Koffer, cafeneaua din librărie: Pentru pasionații de cărți, cafea și…valize

Foto: Dan Bodea

Un loc cu multă personalitate, cald și primitor, un loc în care ești înconjurat de cărți și de obiecte cu povești palpitante, un loc în care cafeaua este servită de oameni care își iubesc meseria și care cunosc adevăratele taine ale preparării unui ceai. Koffer a devenit în aproape trei ani de la deschidere localul pe care mulți clujeni sau turiști străini îl asociază cu o vizită în trecut, în casa bunicilor. Chiar dacă este situat pe una dintre cele mai circulate artere din Cluj, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, la numărul 46, în momentul în care intri în acest local totul primește, parcă, o altă dimensiune.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Szende Timea este actualul manager al cafenelei și pasiunea ei pentru tot ceea ce înseamnă Koffer este transmisă și clienților încă din primele clipe în care aceștia pășesc pragul localului. Koffer a fost deschis în urmă cu aproape trei ani de zile și este un local de tip “book store-coffee shop”, specializat pe carte maghiară. Denumirea provine de la cuvântul german „koffer”, care înseamnă „valiză”, dar care concomitent te trimite cu gândul și la un loc în care mirosul cafelei este rege. Librăria a fost condusă inițial de Sandor Berke, un alt om pasionat de cărți, valize și cafea de calitate, care însă a cedat locul colegei sale pentru a-și urma un alt vis. Koffer are în spate susținerea editurii Koinonia, o editură cu tradiție de aproape 25 de ani pe piața de carte. În cele două încăperi ale librăriei sunt prezentate cărți pe diferite domenii, de la literatură, estetică, istorie, gastronomie sau cărți religioase, la o bogată ofertă de cărți pentru copii. Peste tot, unde te uiți, ești înconjurat de obiecte care îți spun că acest loc este unul special. De la valizele recondiționate și transformate în mese, la ceștile de cafea și lingurițe, la desenele de pe pereți și tablouri.

„Koffer este o cafenea-librărie susținută de un grup de prieteni. Cuferele pe care le folosim ca mese le-am primit sau le-am cumpărat noi din diferite locuri, inclusiv din piața de vechituri Oser. Tot noi am adus ceștile sau lingurițele, noi am vopsit pereții sau alte obiecte pe care le vedeți aici. Primim foarte multe lucruri și de la clienții noștri care ne mulțumesc în acest fel că le oferim servicii de calitate. Spațiul este foarte mic, dar avem un fel de aură care îi atrage pe oameni aici. Eu lucrez de mai bine de doi ani la Koffer, dar nu este doar muncă, ci o adevărată plăcere să știu că pot să îi servesc pe ceilalți. În plus, îmi place să știu că dulapul acela eu l-am adus, sau că lingurița asta este de la bunica mea”, povestește Timea.

Foto: Dan Bodea

La Koffer se pune foarte mare accent pe calitate, inclusiv prin faptul că localul oferă clienților metode alternative pentru prepararea cafelei. 

„Pregătim cafea la filtru și espresso dar altfel decât modul italian. Suntem foarte atenți la toate detaliile în pregătirea unei cafele. Fiecare dintre noi am urmat și cursuri de barista. Ca urmare, oferim servicii “third wave coffee”, adică cafea de cea mai înaltă calitate. Facem și fresh la storcător cu presare la rece, iar ceaiurile le aducem din Londra”, precizează Timea, actualul manager al localului.  

Publicul care vine la Koffer le este prieten, spune Timea. Acest lucru se datorează și faptului că localul este situat într-un loc nu foarte vizibil, dar și pentru că dispune de un spațiu destul de restrâns. Ca urmare, este frecventat de oameni care cunosc deja calitatea serviciilor și care revin de câte ori au ocazia. Scopul nu este însă de a avea o cafenea mereu plină, chiar dacă sunt deja luate în calcul câteva variante de extindere.

„Tot ce vedeți aici este viziunea noastră. Atât eu cât și Sandor Berke suntem oameni cu foarte multe idei. Ne-am împrietenit repede în urmă cu doi ani și la prima discuție a spus să rămân să îl ajut. Și acela a fost primul pas pentru a mă îndrăgosti de acest loc. Acum pot să zic că mă bucur nespus că sunt aici. Am misiunea mea, de a fi cu ceilalți și de a oferi și celorlalți ceea ce simt și eu. Un barista trebuie să se dedice fiecărui moment din timpul pregătirii cafelei și vrem ca acest lucru să îl simtă clienții noștri”, precizează Timea.

Foto: Dan Bodea

De origine din Sfântu Gheorghe, Timea a urmat studii de filozofie în Budapesta și mai târziu, tot în Budapesta, s-a înscris la cursuri de barista.

În 25 noiembrie, Koffer va împlini trei ani de existență și personalul localului se pregătește să își întâmpine clienții, mai vechi sau mai noi, cu cele mai bune servicii. Cărțile vor fi ca și până acum puse la dispoziția oricui dorește să le răsfoiască sau să le cumpere, iar încăperea dedicată cărților pentru copii va fi și ea pregătită pentru cei mici.

Timea spune că va încerca să aducă unele îmbunătățiri conținutului meniului (care este confecționat din hârtie reciclată) și să ofere clienților inclusiv variante în limbile română și engleză, nu doar în maghiară. „Avem un meniu care îi face pe oameni să se gândească asupra a ceea ce urmează să comande și asta este exact ce ne dorim. Avem, de exemplu, fresh-uri și cu legume, nu doar cu fructe, iar la ciocolata de casă nu folosim praf de ciocolată. În plus, pentru diferitele preparate, am început să folosim un lapte mai dulce pentru ca lumea să nu mai consume atât de mult zahăr. Avem prăjituri raw vegan, foarte bune, de calitate. Ce bei tu, ești tu, ce alegi tu, ești tu”, spune Timea. Tânăra ar povesti ore în șir despre sortimentele de cafea și ceai din meniu, sau despre metodele de preparare pe care le-a învățat la cursurile de barista. Are atât de multe idei despre cum ar putea fi îmbunătățite serviciile localului, încât cu siguranță va fi doar o chestiune de timp până când vor avea loc mult așteptatele modificări.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește spațiul dedicat copiilor, Timea spune că și-ar dori să îl extindă și să poată organiza evenimente, poate chiar concerte, sau workshop-uri pentru un număr mai mare de persoane, nu doar pentru prietenii localului. Toate acestea, însă, cu timpul. Până atunci, se gândește alături de colegele ei la soluții creative de a face spațiul și mai primitor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu