Tinerele elite ale cercetării internaționale și-au dat întâlnire la Cluj: idei inovatoare din 26 de țări

Foto: Dan Bodea

Cluj-Napoca a găzduit pentru prima data anul acesta în perioada 16-22 aprilie cea de-a 23-a ediţie a Conferinţei Internaţionale a Tinerilor Cercetători (International Conference of Young Scientists), considerată campionatul mondial de lucrări de cercetare științifică dedicat elevilor de liceu. Idei inovatoare, cu potențial pentru cercetări avansate, toate au ieșit la înaintare ca rezultat a sistemelor educaționale de pe mai multe continente. Cât de „altfel” a fost săptămâna pentru 200 de elevi proveniți din țări și culturi diferite care au venit la Cluj să se întreacă în proiecte de cercetare, am aflat în timpul conferinței ICYS.

Conferința s-a desfăşurat pe cinci categorii de concurs: inginerie (fizică aplicată și teoretică), matematică, informatică, științele mediului (ecologie) și științele vieții (biologie), la care s-a adaugat o sesiune de prezentare de postere. Acest fel de competiție are scopul de a învăța elevii ce înseamnă o lucrare de cercetare, de a-i încuraja să își prezinte rezultatele lucrării și de a-i dezvolta într-un mediu academic de înaltă clasă, într-o atmosferă internațională. Limba de lucru a fost limba engleză, iar juriul a fost format din profesori universitari, oameni de știință ai unor universități prestigioase din lume. Astfel, timp de o săptămână, peste 200 de tineri din 26 de țări precum Belarus, Brazilia, Bulgaria, Cehia, Croația, Georgia, Germania, Grecia, Franța, Ungaria, India, Indonezia, Iran, Lituania, Macedonia, Malaesia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Serbia, Singapore, Thailanda, Turcia, Ucraina și Sri Lanka s-au întâlnit la Cluj pentru a face schimb de idei și a lega prietenii.

Kerekes Adelhaida,   inspector şcolar și reprezentantă a ICYS în România/Foto: Dan Bodea

Kerekes Adelhaida, inspector şcolar și reprezentantă a ICYS în România/Foto: Dan Bodea

„Vrem să stimulăm elevii spre cercetare, pentru că ei sunt potențialul viitor în dezvoltarea oricărei industrii. Lucrările lor științifice, în formă prescurtată, se publică în fiecare an după acest concurs. Începând cu 2016, competiția s-a introdus și în graficul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice și în această situație se recunoaște participarea pentru admiterea la facultate. Avem elevi acceptați în baza acestui concurs la facultăți din Danemarca, Anglia, Franța, SUA. Anul trecut ne-am întors cu aur, două medalii de argint, două de bronz, respectiv din opt participanți șapte au luat medalii și premii. Asta spune multe despre potențialul cercetării din România, deși cu toții știm că nu mai avem cercetare ca pe vremuri când fiecare industrie avea partea ei de cercetare. Viitori cercetători și inovatori în fiecare domeniu ar fi. Prin acest concurs putem conștientiza lumea că există tineri străluciți care au nevoie de sprijinul nostru”, a precizat pentru Transilvania Reporter, doamna Kerekes Adelhaida, inspector şcolar și reprezentantă a ICYS în România.

Istoria acestui concurs a început în 1994 la Visegrad, Ungaria, cu participarea a cinci țări printre care și România. În scurt timp, concursul a fost recunoscut și apreciat nu doar în Europa, ci în întreaga lume, prin participarea elevilor din țări de pe toate continentele. Numărul participanților a crescut de la an la an, iar anul acesta s-a ajuns la peste 200 de participanți, din 26 de țări. Pentru a fi acceptați într-o asemenea competiție de elită, elevilor trebuie să le placă nu doar știința, dar și partea de cercetare. În proiectele lor cu toții sunt ajutați de cercetători sau profesori universitari, însă cel mai mult contează în momentul evaluării contribuția lor proprie la ideea inovatoare pe care o propun în fața juriului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Din România, potrivit doamnei Kerekes Adelhaida, au participat 14 elevi, din Galați, Satu Mare, Câmpia Turzii, Turda și Cluj.

Cel mai bine reprezentat domeniu este biologia, respectiv Știința vieții, unde sunt foarte multe lucrări de genetică moleculară, de biologie celulară și partea de protecția mediului. Fizica este de asemenea bine reprezentată. Matematica și informatica au mai puțini concurenți, dar nu înseamnă că lucrările nu sunt bune. Elevii au majoritatea peste 16 ani, unii sunt olimpici și putem spune că sunt o elită. Luni și marți se desfășoară secțiunile conferinței. Marți după-amiază vor face o vizită în Parcul Etnografic «Romulus Vuia», iar seara va fi organizat la hotel un eveniment cultural în cadrul căruia fiecare țară își va prezenta tradițiile. Miercuri vor face o vizită la Salina Turda și de acolo vor merge la Alba Iulia pentru a vizita Cetatea. Joi vor vizita Cluj Arena, unde le va fi prezentat un joc de oină și vor vedea și partea istorică a Clujului. Tot joi participanții vor vizita Transylvania College și se vor întoarce pentru festivitatea de premiere”, a mai spus Kerekes Adelhaida, reprezentantă a României din 2008 la această conferință.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

I-am însoțit pe o parte dintre elevii internaționali la vizita pe care au avut-o în Parcul Etnografic din Cluj unde am avut ocazia să vorbim despre importanța cercetării în țările lor, precum și despre sistemele educaționale din care provin. Mulți dintre ei au venit pentru prima dată în această parte a Europei. „Cercetarea noastră se axează pe inginerie, fizică și pe științele vieții și avem așteptări destul de mari de la juriu. Am fost foarte interesați să ascultăm și prezentările celorlalți colegi. Pentru noi cred că cel mai important este să interacționăm cu alți tineri de vârsta noastră și să vedem ce tip de cercetare fac, pe ce se focusează și care sunt ariile lor de interes, pentru că este foarte clar că diferă de ale noastre. Diferite țări reflectă diferite priorități și cred că asta este important să vedem”, au declarat pentru Transilvania Reporter Xian Wei Chua și Bruce Wen, elevi din Singapore.

„Participarea mea a venit din curiozitatea de a vedea cum se desfășoară lucrurile pe plan științific în alte țări pentru că știam deja că în România nu se pune mare accent pe partea practică a cercetării. A fost o oportunitate să învăț ce se poate face practic prin cercetare și să mă orientez spre o facultate. În echipa noastră am fost cinci colegi care am avut câteva idei și împinși de profesorii noștri de la clasă ne-am hotărât să participăm. De asemenea, am vrut să văd cum este sistemul german de cercetare, fiind o ocazie rară față de o olimpiadă clasică unde pur și simplu trebuie să înveți și unde de obicei ne cunoaștem între noi. Cele mai interesante lucruri au fost proiectele care cercetau tratamente pentru cancer și mi s-a părut foarte interesant ca la vârsta lor elevii să aibă rezultate pe domeniul acesta. E și foarte promițător și foarte fascinant. Am văzut elevi care aveau făcute avioane care se transformau în elicoptere și mergeau cu 300 la oră. Sunt tot felul de lucruri pe care nu te aștepți să le vezi la cineva de vârsta noastră. Mă bucur pentru că văd că nu moare partea asta de educație și mă inspiră să continui”, a povestit cu maturitate Emanuel Faraoanu, elev la Colegiul Național «Emil Racoviță» din Cluj.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Tânărul a precizat că domeniul său de cercetare este fizica, dar la fel de bine ar fi putut acoperi și domeniul ingineriei prin proiectul său și a colegilor lui, proiect care redă un sistem de măsurare a semnalelor din plante. „Am văzut aici strategiile pe care le-au avut unele cercetări și mi-am dat seama că cercetarea în România este sub dezvoltată față de alte țări, dar la noi există foarte multă dorință. Eu am un vis ca învățământul să fie declarat în România prioritate națională. Asta ar rezolva foarte multe lucruri în țara asta. Eu vreau să rămân în Cluj pentru că acest oraș mi-a oferit foarte multe și mă gândesc că ar fi urât din partea mea să plec”, a mai precizat Emanuel pentru Transilvania Reporter.

Proiectul de cercetare al Elizei Olariu, elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, a fost legat de modul în care se poate face electricitate utilizând microorganismele din pământ. Potrivit tinerei cercetătoare, motivul participării sale la această conferință a fost de a întâlni tineri care au aceleași preocupări de cercetare și de a-și face prieteni alături de care, în viitor, să poată pune bazele unei cercetări comune.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce o privește pe Meshkat Sadri, elevă din Iran, tânăra a venit la Cluj cu scopul de a vedea exemple de lucrări din fizică, domeniul în care și-a început cercetarea. „Nu am văzut foarte multe invenții, nu am văzut foarte multe lucruri noi, ci mai mult cercetări care ar avea potențial să devină invenții. Eu îmi doresc să fac cercetare mai departe în matematică și fizică. Vreau să aduc ceva nou, nu doar să privesc înapoi spre ceea ce au realizat alții înaintea mea”, a declarat Meshkat Sadri.

Anul trecut conferința ICYS a fost organizată în Turcia, la İzmir, iar în 2014 a avut loc în Indonezia. În 2017 conferința va avea loc în Germania.

Distribuie:

Postaţi un comentariu