflat sub ocupaţie horthistă (1940-1944).

Distribuie:

Postaţi un comentariu