Zilele Culturale Maghiare: se deschide Satul Medieval pe strada Kogălniceanu

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

Zilele Culturale Maghiare continuă cu numeroase evenimente pentru cei mici şi mari. Mâine se dă startul evenimentelor de pe strada Mihail Kogălniceanu, dar încep şi plimbările cu barca medievală.

Joi, 17 august:
– la ora 10.00, în Grădina cu ruine de pe strada Mihail Kogălniceanu, se deschid porțile Satului Medieval. Aici vizitatorii vor putea vedea demonstrații meșteșugărești (fetrier, lumânărar, hârtier, fierar, bijutier, ploscar), corturi cavalereşti şi tabăra miliţiei oraşului din vremea regelui Matei Corvin (corturile vremii, arme, butoaie, bănci etc.), o expoziție interactivă de instrumente vechi, butucii şi cuşca infamiei din perioada medievală, dar și un carusel de lemn cu coș de nuiele. De asemenea, doritorii vor putea încerca tirul cu arcul și arbaleta ori catapulta cu pietre sau vor putea participa la jocuri medievale și probe de dexteritate. Cei mici vor putea lua parte la cursuri de lupte pentru copii în cadrul „Şcolii pajilor”.În fiecare zi, atmosfera medievală va fi întregită de muzica cronicarilor și de muzică populară live. De asemenea, în satul medieval vor avea loc două reprezentaţii de teatru popular de marionete pe zi, în interpretarea trupei de păpuşari a Teatrului de Păpuși Ládafia.
– tot de la 10.00, dar de data asta în Parcul Central, încep plimbările cu barca medievală pe lac. Reconstituită după modelul unei nave medievale fluviale, barca are o lungime de 7 metri, o lățime de 2,5 metri și este adusă special din Ungaria. Publicul se va putea plimba cu aceasta gratuit, de joi până duminică, între 10.00 și 18.00, în grupuri de câte 6 persoane, însoțiți de un coordonator specializat.

– de la 11.00 la 13.00, la standul Clujul cu Flori de pe strada Mihail Kogălniceanu, Orbán Sándor, ”Doctorul plantelor”, răspunde la întrebările despre flori ale tuturor celor prezenți la fața locului. 

– de la ora 11.00 va avea loc un Tur ghidat în limba română al Monumentelor medievale și renascentiste clujene, condus de lector doctor Pakó Klára, istoric de artă (UBB). Punctul de întâlnire pentru plecarea în tur este intrarea în Biserica Sfântul Mihail.
– cei care nu au apucat să facă o vizită în turnul Bisericii Sfântul Mihail o pot face și astăzi între 12.00 și 18.00. Responsabil tur: Talpas János. 
– un alt tur ghidat în limba română va avea loc de la ora 14.00, la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei: Clujul și locuitorii săi la sfârșitul secolului al XIX-lea, văzuți de fotograful Ferenc Veress. Curatori vor fi muzeografii Mitu Melinda și Török Károly.
– cinefilii pot viziona de la 16.00, la Casa Tranzit (sala mare), în cadrul Atelierelor de film clujene / TVR Cluj, 2017, reportajul documentar subtitrat în limba română ”500 de ani de Reformă. Prezentarea parohiei reformate din Tâmpa” (redactor: Márkus Etelka) și ”Reportaje peripatetice. Plimbările lui Szabo Csaba” (redactor: Szabó Csaba). 
– de la ora 18.00, pe strada Mihail Kogălniceanu, va avea loc Parada vitejilor. În cadrul defilării se va reconstitui miliția orașului de pe vremea regelui Matei Corvin. Vor defila în formație de luptă soldați cu arbalete, halebarde, scuturi și măciuci, dar și muschetari. Parada va avea loc zilnic, de la aceeași oră.  
– o noutate a acestei edițiii ZCMC este Turul orgilor pentru persoane cu deficiențe de auz, care va începe la ora 18.30. Ghidajul în limba română va fi realizat de Györgyjakab Miklós, iar traducere în limbaj mimico-gestual de Anamaria Cazacu. Întâlnirea pentru plecarea în tur va avea loc în curtea Bisericii Reformate cu Două Turnuri (B-dul 21 Decembrie nr. 41).
– dezbaterea ”Povești despre Cluj: Memoria documentelor” va avea loc la H33 – Social Innovation Hub, de la ora 19.00. Invitați vor fi directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei Tudor Sălăgean, cercetătorul științific Attila Vargași jurnalistul Bogdan Stanciu.
– pe scena din Parcul Central, de la ora 19.00, va concerta AG Weinberger featuring One More Minute. A.G. Weinberger este unul dintre pionierii mișcării blues din România. Chitarist, vocalist, interpret la muzicuță, producător și realizator de emisiuni radio, producător de albume, A.G. Weinberger este un artist al cărui nume este legat inseparabil de spiritul și muzica blues.
– ziua se încheie cu trei petreceri care încep la ora 23.00. Astfel, la Bulgakov Cafe va fi o petrecere în 3 săli cu DJ Pici (șlagăre actuale), Massive Fluo (drum and bass, electronic), karaoke cu Szabó Zoltán, în curtea Muzeului de Artă va avea loc Petrecere Rock’n’ roll Est – anii ’60 -’70 cu DJ Matheus, iar în Curtea Berilor Maghiare Artizanale va fi Petrecere retro cu DJ Kalino. 
 
Vineri, 18 august, a șasea zi a festivalului 
– la ora 10.00 va avea loc o Plimbare în Cimitirul Central. Prezentarea cimitirului va fi făcută în limba engleză de către ghidul turistic Sipos Dávid. Locul de întâlnire este intrarea în cimitir. 
– de la ora 12.00 va începe Turul ghidat în limba română la expoziția ”Reforma Protestantă 500 – Biblia lui Szalay Lajos”. Expoziția cuprinde lucrări de grafică ale artistului Szalay Lajos (1909–1995), inspirate din Vechiul și Noul Testament. Creațiile lui Szalay sunt cunoscute în întreaga lume. Conform legendei, Pablo Picasso ar fi spus despre artist: „Dacă posteritatea își va aminti de numele a doi graficieni din secolul XX, cel de al doilea va fi al meu, dacă doar de unul, acela va fi Szalay Lajos”.
– Turul orgilor cu prezentare în limba română va începe de la ora 15.00. Ghidul este Lucian Drâmbărean, iar întâlnirea pentru pornirea în tur va avea loc în fața Bisericii Reformate de pe strada Kogălniceanu. 
– tot de la ora 15.00, pe strada Iuliu Maniu nr. 4, va începe și ediția a treia a Zilelor Clujene a Șahului ”Erkel Ferenc”. Ca și în anii trecuți, și în acest an festivalul va găzdui un simultan cu un maestru al șahului, dar și o competiție de șah pentru amatori. De această dată, maestrul invitat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj este Almási Zoltán, campion național al Ungariei de opt ori. Acesta va disputa un meci simultan demonstrativ de șah în compania jucătorilor clujeni. Partida simultană va fi precedată de o discuție cu maestrul. Discuția va beneficia de traducere în limba română.
– de la ora 16.00, în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic UBB, tânărul pianist Boros Misi va susține un concert caritabil. Boros Misi este câștigător al concursului de tinere talente Virtuózok/Virtuozii (2014) și al Premiului Junior Prima (2016). Cotidianul britanic „The Guardian” l-a declarat unul dintre cei mai promițători muzicieni din lume, spunând că „melomanii din lumea întreagă vor mai auzi multe despre el”. Boros Misi a susținut peste 150 de concerte în Ungaria și în diferite orașe ale lumii, precum New York, Tokyo, Osaka, Beijing, Stockholm, Göteborg, Bruxelles, Paris, Zürich, Londra, München. Acesta este primul său concert ca solist la Cluj. Intrarea la concert este gratuită, însă publicul este invitat să doneze. Suma obținută în urma donațiilor va fi folosită pentru a ajuta un tânăr talentat cu o situație materială precară să studieze. Tânărul destinatar al fondurilor va fi selectat de Asociația de Susținere a Excelenței „Nyilas Misi”.
– de la ora 21.00 pe scena din Piața Unirii vor concerta Deák Bill Gyula și Hobo, doi dintre părinții bluesului maghiar. Prietenia dintre ei are o istorie de câteva decenii. În ciuda acestui fapt, ei concertează rar împreună. Au devenit celebri în muzica blues maghiară între 1979 și 1985, anii de glorie ai formaţiei de rock şi blues Hobo Blues Band (HBB). După plecarea lui Bill din formaţie, în 1985, s-au invitat reciproc la concerte până în februarie 2011, momentul dizolvării complete a formaţiei HBB. În peste 30 de ani, trupa Hobo Blues Band câștigat un loc special în istoria muzicii maghiare. HBB a concertat de peste 3.000 de ori și a înregistrat 22 de albume. Hobo este un mare creator al zilelor noastre: pe lângă 21 de albume înregistrate, a jucat 14 roluri în filme, 8 în teatru și a scris 6 cărți. Deák Bill Gyula a urcat pe scenă împreună cu Chuck Berry, care a spus despre el: „este cântăreţul alb cu cea mai neagră voce pe care am auzit-o vreodată”.

Postaţi un comentariu