Alte cinci biserici fortificate care merită vizitate

Archita

Bisericile fortificate din Transilvania au devenit în ultimii ani o destinație turistică la modă, mai ales după mediatizarea intensă a celei de la Viscri, în contextul interesului arătat acestui sat de Prințul Charles. Astfel, potrivit expertului în turism Traian Almășan, co-proprietar al agenției City Tours&Events, bisericile fortificate săsești de la Viscri, Biertan, Saschiz, Prejmer sau Hărman au devenit atracții „clasice” ale Transilvaniei, ele fiind incluse în tururi vândute de agențiile internaționale.

În afară de aceste biserici devenite clasice, vă prezentăm alte cinci biserici fortificate săsești, mai puțin cunoscute, dar nu mai puțin frumoase.

Cincșor

Biserica fortificată de la Cincșor (Kleinschenk) este amplasată în zona de contact dintre Podișul Hârtibaciului și Valea Oltului, la „granița” de sud a Transilvaniei Saxone, cu Țara Făgărașului. Biserica fortificată, de factură gotică, a fost construită în jurul anului 1420, peste una mai veche, din secolul al XIII-lea. Ansamblul este unul deosebit de pitoresc, așezat pe un platou în centrul satului. Zidurile care înconjoară biserica sunt întărite cu mai multe turnuri solide. Atrage atneția și fosta clădire a școlii evanghelice, situată în imediata apropiere a bisericii. Este un edificiu Art Nouveau, transformat într-un spațiu de cazare rafinat, cu prețuri începând de la 60 de euro camera, în regim double.

Cincșor

Cincșor

Archita

Archita este un sat literalmente pierdut într-un peisaj de poveste, de data acesta la limită nordică a Transilvaniei Saxone, înspre Ținutul Secuiesc. În sat nu se poate ajunge decât pe drumuri neasfaltate, unul prost – dinspre Dârjiu, Harghita, și unul bun – dinspre Mureni, Mureș. În centrul localității, biserica fortificată, poate cel mai fotogenic astfel de monument din Transilvania, este în plină restaurare, dar arată deja remarcabil. Ansamblul bisericii din Archita impresionează prin armonia proporțiilor și forța pe care o degajă cele două rânduri de ziduri și cele șapte turnuri. Hermann Fabini în lucrarea sa „Universul cetăților bisericești din Transilvania” o consideră printre cele mai importante, respectiv cele de gradul I. Pentru cheia de la biserică, întrebați la magazinul de lângă ea.

Cisnădie

Orașul Cisnădie (Heltau) păstrează încă o comunitate semnificativă de sași – peste 200 de persoane, conform ultimului recensământ. Așadar, biserica fortificată de aici este una încă vie, unde duminică de duminică se țin slujbe. Biserica are un hram neobișnuit în Transilvania – Sfânta Walpurga. Un tur ghidat, disponibil în timpul sezonului turistic, îi trece pe turiști prin toată istoria edificiului și include și o vizită în camera secretă, unde locuitorii de altădată au ascuns o comară, care a fost folosită pentru reconstruirea bisericii, după ce aceasta a fost arsă de un trăsnet. De altfel, biserica din Cisnădie a fost de mai multe lovită de trăsnet. Prin urmare, nu este de mirare că aici a fost instalat, la sfârșitul secolului al XVIII-lea primul paratrăsnet din Transilvania, care funcționează și azi. Biserica fortificată din Cisnădie este foarte bine conservată, păstrând drumul de strajă și toate turnurile de apărare.

Cisnădie

Cisnădie

Moșna

Moșna (Meschen) și-a disputat multă vreme întâietatea în zonă cu Mediașul și Biertanul, și nu a câștigat. Mediașul a devenit oraș, iar Biertanul a devenit reședință episcopală. Revanșa Moșnei a venit mult mai târziu, în anul 1998, când biserica fortificată de aici a fost prima vizitată de Prințul Charles în Transilvania. O particularitate a localității este păstrarea primei bisericuțe a satului, încastrată în zidul celei de-a doua, de dimensiuni incomparabil mai mari. Monumentul este în proces de restaurare de câțiva ani. Ca o curiozitate, coloanele din interiorul bisericii sunt oblice. Micul muzeu amenajat aici conține și un avertisment trilingv (în maghiară, germană și română) din perioada austro-ungară, la adresa celor care își conduceau cu viteză căruțele pe un pod din apropiere.

Moșna

Moșna

Batoș

La Batoș (Botsch), lângă Reghin, se găsește probabil cea mai frumoasă și bine păstrată biserică foritifcată din nordul Transilvaniei. Bisericile fortificate din nordul Transilvaniei nu sunt la fel de de vechi și valoroase cum sunt cele din sudul provinciei, dar sunt mai spectaculoase prin aerul insolit pe care îl degajă într-un peiaj arhitectural ponosit.

Batoș

Batoș

Modelul nord-transilvănean este constituit dintr-o biserică înconjurată de un zid ovoidal, prevăzut cu un singur turn. Biserica din Batoș nu constituie o excepție. Printre cele mai valoroase obiecte de aici se numără panourile din stânga și  dreapta navei, pictate în stilul barocului țărănesc, care descriu aspecte din viața de zi cu zi a sătenilor, pe parcursul celor 12 luni ale anului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu