Povestea ZEM Center, de la presă la terapii complementare

Ce are în comun presa sau PR-ul cu un centru de terapii complementare? Ai spune că nimic. Şi totuşi clujeanca Lia Valendorfean demonstrează contrariul. A intrat oarecum neaşteptat în această lume a terapiilor complementare în urmă cu un an când a decis că îi ajung anii în care a fost angajat şi este momentul să facă pasul spre statutul de antreprenor. Aşa a apărut ZEM Center, Centru de terapii complementare, unde cei care suferă de diferite afecţiuni pot beneficia de şedinţe de terapie bowen, reflexoterapie, kinetoterapie şi masaj terapeutic. Am vrut să aflăm care este povestea centrului şi cât de greu e să răzbeşti în mediul de afaceri clujean tranformându-ţi o pasiune într-o mică afacere.

Lia a fost ani de zile angajat, a început în presă, apoi a trecut la PR. Cum s-a decis să facă pasul înspre antreprenoriat? „Am fost suficient de mult timp angajat ca să-mi doresc şi altceva. Graţie backgroundului de jurnalist, expert PR şi, în ultimii ani, manager al Centrului Europe Direct Transilvania de Nord (parte a reţelei europene Europe Direct, coordonată de Comisia Europeană) am acumulat competenţe în partea aceasta de comunicare şi management de proiect. Am avut şansa să beneficiez de traininguri la cel mai înalt nivel, susţinute de cei mai buni experţi europeni, în cadrul instituţiilor UE. Decizia de a intra în business a fost, pe undeva, o provocare de a valida aceste competenţe într-un mediu cât se poate de provocator: mediul de business din România. Centrul de terapii complementare ZEM este primul meu business. Chiar glumeam cu soţul meu spunându-i ca ZEM este atât de mult parte din mine încât îl am în gând în fiecare moment al zilei, întocmai ca pe copilaşul meu în vârstă de aproape 3 ani”, spune Lia Valendorfean.

Dintre toate ideile de afaceri, a ales un centru de terapii complementare, care nu se leagă direct de experienţa profesională anterioară. În alegerea făcută, Lia spune însă că a contat foarte mult povestea proprie de viaţă care a pus-o indirect pe această cale, a preocupării pentru sănătate şi pentru alte modalităţi de a trata diferite boli, nu doar cele clasice. „O poveste cu o tragedie care n-a reuşit să omoare speranţa, o luptă întinsă pe câţiva ani împotriva unui diagnostic implacabil, o nouă şansă şi un final … dulce – aceasta este povestea din spatele ZEM. Noua şansă, dată de terapiile complementare mână în mână cu medicina alopată avansată, au dus la un final … mic şi dulce, cu bucle aurii şi o pasiune nestăvilită pentru … miere! Sumarizând, ZEM este pasiune de la un capăt la altul. Care, dacă se va dovedi şi o afacere bună, ne va dubla satisfacţia”, povesteşte Lia.

Centrul este un business de familie realizat doar cu finanţare proprie, însă obţinerea unei finanţări nerambursabile este cuprinsă în planul de dezvoltare al ZEM Center.

În jurul terapiei Bowen

Centrul funcţionează de anul trecut şi aduce sub acoperişul său mai multe tipuri de terapii. „Actualmente oferim Bowen, Reflexoterapie, Kinetoterapie şi Masaj terapeutic. Pacienţilor li se propune terapia şi terapeutul care li se potrivesc cel mai bine, în funcţie de afecţiunile lor. Din practica ultimilor ani s-a constatat că terapia Bowen obţine rezultate mult mai rapid şi acestea sunt mai durabile comparativ cu cele ale altor terapii complementare” mai spune clujeanca. Cu terapia Bowen se pot trata, între altele, stresul şi oboseala cronică, durerile de cap acute şi cronice, bolile autoimune, afecţiunile respiratorii, dezechilibrele hormonale şi emoţionale, alergii, probleme scheleto-musculare şi articulare, afecţiuni ale organelor interne, infertilitate, afecţiuni neurologice. „Clujenii sunt deschişi față de acest gen de abordare holistică şi noninvazivă a problemelor de sănătate. Cred că de aceea Clujul are poate cel mai mare număr de terapeuţi Bowen din România, terapeuţi care urmează un training de 1 an de şi sunt acreditaţi, în urma examenelor, de reprezentanţii Academiei Bowen din Australia, acolo unde s-a născut această terapie încă din anii 1950. Ceea ce lipseşte în acest domeniu este o mai bună poziţionare a terapiilor complementare pe piaţă ca fiind o opţiune viabilă de completare a tratamentelor alopate, un contact mai direct şi constant cu publicul, o prezentare mai credibilă în cadrul unor evenimente publice, dar şi în propriile sedii, acolo unde se face efectiv terapia. Observaţi că noi la ZEM Center nu folosim conceptul de “alternativ”, aceasta pentru că nu facem recomandări medicale şi nu încurajăm renunţarea la tratamentele alopate. Terapiile complementare vin să adauge avantajele lor. Personalul care oferă terapiile în cadrul Centrului ZEM are în general dublă specializare: Bowen+Reflexoterapie, Bowen+Kinetoterapie, Bowen+Mindfulness, Yoga, iar unul dintre terapeuţi este la bază asistent medical”, explică fondatoarea centrului.

Terapia Bowen poate fi aplicată oricui indiferent de vârstă, iar ZEM Center are gândite variante inclusiv pentru oamenii activi, stresaţi, care muncesc foarte mult în companii de IT, marketing, bănci etc. dar care îşi permit să aibă minim 30 minute de pauză într-un birou liniştit. Există şi varianta Bowen@ home, pentru cei care nu se pot deplasa dintr-un motiv sau altul sau Bowen pentru copii, pentru gravide şi chiar pentru sportivi. „În 30 mai Centrul ZEM împlineşte 1 an de la deschidere, iar feedbackul pacienţilor ne bucură. Un procent foarte mic, în jur de 5-6%, raportează nicio reacţie la terapii, toţi ceilalţi îşi rezolvă problemele”, adaugă Lia.

Provocări pentru o afacere la început de drum

A deschide o afacere în România şi a o susţine apoi pentru ca ea să meargă şi să se dezvolte este întotdeauna o mare provocare, iar obstacolele vin chiar şi de unde nu te aştepţi. „Nu e greu să ai o idee şi să începi o afacere. Provocarea este să o menţii în viaţă lună de lună şi să o faci să şi crească. Poate cea mai grea parte a afacerii este construirea echipei, să-ţi găseşti oamenii cu care să te potriveşti, care să-ţi înţeleagă viziunea şi misiunea, care să-ţi împărtăşească valorile. Apoi, să reuşeşti să-i motivezi”, spune clujeanca.

Şi desigur, birocraţia poate fi o piedică serioasă în a-ţi desfăşura cu succes activitatea. „În ceea ce priveşte relația cu instituțiile cu care interacționează un antreprenor, aş remarca discrepanţe: dacă la compania de salubritate îţi poţi face un contract pe firmă pe loc, la Electrica şi la EON durează de la câteva săptămâni, până la 3 luni. Apoi, Clujului îi lipsește o “minte limpede” (poate fi o instituţie, poate fi un program online) la care să apeleze antreprenorul şi să fie ghidat efectiv pas cu pas: vezi că pentru a deschide o firmă îţi trebuie aia şi aia, vezi că după ce o deschizi îţi trebuie aprobări şi avize de la instituţiile alea şi alea, în ordinea asta, vezi că odată pe an trebuie să refaci anumite procese, vezi că dacă ai nevoie de finanţare poţi să o găseşti aici şi aici, vezi că există potenţiali parteneri pentru afacerea ta aici etc. Iar României îi lipseşte bunul simţ de a sprijini antreprenorii măcar cu scutirea de taxe şi impozite pentru primul an. Singura facilitate de acest gen mi-a fost acordată de o bancă privată, pentru primul an de cont de firmă” remarcă antreprenorul clujean.

Iar oraşului îi lipseşte o anume preocupare constată şi pentru categoriile vulnerabile. „În ceea ce priveşte calitatea vieții în Cluj este tot mai crescută, totuşi, deşi sunt bani tot mai mulţi în oraş, aş remarca faptul că în continuare neglijăm în bună măsură, prin lipsa infrastructurii, a programelor dedicate şi constante, a facilităţilor de tot felul, categoriile vulnerabile: vârstnicii, oamenii cu nevoi speciale, bebeluşii”, subliniază Lia.

Planuri de viitor

Cu numai un an de existenţă pe piaţă, este şi normal că fondatoarea ZEM Center are şi planuri de viitor ambiţioase pentru afacerea sa. „Misiunea asumată de noi cei de la Centrul ZEM este promovarea sănătăţii prin creşterea gradului de conştientizare a publicului larg asupra terapiilor complementare. Pentru asta organizăm workshopuri, la sediul nostru, în două ediţii: de primăvară şi de toamnă şi participăm la diverse alte evenimente publice. Deci veţi tot auzi de ZEM Center în spaţiul public clujean. Pentru sezonul cald 2017 avem planificată inaugurarea, în premieră pentru Cluj, a unei mini-alei terapeutice, dar vă vom dezvălui mai multe la momentul potrivit. Toate aceste eforturi urmăresc viziunea noastră, în care ZEM Center va fi un puternic centru de terapii complementare, capabil să trateze holistic o gamă largă de afecţiuni ale organismului uman”, încheie Lia Valendorfean, care are şi un foarte scurt sfat pentru cei care cochetează cu ideea de a-şi deschide propria afacere. „Nervi tari şi răbdare să vă creşteţi afacerea sănătos, organic”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu