Charles Wratto, doctorand la Cluj, constructor de școli în Liberia

Foto: Dan Bodea

În urmă cu doi ani, Transilvania Reporter prezenta povestea dureroasă a unui tânăr născut în Liberia pe care viața îl adusese în Cluj, la studii, după experiența a două războaie civile, unul în țara natală, iar altul în Sierra Leone, ca refugiat.

La vârsta de 15 ani fusese obligat să devină soldat în conflictul din Liberia şi, totodată, martor al unor atrocități imposibil de imaginat. În 2001 a fugit din Liberia, în Mali, unde l-a întâlnit pe Belemina Obunge, un nigerian care avea să-i formeze viitorul. Cu sprijinul lui, Charles a studiat relațiile internaţionale la Universitata Igbinedion Okada din Nigeria, iar în 2011 a optat pentru un program masteral în Cluj-Napoca, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB. Când l-am întâlnit prima dată pe Charles Wratto, tânărul era doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai, specializându-se în managementul crizelor şi conflictelor și totodată protagonist în documentarul “Another day of mankind”, regizat de clujeanul Alexandru Vlad, în care povestea vieţii copilului-soldat era readusă în actualitate.

În iulie, 2014, după 13 ani de exil, Charles s-a întors în Liberia pentru a-și regăsi familia rămasă în viață după atrocitățile războiului. A fost un moment de maximă bucurie, își amintește astăzi Charles, dar în spatele sunetului de tobe și al fețelor zâmbitoare care îi urau bun venit acasă, a observat o realitate foarte tristă. În ținutul în care îl regăsise pe tatăl său, zeci de tineri și copii de toate vârstele tânjeau la ideea de a merge la școală. Din păcate, majoritatea tinerilor din acea zonă sunt puși în fața deciziei de a merge cale de trei zile până la cel mai apropiat liceu, sau de a deveni fermieri. Realitatea aceasta l-a făcut pe Charles să reflecteze profund asupra norocului pe care l-a avut de a primi educație fără a se confrunta cu astfel de decizii. Ca urmare, nu a stat foarte mult pe gânduri până s-a hotărât să facă ceva pentru a-și ajuta conaționalii.

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Citiți și:

De la soldat de sacrificiu în Liberia, la specialist în managementul conflictelor în Cluj

În martie 2015, Fundația Charles Wratto (CWF) a început construcția unui liceu care va oferi educație liceală pentru tineri din 11 sate aflate în acea regiune a Liberiei și care va deveni primul liceu construit vreodată în zonă. Bugetul necesar pentru întregul proiect este de 500.000 de dolari și în scopul strângerii acestor bani Fundația Charles Wratto desfășoară o campanie de strângere de fonduri pe platforma Gofundme unde doritorii pot contribui la scrierea istoriei în acea zonă de pe continentul african. La Cluj, fundația lui Charles Wratto, alături de UBB, organizează în data de 14 aprilie, la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, de la ora 18.00, un eveniment în cadrul căruia proiectul construirii școlii va fi făcut cunoscut publicului, iar cei interesați vor putea contribui cu donații la realizarea lui.

„Oficial am înregistrat Fundația în 2015, după ce în urmă cu un an mă întorsesem acasă. Atunci am văzut care sunt nevoile acelei comunități. Când am mers acolo am văzut două generații de oameni: o primă generație care are vârsta mea, afectată de război și care nu a avut norocul pe care l-am avut eu, deși există în mulți dintre ei dorința de a fi educați. Am identificat a doua generație, născută după război, după 2003 și pentru ei mi-am dat seama că nu există o școală. Cea mai apropiată școală este o școală primară la două ore distanță și un liceu, în alt district, la trei ore distanță. De ce este important să construim o școală în Africa?Pentru că atunci când oamenii au un anumit nivel de educație, modul lor de gândire se schimbă. Nu se va mai apela la violență, ci vor încerca să gândească pentru ei și poate asta îi va ține acasă, fără a-și dori să ajungă pe continentul european. Un sistem educațional, chiar dacă nu va fi ca în Europa, poate îi va convinge să rămână în țara lor. Generația de vârsta mea, care a luptat în război, are viziune și pasiuni. Unii sunt fotbaliști, alții sunt muzicieni și vrem să folosim aceste abilități pe care le au pentru a ajunge în comunitățile lor și pentru a transmite mesajul de pace și conciliere pe care îl dorim”, a precizat Charles Wratto pentru Transilvania Reporter.

Chiar dacă războiul s-a încheiat în 2003, spune Charles, există numeroase granițe invizibile între triburile din Liberia și prin educație aceste granițe ar putea dispărea.

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

Până în prezent, Charles Wratto a folosit 90% din banii săi pentru a pune bazele proiectului școlii și s-a reușit, astfel, zidirea fundației, cu ajutorul oamenilor din satele acelei regiuni care au contribuit fiecare cu ceea ce au putut pentru începerea ridicării clădirii. La finalizarea ei, Charles spune că va exista un birou destinat studenților români și europeni care doresc să facă cercetare în regiune. Principala provocare în acest moment este găsirea finanțării. Practic, precizează Charles, orice ajutor este binevenit, de la utilaje, la mașini de transportat materiale, având în vedere că majoritatea materialelor de construcții sunt transportate de localnici pe brațe sau în cap. „Este o chestiune de timp ca această școală să fie construită, dar cred în acest vis. Când școala va fi ridicată vom avea dovada”. Comunitatea care va beneficia de noua școală este formată din aproximativ 12.000 de oameni. De asemenea, va exista un centru de mediere unde va fi oferită consultanță șefilor de trib în diferite probleme privind consolidarea păcii și soluționarea conflictelor civile.

În ceea ce privește relația lui Charles cu orașul în care studiază, începând cu anul 2011, aflându-se în acest moment în ultimul an la doctorat, tânărul spune că a devenit casa lui și nu de puține ori se întâmplă să îi fie dor să se întoarcă în Cluj, când se află în alte colțuri de lume.

Distribuie:

1 Comentariu

  1. laura maria gaspar says:

    Un om care ramane om fara sa acuze..in ciuda incercarilor la care este supus acesta continua sa fie acelasi om ca la inceput chiar daca poarta povara acelora care nu pot sa atinga nici macar pamantul .. chiar daca omul modern desconsidera omul obisnuit tocmai pentru ca refuza sa traiasca asa cum este lasat
    Omul modern se foloseste de principiile inovatoare ale tehnologiei doar pentru a si satisface aceleiasi nevoi fiziologice dintotdeauna si nimic altceva..denumeste principiile Universului pentru a delimita preocuparile sale stiintifice..astfel stiinta descopera iar medicina aplica..dar din fericire omul se naste traieste si moare singur indiferent de cate artificii se face uz pentru acestea
    Omul modern se foloseste resursele planetei in mod exacerbat

Postaţi un comentariu