Douã lucrãri de Adrian Ghenie, vândute în licitația Sotheby’s din Londra cu peste douã milioane de lire

„The Hunted” de Adrian Ghenie

Casa de Licitații Sotheby’s din Londra a organizat marti, 28 iunie, o nouă licitație de artă contemporană în cadrul căreia au fost aduse în atenția colecționarilor și două lucrări ale artistului român Adrian Ghenie. Desi pietele financiare fluctueaza în urma rezultatelor referendumului din Marea Britanie, piata de arta îsi demonstreaza din nou durabilitatea.

Prima lucrare a artistului Adrian Ghenie, intitulată „The Hunted” (2010), estimată la prețul de 400.000-600.000 de lire sterline, a fost achizitionata la pretul de 1.865.000 de lire. Până în prezent, lucrarea a fost expusă la Berlin, în cadrul Galerie Judin, în Londra, la Haunch of Venison și în Florența la Centrul Contemporan de Cultură Storzzina, Fondazione Palazzo Strozzi și în cadrul expoziției Francis Bacon and the Existential Condition in Contemporary Art.

Self portrait as a monkey/Adrian Ghenie

Self portrait as a monkey/Adrian Ghenie

A doua lucrare prezentată în licitația de la Sotheby’s, Londra, a fost un autoportret intitulat „Self-portrait as a monkey” (2011), estimată la 150.000-200.000 de lire sterline. Aceasta a fost vanduta in licitatia de la Sotheby’s cu 665.000 de lire. Potrivit textului care însoțește lucrarea în catalogul expoziției, autoportretul este un hibrid între om și animal și oferă o incursiune a percepției artistului asupra sinelui având ca referință primară teoriile evoluționiste ale lui Charles Darwin și efectul lor ambiguu în în istorie.

La mijlocul lunii mai, lucrarea „Self-Portrait as Vincent Van Gogh”, din 2012, semnată de Adrian Ghenie, a fost achiziționată la New York, în cadrul unei licitații la Casa Sotheby’s, cu suma de 2.590.000 de dolari, de opt ori valoarea estimată (200.000-300.000 dolari). Recordul anului pentru Adrian Ghenie a fost înregistrat însă la începutul lunii februarie, tot la Casa de licitații Sotheby’s, în cadrul The Contemporary Art Evening Auction din Londra, după ce lucrarea sa intitulată „The Sunflowers in 1937” a fost cumpărată cu patru milioane de euro fiind estimată inițial la o valoare de 500.000-700.000 de euro.

Licitația Contemporary Art Evening Auction de marti a cuprins 47 de lucrări de artă a câtorva dintre cei mai influenți artiști ai secolelor XX-XXI si a totalizat vanzari totale de 52.194.000 milioane de lire. Vârful licitatiei a fost lucrarea lui Jenny Saville, “Shift”, achizitionata cu 6.8 milioane de lire, dar si cea a lui Keith Haring, “The last rainforest”, vanduta la pretul de 4.2 milioane lire. Printre alți artiști prezenți în licitație s-au numărat Jean Dubuffet, Sigmar Poke, Yves Klein, Lucio Fontana, Rudolf Stingel, Cy Twombly sau Andy Warhol.

Postaţi un comentariu