Galerie FOTO/VIDEO Marșul Cluj Pride 2021, ediția a patra: „Spațiul public este și al nostru”. Mesaje pentru Emil Boc și Dacian Cioloș

Foto: Cristina Beligăr

Peste 1.000 de persoane au participat duminică la a patra ediție a marșului Cluj Pride, atât membri asumați, cât și susținători ai acestora, în semn de solidaritate față de persoanele din comunitatea LGBTQ+, respectiv colectivitatea lesbiană, gay, bisexuală și transsexuală.

Organizat de asociația LGBTQ+ clujeană PRIDE România, în parteneriat cu grupul Queer Sisterhood Cluj, evenimentul Cluj Pride a avut loc între 16 și 22 august și a culminat cu marșul Cluj Pride 2021. Toate evenimentele au stat sub sloganul „Diversitate à la Cluj”, fiind marcate de optimism și fericire. Totodată au fost și un reminder al luptei continue pentru respect și egalitate.

După ce în 2017 a scris o pagină de istorie prin organizarea în Cluj-Napoca a primului marș, comunitatea LGBTQ+ din Cluj a revenit cu o nouă ediție a Cluj Pride. Punctul de întâlnire a fost de această dată platoul pietonal dintre BT Arena şi Cluj Arena, marșul fiind autorizat pe traseul: Aleea Stadion – str. G. Coşbuc – Calea Moţilor – str. Emil Isac – str. Splaiul Independenţei – platoul pietonal dintre BT Arena şi Cluj Arena.

Deși în presa clujeană au apărut informații cu privire la reținerea a trei bărbați pe timpul manifestării Jandarmeria clujeană a infirmat acest lucru prin intermediul unui comunicat de presă.

“Cei trei bărbați au încercat să afișeze un banner cu un mesaj instigator la adrese participanților la manifestarea publică, dar au fost observați de către forțele de ordine, care le-au interzis afișarea bannerului și i-au sancționat cu avertisment. Cele trei persoane au părăsit apoi Parcul Central.

Aceasta a fost singura sancțiune aplicată pe timpul manifestării publice, care s-a desfășurat fără incidente”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Cluj.

Citiți și:

Miting anti-comunitatea LGBTQ+ și discursuri instigatoare la ură în centrul Clujului: “Suntem aici să spunem nu dictaturii toleranței”

Înainte de plecarea pe traseu, Andrada Popa, președinta Asociației PRIDE România și Ruth Borgfjord, fondatoarea Queer Sisterhood Cluj, au transmis participanților câteva cuvinte:

„Refuzăm să stăm ascunși. Clujul este și al nostru, spațiul public este și al nostru. Cluj Pride 2021 este menită să arate aceste lucru. Haideți să ne bucurăm, dar totodată să ne și amintim de ce suntem aici. Să ne amintim de toate drepturile care ne lipsesc, de toate revendicările pe care le avem, să arătăm lumii cât de frumoși suntem, cât de diverși suntem. Suntem niște oameni minunați și nimeni nu are dreptul să spună altceva. Nimeni nu are dreptul să ne atace individualitatea, nimeni nu are dreptul să ne spună să ne ascundem. Vă mulțumesc că ați venit alături de noi astăzi”, a precizat Andrada Popa, președinta Asociației PRIDE România.

Citiți și:

Interviu cu Andrada Popa, președinta PRIDE România: Comunitatea LGBTQ+, între subiect senzaționalist, discriminare și lupta pentru drepturi egale

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

„Anul acesta marcăm 20 de ani de la abrogarea articolului 200 care trimitea în închisoare persoanele LGBT, între trei și cinci ani. Marcăm 20 de ani de libertate în spațiul public, 20 de ani de a iubi fără a merge la închisoare. Să fie un lucru clar. Chiar dacă sunt 20 de ani de la dezincriminarea homosexualității, homosexualitatea nu a fost niciodată o boală, nu a fost niciodată ceva greșit. Orientarea sexuală nu este o boală, identitatea de gen nu este o boală, e legal să fii gay, e legal să fii bi, e legal să fii trans și e legal să fii non-binar.

Dar sunt atâtea lucruri de rezolvat în România. Siguranța noastră fizică și emoțională pe stradă, la muncă și în casă, accesul la servicii de sănătate gratuite, recunoașterea parteneriatelor civile, a căsătoriilor și a divorțurilor LGBT, accesul la servicii de reproducere și adopție, respectarea genului în acte, dar și în instituții și pe aeroporturi. Dorim accesul de a dona sânge pentru toți membrii comunității LGBT și dorim ca educația sexuală în școli să cuprindă și orientarea sexuală și identitatea de gen. Specific pentru Cluj am dori să îi spunem câteva cuvinte domnului primar Boc: Dânsul vorbește despre Cluj ca fiind oraș european, oraș al viitorului, dar când vom avea toți clujenii dreptul la o viață decentă? Când vor avea clujenii siguranța că nu vor fi aruncați din case în mijlocul iernii, când veți asigura binele tuturor clujenilor, indiferent de etnie sau orientare sexuală. Tratați clujenii ca cetățeni cu drepturi, nu doar pe cei privilegiați, nu doar pe cei care au bani, sau doar pe heterosexuali. Dorim justiție și egalitate pentru toți.

La nivel național, am vrea să ne adresăm în special partidului USR Plus care de-a lungul anilor a făcut promisiuni și care, în afara României face multă muncă pentru comunitatea LGBT. Domnule Cioloș, cât timp se va mai preface partidul dumneavoastră că susține drepturile LGBT?. Aici, în Cluj, conducerea USR Plus ne închide ușile și își retrage susținerea. Ne-am săturat de falsitatea partidului dumneavoastră, ne-am săturat să vă pese mai mult de voturile noastre, decât de drepturile noastre”, a spus Ruth Borgfjord, fondatoarea Queer Sisterhood Cluj.

În caz că persoanele LGBT sunt hărțuite sau abuzate pe durata marșului, organizatorii au rugat aliații heterosexuali să se folosească de propriile corpuri pentru a bloca accesul hărțuitorilor. Pe parcursul traseului, pe Calea Moților, un șofer a strigat din mașină “Întoarceți-vă la Hristos”, în timp ce pe Dealul Cetățuia, câteva persoane au afișat un banner semnalizat de mai multe fumigene pe care scria “Stop propaganda LGBT!”.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Marșul a fost unul pașnic și s-a încheiat în aceeași notă în care a început, pe platoul pietonal dintre BT Arena şi Cluj Arena.

0IMG_4246 0IMG_4348 02W0A4792 02W0A4801 02W0A4813 02W0A4901 02W0A5019 02W0A5029 02W0A5042 02W0A4945 02W0A4886 0IMG_4348 IMG_9830 IMG_9781 IMG_9890 0IMG_4271 0IMG_4305 02W0A4942
<
>
Foto: Cristina Beligăr
Distribuie:

Postaţi un comentariu