Restaurantele poeților interbelici și frumoasele Clujului, surprinse într-un album foto inedit
Inventivitatea patronilor de restaurante, atmosfera din localurile clujene în care marii scriitori ai perioadei interbelice își serveau cafeaua, străzile pe care cei mai înstăriți orășeni rulau cu mașinile lor scumpe și frumoasele care câștigau concursurile de Miss ale vremii, toate acestea și multe alte imagini ale Clujului din perioada dintre cele două războaie mondiale au fost surprinse în albumul „Clujul interbelic în imagini și reclame/ The interwar Cluj in pictures and advertisements”.
Albumul a fost editat în 200 de exemplare și însumează 96 de pagini în care autorii Ancuța-Lăcrimioara Chiș şi Ucu Bodiceanu prezintă imaginea cosmopolită a orașului Cluj-Napoca, cu hoteluri faimoase, cinematografe foarte bine dotate pentru acea vreme, dar și viața mondenă a oamenilor din acea perioadă. De asemenea, albumul surprinde și ingeniozitatea oamenilor de afaceri interbelici, care încercau să realizeze reclame cât mai atractive pentru public.
Albumul a fost finalizat după doi ani de cercetare și căutare a unor materiale cât mai sugestive și prețioase, în paginile cărții fiind prezentate câteva poze cu regele Carol, dar și imagini de la fastuoasele baluri mascate sau de pe străzile orașului.
„Este o apariție inedită pe piața clujeană pentru că prezintă perioada interbelică atât din punct de vedere istoric cât și dintr-un punct de vedere mai incitant și mai interesant, adică concursurile de mașini din acea perioadă, accidentele surprinse în imagini sau afișele de filme. Este o carte care se poate gusta la toate vârstele fără să fie ceva desprins din tratate de istorie. Avem imagini prezentate în premieră și am reunit colecții deosebite. Pozele le avem din arhive personale, din presa vremii, din biblioteci, de la colecționari particulari, de la familie”, spune coordonatoarea proiectului, Ancuța-Lăcrămioara Chiș, colecționară la rândul ei de imagini cu importanță istorică.
„Puteți vedea cum s-a dezvoltat și schimbat orașul. Piața Unirii arată altfel, de exemplu, unii spun că acum arata mai bine atunci. Putem compara și mijloacele de transport în comun, autobuzele interbelice. Putem vedea și cum arătau frumusețile vremii, femeile care câștigau la acea vreme titlurile de Miss”, explică autoarea.
Expoziția deschisă în Sala de Sticlă a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca poate fi vizitată până astăzi, miercuri 29 octombrie, la ora 16.00, urmând ca ulterior să fie mutată la clădirea Casino din Parcul Municipal. Prețul unui exemplar este de 35 de lei.