Bogdan Pintea: „România ar putea fi lider la nivel mondial în domeniul IT”
IT-istul clujean care revoluționează moda
A lucrat timp de 15 ani la Microsoft în Seattle, a implementat o soluție ingenioasă care i-a permis vehiculului spațial Discovery să trimită primul email din spațiu, a demarat primul startup din Palo Alto, oraș situat în Sillicon Valley, care a dezvoltat aplicații pentru analiza și personalizarea știrilor. Recent a început să optimizeze domeniul fashion, realizând o aplicație revoluționară, care le permite clienților să probeze, cu ajutorul unui avatar, hainele preferate direct de pe telefonul mobil. Activitatea clujeanului Bogdan Pintea, stabilit în Statele Unite, nu se oprește însă aici. Acesta, împreună cu echipa sa, continuă să exploreze noi domenii ce merită să fie promovate într-o manieră diferită, îndemnându-i și pe tinerii IT-iști să facă acest lucru. Veți afla în cele ce urmează, ce însemnă să lucrezi în cadrul Microsoft, ce calități trebuie să ai pentru a lucra la o companie de top, dar și cum sunt văzuți IT-iștii români ajunși pe tărâm american.
Reporter: Care au fost primii pași în domeniul IT? Ați știut de la început ce doriți să faceți?
Bogdan Pintea: Am crescut în Mănăștur, unde am mers la Școala Generală 6, apoi la un liceu de informatică, după care am urmat Facultatea de Automatizări și Calculatoare, în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Ca o observație, am fost foarte trist să constat că școala mea generală a fost transformată într-o stație de poliție, iar acum stă abandonată. Mă întreb de ce? Nu mai sunt copii în orașul acela? Pentru Lucrarea de licență am obținut o bursă la Free University of Amsterdam, unde am avut oportunitatea să fac cercetare în echipa condusă de prof. Tanenbaum, unul din experții de vârf în domeniul sistemelor distribuite.
R: Pe ce anume v-ați specializat după ce ați plecat din România?
B.P: În Olanda, am lucrat la o firmă americano-olandeză numită Baan. Am fost recrutat de acolo de către Microsoft în anul 1997.
R: Ați lucrat 15 ani în cadrul Microsoft Seattle. Unde activaţi în prezent?
B.P: Am plecat de la Microsoft în anul 2011, pentru a porni primul startup în Palo Alto, numit BoxFish. A fost una din primele firme care au explorat aplicația tehnologiilor de Big Data pentru analiza și personalizarea știrilor. În sumar, „ascultam” toate canalele de televiziune din lume, în special stiri și trimiteam subiecte de interes, în timp real, pe telefoane mobile.
R: Cum sunt văzuți românii IT-iști în Statele Unite? Sunt mulți români care lucrează în acest domeniu în zona în care locuiți dumneavoastră?
B.P: Am remarcat o diferență marcantă între românii care sunt plecați în S.U.A. și cei din Europa. În S.U.A., românii predau la cele mai respectabile universități, sunt lideri la firmele de vârf. Ca exemplu, vecinul lui Larry Page (fondatorul Google) este român, de asemenea. În consecință, sunt văzuți foarte bine. Am avut amici veniți în vizită la care a trebuit să le explic că aici pot sa spună cu mândrie că sunt români, nu trebuie să le fie rușine. Toată lumea are o părere excelentă despre poporul nostru. În Seattle și San Francisco sunt mii de români.
R: Care sunt condițiile pentru a lucra la Microsoft?
B.P: Când lucram la Microsoft, petreceam relativ mult timp selectând viitorii angajați. Un „pedigree stelar” este o pre-condiție ca să intri pe ușă, dar apoi, ne uitam la nivelul de inițiativă. Noii angajați trebuie să fie capabili să opereze cu un minim de supervizare, să poată analiza problemele de piață și problemele tehnologice, să fie capabili să propună și să execute soluții. Nimeni nu va sta să te impingă de la spate. De exemplu, chiar la începutul carierei, am fost trimis la Washington DC, să găsesc o soluție pentru Guvernul Federal. Singura indicație a fost „trebuie să câstigi”, iar detaliile au fost lăsate pe seama mea. Într-un an, primul email din spațiu a fost trimis de pe vehiculul spațial Discovery, folosind soluția implementată de mine.
R: Ați dezvoltat recent o aplicație care va revoluționa lumea modei. Cum v-a venit ideea? Care este legătura din IT și fashion, cât de bine se împacă aceste două domenii?
B.P: Industria de IT este foarte dinamică, schimbările se petrec rapid, afectează toate aspectele vieții cotidiene. Ca și consumator, am fost surprins cât de retrogradă este lumea modei, unde metodele de creație și producție nu s-au schimbat prea mult de pe vremea antică: se folosește foarfeca, rigla, creta și bucăți de stofă. Creatorii și producătorii merg dupa intuiție, nu există mecanisme riguroase de a judeca cerința de piață sau de a estima succesul unui produs înainte de a-l pune în magazin. Ca și consecință, industria este extrem de ineficientă și pierde mulți bani din cauza stocurilor nevândute și a ratei mari de returnări. Experiența de cumpărare este foarte rudimentară, de asemenea. Accesul la o gamă largă de produse este redus în magazin, iar online este aproape imposibil de a aprecia modul în care o haină va arăta pe cumpărător. Mă consider un optimizator și am văzut o oportunitate de a rectifica aceste ineficiente, prin tehnologia pe care o dezvoltăm. Este o piață imensă, peste un trilion de dolari anual, iar noi o vom schimba radical.
R: Atât dumneavoastră, cât și Diana Florescu, alături de care ați dezvoltat aplicația Atelier, sunteți stabiliți în Silicon Valley. Cu toate acestea, aveți departamente de cercetare și dezvoltare atât în Seattle, cât și în Cluj-Napoca. Ce anume se cercetează la Cluj și câți cercetători își desfășoară activitatea aici?
B.P: O mare parte din tehnologia Tulemod care cuprinde această aplicație este dezvoltată la Cluj, pe partea de simulare și animatie 3D, cât și pe partea de analiză de date și personalizare. Un startup este în continuă evoluție. Suntem foarte selectivi și atenti cu cine lucrăm. Numărul de angajați și colaboratori este în flux continuu, în funcție de cerințele produsului. Vom continua să angajăm pe măsură ce găsim persoane cu experiența relevantă și cu ambiții de a lucra la un produs unic. Avem standarde foarte înalte, dar oportunitatea este de a face parte din echipă. Pe lângă angajați, am stabilit, și vom continua să creăm relații cu instituții academice și de cercetare, și cu alte companii cu domenii de activitate complementare.
R: Ce planuri aveți pe viitor în ceea ce privește relația cu Clujul și cu cercetătorii de aici?
B.P: Mi-am petrecut majoritatea carierei în cadrul Microsoft lucrând la produse destinate îmbunătățirii comunicării dintre persoane și colaborării echipelor dispersate geografic și temporal. Ca o consecință, nu am idei preconcepute despre localizarea echipei. Dacă o persoană capabilă din vârful muntelui sprijină soluțiile moderne de comunicare, poate fi la fel de productivă ca o persoană care muncește cot la cot cu mine. Vom continua să adaugăm cele mai bune persoane, indiferent de locul din care provin.
R: Cum vedeți piața IT din România? Sunt oamenii suficient de pregătiți pentru cerințele din afara țării sau pentru cerințelor marilor companii?
B.P: Sistemul de educație din România continuă să creeze persoane foarte capabile, datorită tradiției noastre în știință. Cred că la fel de importante sunt mentalitatea și ambiția romanilor de a fi cei mai buni. Țara continuă să aibă un flux mare de persoane în IT-ul mondial.
R: În ce condiții v-ați întoarce de tot în România?
B.P: România are o rezervă de talent enormă. Din păcate, nu există structurile organizaționale care să sprijine acest izvor de idei și oameni. România ar putea deveni un lider la nivel mondial în cercetare și dezvoltare de produse IT. De fiecare dată când vin în Romania sunt impresionat de ideile, energia și dorința tineretului de a contribui la crearea de produse inovative. Aș dori în viitor să mă întorc și să creez un incubator de companii. Dacă nu ești mulțumit de ceva, trebuie să încerci să schimbi acest lucru. Ar fi interesant să vedem cum s-ar schimba situația cu un sistem politic care prioritizează industria IT și care sprijină inițiativele individuale. Nu doresc să sugerez că astept un guvern care îndeplinește aceste condiții pentru a mă întoarce, dimpotrivă, aș dori să fiu parte dintr-o mișcare națională care promovează în primul rând interesele poporului.
R: Ce sfaturi le dați tinerilor care doresc o carieră în IT?
B.P: În ziua de astăzi, este foarte ușor să participi la economia globală, indiferent de locație. Ca să ai succes, trebuie să ai o bază solidă care se dobândește prin educatie. Apoi, uită-te în jurul tău, ce oportunități ai în viața de zi cu zi, ce poate fi optimizat prin produse de software. Găsește persoane care au aceleași ambiții și nu-ți fie frică să țintești către cer. Audentes Fortuna Juvat! (Norocul surâde celor ce îndrăznesc!).