Clujul s-a colorat cu o nouă lucrare de street art pe un zid al Eparhiei Reformate. Artiștii francezi și români celebrează diversitatea celor două culturi

Foto: Cristina Beligăr

Clujul a mai făcut un pas zilele acestea în încercarea de a se alinia cu alte orașe din România și din Europa la capitolul artă stradală. La invitația Institutului Francez din Cluj, care aniversează 30 de ani de existență și 30 de ani de înfrățire cu orașul Nantes, doi artiști francezi, creatori de street art, au realizat o lucrare desfășurată pe suprafața a 40 de metri, pe unul din zidurile din apropierea centrului orașului. Amplasată la începutul străzii Constanța, pe un zid aparținând Eparhiei Reformate din Ardeal, lucrarea imaginată de Studio Katra, respectiv de Antoine Gripay și Camille Pansard, aduce un plus de culoare unei zone de tranzit, intens circulată.

Astfel, un zid care nu prezenta deloc interes pentru locuitorii din zonă și pentru elevii care învață la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu” din vecinătate, a devenit un „hot spot” în doar câteva zile și un viitor punct de atracție într-un circuit de artă stradală.

„Lucrarea ia forma unui acordeon colorat și celebrează diversitatea celor două culturi, franceză și română, precum și legăturile care le unesc, integrând în mod ludic atât referințe specific franțuzești, precum vinul roșu sau simboluri heraldice bretone, cât și elemente românești precum ia, ursul, liliacul, munții Carpați sau minele de sare. Numeroasele treceri dintre elementele frescei fac referință la noțiunile de pasaj, de retransmitere și întâlnire, iar elementele naturale, precum albina sau ursul amintesc de importanța biodiversității, în timp ce trunchiul de copac retezat este o referință la exploatarea excesivă a pădurilor”, astfel este descrisă lucrarea în comunicatul de presă oficial.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

În imagine, artistul francez Camille Pansard și artista clujeană Ocu/Foto: Cristina Beligăr

În imagine, artistul francez Camille Pansard și artista clujeană Ocu/Foto: Cristina Beligăr

Lucrarea de pe strada Constanța este de fapt a doua parte a proiectului „Apropiaţi. Spargem zidurile”, inițiat de Institutul Francez din Cluj, care vara aceasta a propus un schimb de artiști între cele două orașe înfrățite, Cluj și Nantes. Astfel, după lucrarea monumentală de 51 de metri, pe una dintre cele mai înalte construcții din cartierul Bellevue a orașului francez Nantes, realizată de echipa clujeană de artiști stradali Kero Zen și Ocu, artiștii francezi de la Studio Katra au răspuns la rândul lor invitației cu propria lucrare.

Citiți și:

Galerie FOTO Street art din Cluj pe un bloc de 15 etaje din orașul francez Nantes. Coloana infinitului, în interpretarea lui KERO și Ocu

Artiștii au avut mână liberă în alegerea tematicii lucrării care cuprinde elemente ale ambelor culturi, cu accent pe importanța biodiversității. Mesajul vizual este foarte puternic.

„Am încercat să unim eforturile comunității în jurul acestui proiect, atât primăriile din Cluj-Napoca și Nantes, cât și Eparhia Reformată din Ardeal care ne-a permis să realizăm lucrarea pe unul din zidurile clădirilor sale. Tot acest efort nu face altceva decât să crească atractivitatea orașului și ne învață să privim și spre strategiile de regenerare urbană prin artă ale altor orașe europene și să le urmăm exemplele”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Ioana Costaș, directoare delegată a Institutului Francez din România la Cluj-Napoca.

Potrivit acesteia, arta stradală va face parte în continuare din proiectele Institutului Francez din Cluj, și s-ar putea concretiza chiar în proiectul de reamenajare a curții Institutului de pe strada Ion I.C. Brătianu.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Antoine Gripay a venit la Cluj alături de colegul său Camille Pansard, din partea agenției Studio Katra, specializată, printre altele, în pictură murală, design de produs și în amenajare a spațiului urban. În Nantes, dar și în alte colțuri din lume, studioul aduce un plus de viață cartierelor prin fresce artistice, ateliere și instalații urbane.

Înainte de acest proiect, cu prima sa etapă în Nantes, Antoine nu îi cunoștea pe artiștii români Kero și Oku, însă legătura dintre ei s-a creat imediat. Chiar dacă sunt ajutați și de artiștii români, francezii Antoine și Camille pictează cea mai mare parte a lucrării de la Cluj.

„În Nantes, Kero și Ocu, ajutați și de noi, au realizat cea mai mare lucrare din oraș, în cartierul Bellevue, pe o fațadă a turnului Doubs, un bloc de 15 etaje. Lucrarea pe care o realizăm aici în Cluj nu impresionează prin înălțime, ci prin mesaj și prin detalii. Am încercat să introducem cât mai multe referințe din Nantes, cât mai multe din Cluj. Am fost la Roșia Montană, am fost la Salina Turda, am introdus anumite motive tradiționale, dar nu vrem să livrăm tot mesajul prin cuvinte. Nu am vrut nici ca pictura să ducă spre clișeu, ci am vrut să avem în ea cât mai multă diversitate, să redea cât mai bine realitatea noastră, a tuturor. Motto-ul „Apropiați. Spargem zidurile” ne-a ajutat foarte mult la partea de creație. Un perete poate fi un teren de joacă, poate fi un loc unde să îți delimitezi proprietatea, sau să o împarți cu cineva și ne-am folosit de aceste metafore”, a precizat directorul artistic, Antoine Gripay, pentru Transilvania Reporter.

Antoine Gripay/Foto: Cristina Beligăr

Antoine Gripay/Foto: Cristina Beligăr

Lucrare în curs de realizare/Foto: Cristina Beligăr

Lucrare în curs de realizare/Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Lucrări de acest fel îi apropie pe locuitorii unei comunități unii de ceilalți și creează, în același timp, punți de legătură între artiști. Orașul Nantes a avut o strategie de revitalizare a orașului prin cultură pe durata a 30 de ani și a devenit astăzi un oraș reprezentativ în Franța atât pentru turiști, cât și pentru locuitorii lui. Orașul a investit în cultură, iar companiile private au înțeles că afișarea logo-ului pe o lucrare de artă pe care au finanțat-o le aduce deservicii, nu vizibilitate. Arta nu ar trebui să fie doar un instrument de marketing pentru companii, consideră Antoine Gripay.

„Street art-ul în Nantes este apreciat de locuitori. Pentru mulți oameni, la fel și pentru mine, pictura face parte din ADN-ul nostru. Astfel de picturi pline de culoare, te fac să zâmbești, te fac pentru câteva minute fericit și sentimentul acesta nu ține cont de generație sau de vârstă. Nu există o vârstă anume pentru a te îndrăgosti de pictură. Cred că această lucrare pe acest perete marchează un moment important în oraș și poate fi un start pentru viitoare lucrări. Există deja în Cluj o comunitate de artiști și o cultură pentru așa ceva, orașul este plin de studenți și multă lume așteaptă acest tip de interacțiune prin artă între oraș și locuitorii săi. Este ușor să realizezi lucrări decorative, dar noi încercăm să inserăm în ele și povești pe care oamenii să le interpreteze”, a mai precizat Antoine Gripay.

Lucrarea de pe strada Constanța va fi finalizată în cursul zilei de marți, 26 octombrie. Inaugurarea publică ar trebui să aibă loc de la ora 19.30, cu o proiecție mapping realizată de artistul clujean Virgil Puiac, în prezența artiștilor francezi și români și a partenerilor implicați în realizarea proiectului.

Distribuie:

Nu există Comentarii

Postaţi un comentariu