Țara Oașului. “Muzeul viu” prinde contur
Festivalul Regional al Patrimoniului Culinar Carpatic – România, eveniment în premieră dedicat tradiţiilor culinare şi meşteşugăreşti din Ţara Oaşului, va avea loc timp de două zile, sâmbătă şi duminică, în oraşul Negreşti Oaş. Prin găzduirea evenimentului la Muzeul Ţării Oaşului, se demonstrează că tradiţia se poate reîntoarce acasă la ea. Totodată, în felul acesta, Muzeul Ţării Oaşului, emblematic nu doar pentru zonă ci şi la nivel naţional, poate suscita şi mai mult interesul vizitatorilor şi al specialiştilor.
Muzeul în aer liber, oglinda Oașului tradițional
Situat pe o suprafaţă de 1, 5 hectare, pe malul râului Tur, Muzeul Ţării Oaşului din Negreşti Oaş va împlini la sfârşitul anului 46 de ani de când a început să funcţioneze oficial ca instituţie. Muzeul s-a înființat prin desprinderea actualei secţii de la Muzeul regional Maramureş. Acea secţie consta dintr-o gospodărie oşenească amplasată undeva pe „drumul Bixadului”, adică pe strada Ion Creangă de astăzi, iar înfiinţarea ei a fost discutată în 9 mai 1963 într-o şedinţă a comitetului pentru cultură şi artă al raionului Oaş în urma demersurilor făcute de Ioniţă G. Andron(1917-1989). Amplasat într-un spațiu deosebit, unde este reprodus în mare parte relieful zonei Oaș, Muzeul în aer liber reprezintă o veritabilă comoară datorită exponatelor, constituind totodată unul dintre cele mai importante obiective turistice din Ţara Oaşului. Arhitectura tradiţională este reprezentată de biserica de lemn din satul Lechinţa care datează din prima parte a secolului XVII, de casele din Racşa, Moişeni şi Negreşti (secolele XVIII-XIX), care, împreună cu cele zece construcţii-anexă, formează trei gospodării complete, de două case monocelulare din Gherţa Mică şi de casa de olar din satul Vama. În interioare sunt expuse piese valoroase din colecţiile de ţesături, port popular, icoane, ceramică, mobilier şi unelte. De asemenea, în Muzeu există o pălincie din Vama, o piuă cu patru ciocane din Negreşti, un coteţ pentru păsări, o colejnă cu două coteţe, o vraniţă cu boc(poarta de la casa din Negreşti), un coteţ circular pentru porci, un cuptor-afară la casa din Negreşti, Troiţa( Ion Vlasiu) din Moişeni, casa de oaspeţi, dar și o vâltoare la care negreștencele încă își spală preșurile.
Primarul orașului, Aurelia Fedorca, intenționează să revitalizeze Muzeul prin închirierea hanului din incintă unei societăți, care să oferă vizitatorilor experiențe tradiționale inedite.
”Vorbim de mult despre revitalizarea Muzeului și transformarea acestuia într-un muzeu viu. Festivalul regional de la sfârșitul acestei săptămâni este un eveniment din categoria celor la care noi sperăm să le organizăm mai des în viitor. În plus, intenționăm să închiriem hanul, astfel încât vizitatorii să trăiască ospitalitatea oșenească și să ia contact direct cu obiceiurile noastre”, a precizat primarul Aurelia Fedorca.
[stextbox id=”custom” caption=”Un festival al tradiţiilor”]Într-un astfel de cadru încărcat de tradiţie se va desfăşura sâmbătă şi duminică la Negreşti Oaş Festivalul Regional Culinar Carpatic România. Sâmbătă, la Centrul de Afaceri din Negreşti, între orele 10:00-12:00 va avea loc un seminar profesional cu prezentări despre “Gastronomie şi meşteşuguri – istorie și tradiție”, “rețetele Bunicii”. Vor mai fi prezentate proiecte şi activităţi transfrontaliere, precum şi probleme legate de comerțul transfrontalier de alimente. În cele două zile, pe scena festivalului vor evolua artişti cunoscuţi din zonele Satu Mare şi Maramureș, între care Maria Tripon şi ansamblul Sânzienele, Dana şi Anamaria Pteancu, Sergiu Matoșan, Maria Petca Poptean şi Ansamblul Transilvania, care vor completa atmosfera cu recitaluri şi concerte de muzică populară. La dispoziţia vizitatorilor se vor afla standurile amenajate pentru degustarea gratuită a unor preparate tradiţionale precum pâinea de porumb, mierea, gemurile şi dulceţurile, diferite prăjituri, cozonaci, fructe, beleş cu varză, cartofi, brânză și gem de prune, ștrudli, fancuri cu gem, diferite plăcinte umplute, “boace”, “brânzoici”, “gomboți” cu prune, gulaş, cârnați și șuncă afumată, pălincă si alte băuturi distilate. Vor fi prezenţi şi maeştri în arta culinară din Slovacia care vor oferi pentru degustare mâncăruri tradiţionale, precum şi mesteşugari iscusiţi din Satu Mare şi Maramures.[/stextbox]