Dan Andone, director British Council Cluj: Nimeni nu mai are bani să «arunce» în proiecte culturale

Foto: Cristina Beligăr

Cluj-Napoca este al treilea oraș din România, după Iași și București, în care funcționează un Centru Cultural Britanic, respectiv organizația internațională a Marii Britanii pentru relații culturale și oportunități educaționale, British Council. Centrul este condus la Cluj, din 2013, de Dan Andone un tânăr originar din Piatra Neamț, dar absolvent al UBB, care încearcă să mențină vie activitatea instituției într-o perioadă în care un centru asemănător din Timișoara a fost închis din lipsă de interes din partea publicului.

Despre activitatea British Council în anul în care Clujul a fost desemnat Capitală Europeană a Tineretului, am vorbit cu Dan Andone, manager al centrului de aproape doi ani.

 „În opinia mea, contactul din partea Federației Share, cea care manageriază, programul Cluj-Napoca 2015-Capitala Europeană a Tineretului, cu centrele culturale din Cluj, a venit destul de târziu. Probabil au vrut să vadă de unde obțin mai întâi bani și apoi s-au concentrat pe dezvoltarea proiectelor. Din ceea ce am văzut până acum, au un plan destul de simpluț și mi se pare că toată activitatea este comasată în lunile ianuarie, mai, iunie-iulie și apoi anul e lipsit de activități. Știu că au luat sub umbrela lor multe proiecte ale centrelor culturale sau alte organizații. În ceea ce privește British Council, noi am fost contactați de către Primărie și de cei de la Federația Share, iar contractul este în curs de semnare. Vor intra, astfel, și proiectele noastre sub umbrela lor”, a precizat Dan Andone pentru Transilvania Reporter.

Un asemenea eveniment major va fi festivalul „British Documentary”, un festival de zece zile de proiecții organizat în acest an la Casino-ul din Parcul Central. Festivalul va fi organizat la sfârșitul lunii februarie până în martie. Vor fi proiecții de cel mult două ore, iar filmele vor avea un caracter socio-democratic, nefiind documentare cu tematici comerciale.

Sugestii și propuneri

„Discuțiile despre Cluj Capitală Europeană a Tineretului au început mai demult și noi chiar ne făceam planuri. Ne-am fi dorit evenimente care să lege toate centrele culturale și care să fie axate pe ajutarea tinerilor și îndreptate către tineri. Cred că direcția s-a greșit, dar asta o spun din punct de vedere personal, nu în calitate de director al British Council. Tinerii de la Federația Share caută soluții, dar implicarea prea multor instituții și organizații în același proiect a dus la defazarea lucrurilor. Nimeni nu mai are bani să «arunce» într-un proiect de asemenea anvergură, deși Clujul ar fi avut mare nevoie pentru pregătirea lui în vederea obținerii titlului de Capitală Culturală. Aș fi dorit un eveniment sau două lunare, cel puțin, care să vină din partea Federației Share și nu de la instituții partenere. Deocamdată vedem Primăria cea mai apropiată de ei, dar ar fi fost bine o colaborare mai strânsă între acești tineri și alte organizații. Dialogul acesta pare să lipsească. Urmărim și calendarul lor pe site și deși pare plin, evenimentele nu le aparțin, ci sunt conexe. Din păcate, evenimentele care sunt puse sub această umbrelă nu evidențiază întotdeauna Capitala Europeană de Tineret, cum TIFF-ul nu este targetat neapărat pentru tineri”, explică Dan Andone.

Potrivit directorului British Council, un punct important al Capitalei de Tineret ar fi fost implicarea masivă a instituțiilor de învățământ. „Aș sugera ca în săptămâna Școala Altfel să fie organizate cât mai multe asemenea evenimente în parteneriat cu proiectul Capitalei de Tineret. La noi, în acea săptămână, vin tinerii și experimentează ce înseamnă British Council. Școlile cu siguranță ar fi partenere, dar trebuie să le propună cineva. Noi ca instituție culturală îi susținem pe inițiatorii proiectului Capitalei de Tineret cât putem cu spațiu, cu oameni. Dar ar fi fost ideal să vedem și alte spații folosite pentru desfășurarea acestui amplu proiect, cum ar fi spațiile industriale. Cum a fost posibilă transformarea Fabricii de Pensule, ar fi putut fi transformat în reper cultural un alt asemenea loc. Cinematograful din Mărăști nu îl văd integrat în proiectele lor până acum și rămâne un loc ascuns, iar neimplicarea, deocamdată, a instituțiilor de învățământ mi se pare uluitoare”, a precizat Dan Andone.

