Ocuppy UBB continuă și în weekend. Studenții au pichetat sediul Prefecturii

Studenții clujeni s-au alăturat joi seară, 7 mai 2015, acțiunilor de protest desfășurate în centrele universitare din întreagă țară, ocupând în acest sens amfiteatrul „Nicolae Mărgineanu” din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii „Babeş-Bolyai”. După ce și-au petrecut noaptea în facultate discutând problemele cu care se confruntă și principalele revendicări aduse în atenția Guvernului, o parte dintre studenți, mai precis 20 dintre aceștia, au pichetat sediul Prefecturii Cluj. Aproximativ 50 de studenți au rămas în cadrul amfiteatrului, unde ocuparea continuă pe o perioadă nedeterminată.

„Am dorit ca acțiunea de astăzi să fie un protest silențios. Am dorit să atragem atenția reprezentantului Guvernului în teritoriu vizavi de problemele cu care ne confruntăm, deși este clar că cei de la București știu. Am purtat bandaje pe gură, pentru a atrage atenția că părerile studenților nu contează și că acest lucru trebuie să se schimbe. Nu am rămas foarte mult timp în stradă, fiind invitați repede la discuții. I-am înmânat prefectului revendicările noastre și ni s-a promis că acestea vor fi transmise la București”, a precizat Preşedintele Organizaţiei Studenţilor din UBB (OSUBB), Oana Onicaş pentru Transilvania Reporter.

db_THD2547

db_THD2520

Studenții au venit „înarmați” cu bannere cu mesaje reprezentative: „Universitatea aparține studenților”, „Vrem 25%”, „6% pentru educație”, multe dintre acestea fiind realizate în cadrul atelierelor de azi noapte.

„Azi dimineață era cât pe ce să fim dați afară, dar acest lucru nu s-a întâmplat. În cadrul amfiteatrului urmau să se desfășoare activități didactice, dar până la urmă s-a înțeles faptul că noi nu dorim să deranjăm cursurile. Acțiunea noastră nu este îndreptată împotriva universităților, ci împotriva Guvernului. Din discuțiile pe care le-am avut cu profesorii, am înțeles că avem susținerea rectoratului. Nu ni s-a spus în mod direct acest lucru, cum s-a întâmplat la Timișoara. În schimb astăzi un profesor ne-a spus că ne admiră și că se bucură că ne-am mobilizat și că am luat atitudine. În această seară, în cadrul dezbaterilor ne aștepătm să ni se alăture cel puțin trei cadre didactice. Aseară am fost aproximativ 70 de persoane în amfiteatru. Ne-am întins cu discuțiile, dezbaterile până în jurul orei 2:00, după care am ascultat muzică folk”, a spus Oana.

db_THD2561

Oana consideră că la acțiunile de protest participă un număr redus de tineri din cauza că majoritatea studenților nu înțeleg ce efecte ar putea avea aceste revendicări asupra lor dacă acestea ar fi adoptate. Tocmai din această cauză, aceștia au realizat un model de pliant care prezintă pe înțelesul tuturor schimbările efective care se vor produce dacă guvernanții vor ține cont de cerințele studenților. Urmează ca pliantele respective să fie distribuite tinerilor, iar în felul acesta, cei care au ocupat amfiteatrul speră să li se alăture și alți colegi.

Studenții vor rămâne în cadru universității și pe durata weekendului și, spun ei, atâta timp cât este nevoie.

Printre revendicările lor se numără alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, includerea studenţilor în proporţie de 25% în procesele de luare a deciziilor din universităţi, creşterea investiţiilor în servicii pentru studenţi, creşterea burselor studenţeşti. Acțiunile de „ocuppy” au pornit la inițativa Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Proteste similare au loc în Timișoara, București, Iași, Constanța, Reșița, primele „ocupări” având loc miercuri seara.

Citiți și: Ocuppy UBB 2: „Trebuie să contăm mai mult în sistemul educaţional, de la alegerea rectorului, până la procesele decizionale care au loc în universităţi”

Distribuie:

Postaţi un comentariu