O altfel de Școală Altfel: mai puțină pierdere de vreme și mai multe activități concrete

Foto: Dan Bodea

Transformarea săptămânii Școala Altfel din corvoadă, într-o experiență care poate fi valorificată pe tot parcursul anului școlar, a fost tema dezbaterii care a avut loc miercuri, 26 noiembrie, la Cluj.

Una dintre concluziile dezbaterii a fost exprimată de Cornel Hoza, fondator Beard Brothers, care a făcut parte dintr-unul din grupurile de consultări: „Din ceea ce am auzit aici mi-am dat seama că puțină lume știe ce vrea. Că nu există un concept clar al Școlii Altfel. Atunci la ce să ne așteptăm de la copii?Ce ne dorim de la Școala Altfel? Mie mi-ar plăcea să știu că după acest program al Școlii Altfel fiecare copil să rămână cu ceva și să zică: asta am învățat în săptămâna asta. Ca urmare, cred că acest concept trebuie să dea ceva concret copiilor și să nu fie asociat de elevi doar cu mersul la mall, cu excursii sau cu perioada de vacanță”, a spus Cornel Hoza.

Cornel Hoza/Foto: Dan Bodea

Cornel Hoza/Foto: Dan Bodea

Inițiativa dezbaterii a aparținut Fundației Noi Orizonturi care vrea să propună Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ) un set de recomandări de îmbunătățire a programului Școala Altfel lansând în acest sens campania de advocacy „Școala Altfel. TOT Educație!” atât în mediul online – pe blogul scoalaltfel.wordpress.com, cât și off-line, sub forma a trei dezbateri publice: la Cluj (25 noiembrie), Iași (10 decembrie) și București (17 decembrie). În cadrul acestor întâlniri vor fi discutate propunerile formulate la subiect de grupul de lucru „Școala Altfel. TOT Educație!”, astfel încât la începutul lunii ianuarie 2016 să poată fi lansată petiția de adunare de semnături în vederea susținerii documentului de poziție în fața MECȘ. Prima întâlnire a reunit reprezentanți ai inspectoratelor școlare, profesori, directori ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai asociațiilor de părinți, ai Consiliului Elevilor, sau ai organizațiilor neguvernamentale preocupate de educație și ai instituțiilor care oferă programe educaționale în Școala Altfel.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Astfel dezbaterea, care a avut loc la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din Cluj, s-a desfășurat sub forma a patru grupe de lucru care au analizat și au comentat timp de trei ore documentul suspus consultării. Pe lângă formularea unor propuneri care pot aduce îmbunătățiri programului Școala Altfel,  participanții au făcut referire și la „dușmanii din interior” ai sistemului, respectiv la rezistența unor profesori de a se implica cu adevărat în acest program. „Eu personal cred că școala trebuie să fie altfel nu doar în timpul unei săptămâni, ci tot timpul anului. În plus, aceste consultări ar trebui să aibă în vedere și abordarea unei probleme din interiorul sistemului unde există rezistență la Școala Altfel din partea cadrelor didactice care nu îmbrățișează ideea Școlii Altfel, din partea unor directori care aleg să nu susțină profesorii care vor să implementeze altfel această Școală Altfel. Dincolo de a schimba metodologia, dincolo de a convinge ministerul, acest program are dușmanii lui mai mici în interior și trebuie să lucrăm și la schimbarea mentalității lor”, a spus Cristina Rigman, director Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat.

Simona Baciu,   fondator Transylvania College/Foto: Cristina Beligăr

Simona Baciu, fondator Transylvania College/Foto: Cristina Beligăr

La eveniment a mai fost invitată și Simona Baciu, fondator Transylvania College care a prezentat sistemul Școlii Altfel în liceul pe care îl conduce, dar și unele puncte slabe ale Săptămânii Altfel care a debutat la nivel național în 2011. „Stabilită înainte de vacanța de primăvară, săptămâna Școala Altfel poate crea confuzie în rândul elevilor. La Transylvania College Școala Altfel este în luna februarie-martie și atunci programul întregii școli se schimbă. Este pentru noi un program care ne-a dat nevoie să fim creativi. O săptămână altfel bine pregătită este un succes. Vreau să precizez că ceea ce funcționează este identificarea partenerilor și consultarea cu ei pe parcursul unui semestru și nu de pe o zi pe alta”, a spus Simona Baciu.

 „Jobul meu de social scientist este să mă uit la cifre și să le compar și vă reamintesc că în studiile PISA elevii români stau modest, sunt triști și nu le place să meargă la școală. Mă bucur că are loc acest eveniment pentru că tot ce ține de educație este important. Sunt mai optimist decât în trecut pentru că văd că se adună o masă critică din care fac parte organizații care au înțeles că dacă se asociază pot să împingă mesajul mai departe. Școala Altfel este o săptămână și poate să pară puțin, dar miza este mult mai mare și mai generală pentru că toate ideile bune care vor ieși de aici pot fi extinse. Partea de lobby trebuie să privească nu doar Ministerul Educației, ci toată clasa politică. Educația este o cheie de boltă și dacă rezolvăm problemele din educație, și celelalte probleme își vor afla rezolvarea”, a transmis în debutul întâlnirii Gabriel Bădescu, șeful Departamentului de Știinte Politice al FSPAC.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

La dezbaterea Fundației Noi Orizonturi au fost aduse în discuție, printre altele, posibilitatea ca unitățile de învățământ să aleagă perioada de desfășurare a Școlii Altfel, pentru ca școlile să acționeze conform propriei viziuni și nevoi, centrarea programului Școala Altfel pe dezvoltarea competențelor de învățare, posibilitatea ca săptămâna Școala Altfel să nu se suprapună cu etapa națională a olimpiadelor, sau adoptarea unei metodologii cadru care să descrie scopul, obiectivele și rezultatele vizate. Aceste propuneri ar ajuta elevii să-și exploreze interesele, să redescopere motivația de a învăța și să-și îmbunătățească relația cu elevii și profesorii.

Urmează: centralizarea sugestiilor și recomandărilor, lansarea unei petiții și liste de adeziune, organizarea unui lobby la Ministerul Educației și Cercetării Științifice unde vor fi înaintate recomandările împreună cu petiția și lista de adeziune.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

1IMG_0168

Mai multe informații despre campania „Școala Altfel. TOT Educație!” puteți afla de pe www.noi-orizonturi.ro sau www.scoalaltfel.wordpress.com  

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu