Fustele scurte, tocurile înalte și machiajul strident, interzise liceenelor din Baia Mare

Orice tentativă de transformare a holurilor din liceele băimărene în „catwalk-uri” va fi pedepsită conform regulamentelor.

Cu toate că uniformele nu sunt obligatorii, în şcolile şi colegiile din Baia Mare, pentru a păstra ordinea au fost instituite seturi de reguli interioare. Nimic spectaculos, numai că autorii acestor seturi de reguli fie au fost lispiţi de inspiraţie, fie au făcut exces de zel.

„Doar nu credeţi că ţinem cont de aceste reguli? Este vorba despre personalitatea noastră şi nu au cum să ne îngrădească libertatea câştigată în Decembrie 1989”, s-a revoltat Alex Pop, elev în clasa a X-a la unul dintre liceele din Baia Mare. Aşa se face că şcolile băimărene se transformă în pasarelă de prezentare pentru ultiimele trenduri din oraş.

Fără unghii colorate şi ciorapi cu model

Unul dintre liceele de elită din Baia Mare este Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, unitate de învăţământ unde mediile de admitere sunt printre cele mai mari. Colegiul a adoptat însemne distinctive care sunt purtate de majoritatea elevilor, numai că pe lângă acestea în regulamentul de ordine interioară adoptat pentru prima dată în anul 2008 şi apoi reavizat şi aprobat în anul 2012 sunt prevăzute şi alte norme care trebuie respectate. Astfel, „nu se admite modificarea pieselor uniformei de la forma standard. De asemenea, nu se combină piesele uniformei cu alte haine. Din motive de sănătate şi în spiritul educaţiei estetice se recomandă purtarea încălţămintei cu un toc de maxim 5 cm şi în culori asortate uniformei. Accesoriile trebuie să fie în ton cu uniforma, iar ciorapii într-o singură culoare (fără modele). Se interzice machiajul strident  al ochilor şi buzelor, vopsitul părului în culori stridente și se acceptă nuanţele apropiate de cele naturale”.

La băieţi se interzice barba şi mustaţa, iar părul lung se va lega la spate. ”Coafura trebuie să fie adecvată calităţii de elev. Este interzisă colorarea în culori stridente (verde, albastru, negru, roşu, maro, mov închis) a unghiilor. Se acceptă alb, roz, mov pal, incolor. Nu este permisă afişarea bijuteriilor în mod ostentativ, dar se permite o singură pereche de cercei, un lănţişor, o brăţară, un inel de aur sau argint la fiecare mână, care să fie în ton cu uniforma şi orice fel de piercing in zone vizibile ale corpului”, se arată în regulament.

Fără fuste scurte sau pantaloni cu talie joasă

Nici liceele private nu fac excepţie. Liceul „Gheorghe Pop de Băseşti” interzice prin acelaşi regulament de ordine interioară fustele scurte şi pantalonii cu talie joasă. „Elevii vor avea o ţinută decentă fără bluze prea decoltate sau transparente, bustiere, machiaj excesiv, cu fuste cu o lungime decentă, nu vor purta pantaloni cu talia prea joasă, astfel încât să nu-şi expună lenjeria intimă, pantaloni scurți”, scrie în regulament. Acelaşi document precizează că elevii se aleg cu o mustrare scrisă pentru încălcarea acestui set de reguli.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Alexandru says:

    Wow…ce sa zic..s-au trezit in ceasul al 12-lea…Dar de plata apei minerale de la Colegiul National “Mihai Eminescu” nu va documentati? Ne-au pus sa platim apa minerala 10 lei pentru a avea in cadrul probelor de Bacalaureat (desi in mod normal ar trebui sa se ofere de catre liceu asa ceva) iar ei si-au bagat banii in buzunar si ne-au dat apa de la robinet! Nu-i vorba despre cei 10 lei…ci despre fapta in sine!

Postaţi un comentariu