Fântâni arteziene în Piaţa Revoluţiei
Fântâna arteziană din dreptul Hotelului Rivulus va deveni din nou un element important al Pieței Revoluției din Baia Mare, împreună cu mobilierul urban din jurul ei urmând să creeze un cadru romantic şi un spaţiu care va invita băimărenii la relaxare, contemplare şi admiraţie a jocului de apă. Municipalitatea băimăreană se află pe ultima sută de metri cu licitaţia pentru lucrările de reabilitare a Pieţei Revoluţiei, piaţă situată în centrul oraşului municipiu de judeţ şi care în acest moment se află într-o stare avansată de degradare. În urma concursului de proiecte, câştigat de firma SC Re-Act Now Arhitecture din Bucureşti, întreaga zonă va fi pusă în valoare, iar băimărenii se vor putea bucura de diverse atracţii cum există în pieţele marilor capitale europene.
„Vorbim de o zonă centrală a oraşului nostru, o piaţă importantă care a fost lăsată să se deterioreze, suferind şi modificări, însă marea majoritate nefericite. Materialele folosite la construcţia iniţială a pieţei s-au deteriorat în ultimii ani, iar întregul peisaj a ajuns unul dezolant. În premieră pentru Baia Mare, am ales proiectul câştigător printr-un concurs de arhitectură, cea mai bună opţiune pentru reamenajarea unui asemenea spaţiu central. Vom reabilita tot ceea ce înseamnă Piaţa Revoluţiei, chiar şi blocurile din acest perimetru, din dorinţa de a da în ansamblu un aspect aranjat şi de apreciat pentru băimăreni, dar şi pentru turişti. Este ruşinos că ani de zile fântâna arteziană a fost lăsată de izbelişte, statuia minerului la fel, iar întreaga zonă arată ca după război”, a precizat Cătălin Cherecheş, primarul Muniipiului Baia Mare.
Apa va fi un element important în Piaţa Revoluţiei
Conceptul proiectului câştigător şi care va fi pus în aplicare în Piaţa Revoluţiei a fost construit în jurul elementelor cu însemnătate pentru istoria locului şi a comunităţii, meşteşugurile tradiţionale, mineritul, laiţa, apa, industria, castanul şi multe altele.
Fântâna arteziană din dreptul Hotelului Rivulus este prima fântână arteziană din Baia Mare, datând de la sfârşitul anilor ’70. Forma fântânii şi desenul de pe pardoseală, abstracţie geometrică tipică anilor ’70, cu influenţe suprematist – constructiviste, determină caracterul specific al fântânii. Această fântână a fost până la începutul anilor ’90 una din elementele caracteristice pieţei, intrând în conştiinţa colectivă şi fiind şi astăzi o amintire vie pentru majoritatea locuitorilor.
Prin proiectul de reamenajare al Pieţei Revoluţiei, vechea fântână, prima construită în Baia Mare, va fi restaurată şi amenajată. Fântâna va deveni din nou un element important al pieţei, împreună cu mobilierul urban din jurul ei urmând să creeze un cadru romantic şi un spaţiu care va invita băimărenii la relaxare, contemplare şi admiraţie a jocului de apă.
Un alt element important în noua amenajare a pieţei îl reprezintă principalul traseu pietonal ce va fi subliniat printr-o fântână dinamică. Acesta va crea jocuri de apă venite din pardoseală pe diferite ritmuri care vor crea un traseu dinamic şi atractiv. Tot un element nou îl va reprezenta Laiţa, un fel de cameră de relaxare, care va fi o altă atracţiei importantă a pieţei şi va oferi un climat favorabil prin prezenţa aburilor de apă şi umbra copacilor care vor creşte la sud de ea.