FameLab și Summer Reading Challenge

British Council mai are în acest an cel puțin două proiecte destinate tinerilor. Unul dintre ele este intitulat FameLab și constă într-o competiție care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care studiază sau lucrează în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii. Concursul se desfășoară la Timișoara, Cluj, Iași și București, iar câștigătorul pe plan național, are ocazia să ajungă la competiția internațională. De asemenea, potrivit lui Dan Andone, o altă provocare pentru tinerii care frecventează British Council va fi „Summer reading challenge”, un concurs de lectură în care copiii trebuie să citească un număr de cărți și pentru fiecare carte citită trebuie să completeze un book review, sub formă de rezumat. Primul care a terminat cartea și care a scris rezumatul va primi o medalie și un premiu. „Summer reading challenge se desfășoară în mai multe țări din lume, pe mai multe categorii de vârste, dar noi ne vom axa pe copii. Deși trecerea la cititul pe suport electronic, respectiv pe kindle este naturală, eu consider că o carte cu imagini bate orice kindle. De-asta încă existăm ca bibliotecă”, declară Dan Andone.

FullSizeRender (4)

În prezent, biblioteca British Council are 600 de abonați, cele mai solicitate materiale fiind cele de pregătire pentru examene și volumele de beletristică. Un abonament anual este de 90 de lei pe ani pentru adulți, 60 de lei pentru pensionari, studenți și 40 de lei pentru copii. Timp de două zile pe săptămână, luni și miercuri, Centrul are și program de la ora 13.00 la ora 19.00 pentru a permite accesul la bibliotecă și persoanelor care lucrează. În restul săptămânii programul este de la 10.00 la 16.00.

British Council administrează și examenele Cambridge și IELTS, iar obținerea unui astfel de certificat de limbă engleză, deschide foarte multe porți. Interesați de obținerea acestor certificate sunt în special studenții Facultății de Litere, dar și absolvenții de licee bilingve. „Avem și un parteneriat semnat cu Ministerul Învățământului și cu Cambridge în care elevii de la licee bilingve au reducere de 10% la prețul acestor examene. Aceleași examene sunt recunoscute la BAC. Sunt și persoane care dau aceste teste cu scopul de emigrare. IELTS este dezvoltat în acest sens și are aplicare foarte mare la toate universitățile din străinătate pentru programe universitare”, precizează directorul British Council.

British Council Cluj-Napoca este situat pe Strada Arany Janos nr. 11.

 [stextbox id=”custom”]

dan-andoneDan Andone este absolvent de studii economice la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) și deține un master în audit. Înainte de a deveni managerul British Council Cluj-Napoca, a lucrat în cadrul  companiilor de audit Big Four, respectiv la Deloitte, după care a optat pentru partea de fonduri europene. A activat în domeniul fondurilor europene la o companie privată din Cluj-Napoca, precum și la o agenție de dezvoltare regională din Piatra Neamț. Pregătirea lui anterioară, în finanțe și strângere de fonduri a fost un avantaj în momentul angajării la British Council pentru că venea din sectorul de business, iar Centrul trecea în acel moment prin restructurări. „La British Council încercăm nu doar să generăm audiență, ci să și ajutăm dezvoltarea de business-uri și relații economice. Cei doi ani pe care i-am petrecut la British Council au fost o perioadă haotică și foarte plăcută și nu mă gândeam să găsesc o arie de activitate atât de variată: de la partea de finanțe, la cea de relații economice, relații culturale bilaterale și colaborări cu instituții la care nu mă gândeam vreodată. Este un job care nu îți dă voie să te plictisești”, mărturisește Dan Andone.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu