Olarii sărbătoriți la Cluj
Farfurii, oale, căni și pahare din ceramică de diferite mărimi și colorate în diverse culori pot fi admirate și achiziționate de către clujeni în aceste zile în centrul orașului Cluj-Napoca.
Aflat la prima ediție, ”Târgul național al olarilor”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, are drept scop promovarea acestui meșteșug tradițional.
Olarii au pregătit momente speciale în care vor face demonstrații pentru vizitatorii curioși să afle din tainele acestui străvechi meșteșug.
La târg expun produsele lor minunate peste 100 de meșteșugari din cele mai renumite centre de olărit din țară: Corund, Horezu, Miercurea Ciuc, Târnăvești, Cosești, Vadu Crișului, Leheceni, Codlea, Schitul Stavnic și Vama.
Alături de olari, la târgul de la Cluj, participă și alți meșteri care promovează meșteșugurile tradiționale românești, lingurari, țesătoare, creatoare de costume naționale.
O apariție deosebită este cea a meșterului popular maramureșean Pălăguța Fodor care stând pe o vitrină din sticlă a tors din furcă, obiect de muzeu din prorpia casă, fir de lână, spre încântarea trecătorilor.