Lecție de curaj la Cluj: O persoană cu dizabilități a sărit cu parașuta de la 3000 de metri

Foto: Frederic Lagrange

Un salt cu parașuta în premieră în Transilvania a avut loc sâmbătă, 20 iunie, la Aerodromul din Luncani unde o persoană cu dizabilități a sărit în tandem cu parașuta de la înălțimea de 3000 de metri.

Foto: Ramona Baciu

Foto: Ramona Baciu

Foto: Ramona Baciu

Foto: Ramona Baciu

În vârstă de 41 de ani,  Niculina Cosovanu și-a realizat visul de a sări cu parașuta chiar dacă asta a presupus să parcurgă peste 300 de kilometri cu mașina din Suceava, până în Luncani, unde a avut loc saltul. Însoțită în marea aventură de cei trei copii ai săi și de cumnatul ei, Niculina a venit la Cluj cu un singur gând: acela de a-și lua porția de adrenalină cu orice preț. Cel care a ajutat-o să își realizeze visul a fost instructorul de parașutism al școlii Skydive Transilvania, Doru Baciu.

Doru Baciu,   în timpul instructajului/Foto: Cristina Beligăr

Doru Baciu, în timpul instructajului/Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Dacă nu pot merge, măcar să încerc să zbor”

„Visul meu din copilărie era să fac un salt cu parașuta. Când eram mică am și improvizat din hârtie o parașută atât de mult îmi doream să zbor. În urmă cu aproximativ o lună am început să mă uit la diferite site-uri de parașutism și mă întrebam dacă un om ca mine, cu un astfel de handicap, va putea să sară. L-am găsit astfel pe instructorul Doru Baciu care a fost dispus să mă ajute să îmi realizez visul”, a povestit Niculina Cosovanu cu câteva ore înainte de realizarea saltului. Până sâmbătă, Niculina a zburat o singură dată cu avionul de la Constanța la Suceava, iar la parașutism doar îndrăznea să viseze.

Deși se deplasează într-un scaun cu rotile, Niculina Cosovanu lucrează la Spitalul Județean din Suceava și încearcă să-și trăiască viața la fel ca înainte de a rămâne imobilizată. „În urmă cu 12 am fost diagnosticată cu scleroză multiplă, am făcut tratament pentru acest diagnostic, dar în urmă cu cinci ani de zile am aflat că nu am avut niciodată scleroză multiplă, ci boala Lyme (boala mușcăturii de căpușe). Am început un nou tratament cu foarte multe antibiotice care trebuia să îl urmez cu mulți ani în urmă. În prezent am stopat evoluția bolii, dar am o parapareză spastică, picioarele și mâinile îmi sunt amorțite și sunt imobilizată în scaun cu rotile. În continuare merg zilnic cu taxi-ul la serviciu, unde am primit o muncă de birou pe care să o pot realiza fără mult efort fizic. Ceea ce fac este să întocmesc certificate de naștere la nou-născuți”, precizează Niculina Cosovanu, mamă a trei copii născuți prin operație cezariană: Andrei, Irina și Iustin.

Foto: Cristina Beligar

Foto: Cristina Beligar

Foto: Cristina Beligar

Foto: Cristina Beligar

Instructorul de parașutism Doru Baciu a explicat pentru Transilvania Reporter câteva dintre ajustările pe care le-a făcut echipamentului de zbor în tandem.„Ce a trebuit să fac în plus în privința hamului cu care este legat orice elev sau alt pasager în timpul unul salt în tandem, a fost să prind cu un sistem de chingi gleznele și genunchii pentru ca picioarele să nu fluture în aer în stânga și în dreapta și pentru ca genunchii să nu se depărteze. Am mai făcut un sistem de scripet, de legare a picioarelor, prins de chinga de la brâu pentru a putea să îi trag pasagerei genunchii și picioarele astfel încât să pot să aterizez eu prima data. Aceasta a fost singura adaptare. Doamna Niculina Cosovanu a avut forță de la brâu în sus și coordonarea a fost foarte bună. Persoanelor care nu au forță în mâini este necesar ca mâinile să le prindem la piept”, a declarat Doru Baciu.

 

Foto: Cristina Beligar

Foto: Cristina Beligar

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

IMG_2132

Foto: Cristina Beligar

Foto: Cristina Beligar

Pentru membrii clubului de parașutism Skydive Transilvania saltul Niculinei Cosovanu a fost o premieră pe care își doresc să o repete de câte ori vor exista doritori care să îndrăznească să sară cu parașuta indiferent de incapacitatea fizică în care se află. „Dorim să oferim posibilitatea de a sări cu parașuta tuturor persoanelor care își doresc teoretic să sară, dar care nu au crezut vreodată că se poate. Important este ca persoanele să aibă discernământ, aceasta ar fi singura condiție. Încercăm să aplicăm reduceri, dar vrem să căutăm și anumite sponsorizări sau donații și cu ajutorul lor să contribuim la împlinirea anumitor vise. Oamenii tind să-și depășească limitele și noi încercăm să fim mijlocitori în tot acest proces”, a explicat Doru Baciu, instructor de parașutism la Skydive Transilvania.

Niculina Cosovanu,   la puțin timp după aterizarea pe Aerodromul din Luncani/Foto: Ramona Baciu

Niculina Cosovanu, la puțin timp după aterizarea pe Aerodromul din Luncani/Foto: Ramona Baciu

Distribuie:

Postaţi un comentariu