Proprietarii de baruri şi restaurante din Baia Mare, derutați de taxă forfetară

Sursa foto: despretimpliber.com

Proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului îngrijorează hotelierii, proprietarii de restaurante, cafenele şi service-uri auto. Patronii spun că sumele pe care vor ajunge să le plătească sunt enorme şi aproape sigur îi vor băga în faliment.

Proprietarii de restaurante din Baia Mare, derutați

Proprietarii de baruri şi restaurante din Baia Mare nu prea ştiu la ce să se aştepte de anul viitor şi privesc cu îngrijorare introducerea taxei forfetare.

„Funcţionăm la limită, nici vorbă de profit. N-am înţeles mare lucru din lege. Să vedem ce va fi de la 1 ianuarie 2014. Avem cafeneaua deschisă de aproximativ un an şi jumătate, nu pot să neg, este amplasată bine, dar chiria este foarte mare, plata utilităţilor, salariile angajaţilor, produse de calitate, toate costă. De unde să mai scoatem şi profit? Baia Mare nu este Bucureşti”, a explicat Lorena Rusu, proprietara unei cafenele amplasată la parterul mall-ului băimărean.

Nici contabilii nu privesc cu ochi foarte buni noua lege şi spun că majoritatea comercianţilor vor fi afectaţi. „Am citit legea şi pot să spun că proprietarii de restaurante care nu fac profit, şi majoritatea sunt aşa, vor ieşi în pierdere. Impozitul forfetar se va calcula după o formulă bine definită, va fi mai mic decât impozitul pe profit şi mai mare decât 3% din cifra de afaceri. Deci, cei care au profit se vor bucura, iar cei care nu au vor scoate bani din buzunar”, a explicat Maria Pop, contabilă.

Proprietarii de complexuri care au în componenţă hotel, restaurant dar şi cafenea spun că noua lege este bună dar trebuie să mai facă mici reglaje.

„Pot să spun că indiferent că vei avea camere ocupate sau nu va trebui să plăteşti o taxă. Această taxă e uşor de suportat de cei care au un grad de ocupare ridicat şi foarte ridicat. În ceea ce priveşte spaţiul de servire a mesei va trebui să găsim o soluţie în a delimita foarte clar spaţiile ce compun restaurantul pentru a ne asigura că vom plăti taxa potrivită”, a declarat Paul Andrei Hoban, managerul unui restaurant amplasat într-unul dintre hotelurile centrale din Baia Mare.

Proprietari de restaurante care înregistrează profit se bucură şi sunt de părere că noua legislaţie îi avantajează. „Din punctul meu de vedere e mai avantajos şi va aduce venituri suplimentrare statului. Evazioniştii vor avea o problemă. E una din puţinele legi care vor aduce un plus la buget. Mă avantajează pentru că ies mai ieftin decât acum, pentru că eu îmi declar veniturile”, a explicat Sorin Orzac, proprietarul unui complex de alimentaţie publică din Baia Mare.

[stextbox id=”custom” caption=”Cine şi cum plăteşte forfetarul”]

Potrivit proiectului de lege, cota standard de la care se porneşte este de 1.400 de lei. La aceasta se adaugă o serie de coeficienţi privind rangul localităţii, suprafaţa ocupată de firmă şi sezonalitatea activităţilor impozitate. Astfel că, formula de determinare a impozitului forfetar este k x (x+y x q) x z, unde k este valoarea impozitului standard de 1.400 de lei, x – o variabilă în funcţie de rangul localităţii, y – o variabilă în funcţie de suprafaţa utilă a locaţiei, z – un coeficient de sezonalitate, iar q – 0, 8 (unic).

Coeficientul de rang al localităţii (variabila x) are următoarele valori: Bucureşti Zona A = 16, Zona B = 15, Zona C = 14, Zona D = 12, 5. În cei 7 poli ( Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Ploieşti, Timişoara), coeficientul este Zona A = 14, Zona B = 13, Zona C = 12, Zona D = 11. Pentru municipii, Guvernul propune o variabilă Zona A = 11, Zona B = 10, Zona C = 8, Zona D = 4. În cazul oraşelor fără rang de municipiu se aplică un singur coeficient de rang, de valoare 2, similar celui din cazul staţiunilor. Pentru comune a fost stabilit un coeficient de 0, 5.

Coeficientul de suprafaţă (variabila y) va fi: pentru 0-30 mp = 2; pentru 31-50 mp = 4; 51-70 mp = 6; 71-90 mp = 8; 91-120 mp = 10; 121-160 mp = 14; 161-200 mp = 16; 201-240 mp = 18; 241-300 mp = 20; peste 300 mp = 25.
Coeficientul de sezonalitate va fi de 0, 45 pentru Bucureşti şi cei 7 poli, de 0, 4 pentru municipii şi oraşe, 0, 35 pentru staţiuni şi 0, 15 pentru comune.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu