Șapte expoziții de artă contemporană își așteaptă vizitatorii la Fabrica de Pensule

Foto: Dan Bodea

Proiectul Hotspot.Art-Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități continuă în luna martie la Fabrica de Pensule cu expoziții individuale și de grup, cu spectacole independente de teatru și dans contemporan și nu în ultimul rând cu programe de rezidență pentru artiști. În fiecare lună, spectacolele cuprinse în direcția principală de program, linia de producție, sunt realizate în jurul unei teme, prima dintre acestea fiind tema identității și a genului.

Acestor evenimente li se vor alătura ateliere și cursuri practice pentru amatori în vederea familiarizării cu tehnici și tematici din artă și cultura contemporană, dar și activități de formare pentru profesioniștii sectorului cultural.

Hotspot.Art – Artă și Cultură Conteporană pentru Comunități este un proiect derulat de către Fabrica de Pensule în perioada decembrie 2014 – aprilie 2016 și finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Vernisajele primelor șapte expoziții au avut loc în 5 martie în galeriile Fabricii de Pensule și în câteva dintre atelierele artiștilor.

You, Me and Every Thing in Between, Burak Delier, Guy Ben-Ner, Hito Steyerl, curator: Simona Năstac SPAȚIU INTACT (până pe 22 mai)

„Tu, eu și lucrurile dintre noi” este o expoziție care o are în calitate de curator pe Simona Nastac și reunește trei artiști străini: Hito Steyerl din Germania, Guy Ben-Ner din Israel și Burak Delier din Turcia. Expoziția explorează în mod subtil și ușor ironic, prin intermediul a trei instalații, influența capitalului în viața indivizilor și asupra evoluției artistice. Durata celor trei filme prezentate în expoziție totalizează aproximativ o oră.

Galeria SPAȚIU INTACT/Foto: Dan Bodea

Galeria SPAȚIU INTACT/Foto: Dan Bodea

În Collector’s Wish, Delier examinează relația incomodă a artiștilor cu colecționari influenți și banii pe care aceștia îi oferă pentru noi comenzi, denunțând mitul autonomiei creației și criticii instituționale în lumea guvernată de piața de artă a prezentului.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Filmat fără permisiune în magazine IKEA din întreaga lume, timp de doi ani, Guy Ben-Ner analizează în „Stealing Beauty” proprietatea privată ca sursă fundamentală a conceptului de civilizație. „Este o poveste de familie, pentru că cei care apar în film sunt chiar copiii și soția artistului. Este un fel de teatru absurd și un mod foarte ironic de a vorbi despre lucruri serioase. Clienții magazinului apar în cadru nestingheriți. Artistul vorbește și despre modul în care proprietatea privată ne condiționează viața și opțiunile în general. Filmul se încheie cu un manifest al copiilor care vor milita împotriva lecției pe care o oferă artistul, respectiv pentru desființarea proprietății private”, a precizat înainte de vernisaj, curatorul expoziției.

„In Free Fall”, filmul lui Hito Steyerl, relatează istoria unei aeronave Boeing 707, depozitată într-un cimitir de avioane din Deșertul Mojave din California, după colapsul financiar din 2008.

Galeria Baril/Foto: Dan Bodea

Galeria Baril/Foto: Dan Bodea

Bogdan Vlăduță

Baril (până pe 24 aprilie)

Galeria Baril expune pentru prima dată artă figurativă prin lucrările lui Bogdan Vlăduță, absolvent al Universității Naționale de Arte București. Expoziția artistului este una foarte personală în sensul biografic al termenului. „Credeam că ne va fi ușor să înscriem într-un parcurs aproape oricare dintre lucrările recente ale lui Vlăduţă: fie blocurile descărnate, întunecate, negre, funerare aproape, imagine urâtă, schimonosită, a vremurilor pe care le trăim: oameni cerniți care trăiesc în blocuri cernite o viață cernită; fie portretele celor care i-au jalonat devenirea (Ionică Grigorescu), arta (Anselm Kiefer, Beuys), sensibilitatea (Pasolini), portrete istorice (doctorul Paulescu)”, se precizează în prezentarea expoziției, realizată de Tiberiu Adelmann.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Blind Men and an Elephant, SPRLQDT

Superliquidato Gallery (până în 8 mai)

Galeria Superliquidato se află la a treia expoziție, de această dată una cu tematică politică. Ceea ce atrage este atât spațiul, sub forma unui dom, diferit de restul spațiilor de galerii, pătrate, cu pereți albi, dar și o instalație care înfățișează o gură de sobă în care ard cele șapte tablouri furate de la Muzeul Kunsthal, din Rotterdam. Lucrările din galerie sunt realizate în echipă, fără a fi semnate.

Superliquidato Gallery

Superliquidato Gallery

Combined works, Irina Măgurean și Ioan Moisa

atelier Irina Măgurean

Un concept inedit de lucrări de artă este propus de Irina Măgurean și Ioan Moisa. La baza lucrărilor pe care le-au realizat cei doi artiști stă o tehnică ce combină fotografia și pictura. „Fiecare fotografie are povestea ei, nu au o tematică anume”, aflăm de la Ioan Moisa care dă exemplul unei fotografii care reprezintă un zid, dar peste care sunt pictați Don Quijote și Sancho Panza, conducând privitorul la ideea picturilor rupestre.

atelier Irina Măgurean

atelier Irina Măgurean

1IMG_1122

Wild Awake/ Magda Amarioarei, Mircea But, Norbert Filep, Rudy von Kronstadt, Oana Năstăsache, Andreea Tivadar

Lateral ArtSpace (până pe 1 aprilie)

Într-un alt spațiu de expunere independent din Fabrica de Pensule se regăsesc mai multe lucrări ale artiștilor Magda Amarioarei, Mircea But, Norbert Filep, Rudy von Kronstadt, Oana Năstăsache și Andreea Tivadar, studenți la Arte. În pliantul care descrie expoziția sunt indicate diferite culori și termeni care să sugereze ideea de pictură abstractă: Albastru crocodil, decalaj antracit, îmbucătură stacojie, zgomot cobalt, ghimpe quinacridone, holbare turcoaz, plonjeu carmin, durere de dinti Viridian, umbra oarba, țipăt dioxazine, curba ivorie, groaza violet…

Lateral ArtSpace/Foto: Dan Bodea

Lateral ArtSpace/Foto: Dan Bodea

Walk in the Night, Alessandro Galantucci

Bázis (până pe 26 martie)

Expoziția individuală a lui Alessandro Galantucci atrage prin contrastul alb-negru. Artistul italian a surprins mai multe portrete foarte expresive realizate pe străzile din Cluj. „Mă interesează foarte mult oamenii și îmi place să mă plimb noaptea, când e liniște și când oamenii sunt singuri, departe de societatea haotică. Văd în ei expresii diferite și mulți dintre ei îmi exprimă ideea de nesiguranță”, a explicat artistul care a venit pentru prima dată în Cluj în 2006, ca student Erasmus și de atunci și-a dorit să se descopere atât pe sine, cât și orașul.

Galeria Bázis/Foto: Dan Bodea

Galeria Bázis/Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

All-Yo! Crypto-Phylo-s’, Stefano Calligaro

Sabot (până pe 17 aprilie)

În Galeria Sabot pot fi văzute lucrările artistului italian Stefano Calligaro care în prezent trăiește și își desfășoară activitatea în Cluj. Lucrările sale gravitează în jurul gesturilor simple, intuitive și în special în jurul formelor.

Galeria Sabot

Galeria Sabot

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu