Reciproca lansează FOCUS ATELIER, un maraton pe tema practicilor artistice cu impact social

O lună maraton de ateliere și dezbateri ce chestionează dinamica artă-societate prin practică și dialog este propunerea Asociației Reciproca pentru începutul primăverii.

Astfel, pe toată durata lunii martie 2015, în Cluj-Napoca, șapte artiști din România și din străinătate, reuniți sub umbrela Focus Atelier vor susține ateliere și dezbateri la care sunt invitați să participe studenți care se pregătesc să profeseze în domenii artistice, artiști ce deja profesează, amatori sau orice persoană interesată de dinamica artă-societate. Tema de investigaţie vizează felul în care arta este implicată social, felul în care arta tratează sau poate să trateze problemele societăţii contemporane şi modul în care arta responsabilizează civic.

11002595_786001451453193_2730505276039450478_nCalendarul Focus Atelier:

Ateliere:

2 martie – 10 martie – „Video social: implicare civică, activism, metode alternative de discurs în filmul documentar”, atelier coordonat de Vlad Petri – Bastionul Croitorilor

6 martie – 8 martie – „Prezență pe domeniul public”, atelier coordonat de Monotremu – UAD/ Clădirea Roșie

10 martie – 20 martie – „Tehnici și medode abordate în teatrul politic”, atelier coordonat de David Schwartz – REACTOR

20 martie – 31 martie – „The Alternative Actors Workshop Series” (Teatru Forum, Deconstrucția Identității, Teatru Sport), ateliere coordonate de George Wielgus, Kurt Murray și Iulia Benze (Reboot the Roots – UK) – Fabrica de Pensule

 Dezbateri:

10 martie – dezbatere deschisă pe tema jurnalismului cetățenesc, a noilor media și a modelelor alternative de discurs susținută de Vlad Petri.

5 martie – dezbatere deschisă pe tema intervenției urbane și a peisajului urban contemporan susținută de Monotremu.

20 martie – dezbatere deschisă pe tema artei politice susținută de David Schwartz, urmată de prezentarea Gazetei de Artă Politică.

31 martie – dezbatere deschisă pe tema Teatrului Oprimaților și a impactului practicilor teatrale în comunitate susținută de George Wielgus, Kurt Murray și Iulia Benze.

Accesul la toate aceste ateliere și dezbateri este gratuit, însă participarea presupune o selecție prealabilă. Datele limită până la care cei interesați se pot înscrie la workshop-urile Focus Atelier sunt:27 februarie pentru Vlad Petri,  3 martie pentru Monotremu,  7 martie pentru David Schwartz,  17 martie pentru The Alternative Actors Workshop Series. Mai multe detalii despre proiect puteți afla accesând site-ul https://focusatelier.wordpress.com/.

Echipa Reciproca

 Reciproca este fondată de tineri artiști și profesioniști care împărtășesc pasiunea pentru lucrul direcționat spre comunitate și pentru conectarea oamenilor din jur. Lorand Maxim și Leta Popescu sunt regizori emergenți interesați de probleme sociale actuale. Oana Hodade este actriță și scriitoare, coordonatoarea a mai multor proiecte interdisciplinare (LeCtura, Ideilada, GOG-librărie vie). Lucia Mărneanu este performer și grafician, interesată de arta politică și comunitară. Radu Bogdan și-a dezvoltat experiența în logistică și comunicare în cadrul a două dintre cele mai importante festivaluri locale: TIFF și Temps d’Images.

Postaţi un comentariu