Baze spaţiale şi lumi de basm construite din piese Lego, în expoziţie la Cluj. Vedeta: satul maramureşean

Foto: Cristina Beligăr

Expoziţia de Vară Brickenburg şi-a deschis porţile pentru public la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca cu lucrări spectaculoase realizate de fani Lego din România, Serbia şi Muntenegru.

La fel ca în anii anteriori, vizitatorii au prilejul să admire lucrari de complexitate deosebită construite integral din elemente Lego, acoperind o mulţime de teme de la viaţa reală la fantastic. Printre altele, vizitatorii pot admira o bază spaţială extinsă realizată de Tony Tocaci, membru al Asociaţiei Brickenburg. “În fiecare an Tony aduce elemente noi şi din punct de vedere tehnic şi din cel al designului. Pe lângă baza de transport este reprezentată şi baza de reparaţii şi de logistică. Dificultatea principală este aranjarea şinelor pentru cele patru trenuri care circulă. Este expusă şi o bătălie cu extratereştri, se pot observa manevrele făcute de soldaţi, iar roboţii sunt mobili. Navele sunt construite în cel mai mic detaliu” a precizat pentru Transilvania Reporter Sever Alicu, membru al Asociaţiei Brickenburg.

5

Într-o altă secţiune a expoziţiei publicul poate vedea un viitor zgârie nori în construcţie, dar şi alte clădiri al căror interior este construit tot din piese Lego. Spre deosebire de celelalte expoziţii Lego ale Asociaţiei Brickenburg, de această dată expoziţia este aranjată altfel, fiind adăugate noi elemente. Lucrarea vedetă  expusă în premieră anul acesta este concepută şi realizată de Grigore Tomoioagă, membru al comunităţii Brickenburg, reprezintă o scenă amănunţită din viaţa cotidiană a satului maramureşean. “Pentru finalizarea lucrării au fost necesare aproximativ şase luni de zile, iar ideea care a stat la baza construcţiei a fost faptul că satul maramureşean îşi pierde însemnătatea. Lucrarea nu face parte dintr-un set, ci constructorul a folosit materialele de construcţie necesare, combinate cu inteligenţă. Este redat extraordinar de bine relieful şi detalii precum căruţe, plug, scheletul defunctului”, a precizat Sever Alicu.  O altă lucrare impresionantă este un complex monastic, realizat de un tânăr de doar 11 ani din Turda.

6

2

În expoziţie mai sunt redate scene de camping, care trimit la vacanţa de vară, terenuri de sport sau zona de pădure şi mal al râului, un festival medieval şi multe altele. “Am insistat în acest an pe zonele de spaţiu verde şi tehnici de construcţie de peisaj pentru că lumea a fost doritoare în ultimul timp tot de lucruri tehnice precum motoare sau blocuri. Tehnicile de peisaj sunt foarte dificil de construit. Mai este expus Ateneul Român şi monumentul Taj Mahal, care este cel mai mare set oficial Lego produs până în 2010. Tehnicile de construire sunt foarte complexe şi necesită o anumită experienţă”, a declarat Sever Alicu. În expoziţie poate fi admirat şi un set care prezintă o scenă din viaţa Familiei Simpson sau un set oficial Star Wars.

3

9

Joc şi joacă

Ivan Angeli, pasionat de construcţiile Lego încă de la vârsta de trei ani, a venit la Cluj din Serbia cu o lucrare care reprezintă atât partea întunecată, cât şi pe cea luminoasă a lumii. “Am observat că vizitatorilor le place să dărâme totul, la fel cum le place să admire o lucrare. De aceea în ultima zi de expoziţie îi invităm să vină să ne ajute să punem toate piesele în cutii. Lucrarea noastră este realizată din aproximativ 100.000 de piese Lego, piese noi şi piese mai vechi primite de la bunicul meu. De la vârsta de trei ani, până acum la 36 de ani, nu am încetat să mă joc. Lego este o jucărie destul de scumpă, dar în momentul când prietenii unui pasionat de Lego află despre pasiunea lui, atunci încep să-i ofere cadouri care să-i alimenteze această pasiune”, a  precizat Ivan Angeli, convins că pentru realizarea unei lucrări Lego nu este nevoie decât de timp şi de puţină imaginaţie.

1

Sâmbătă 31 mai, începând cu orele 13.30 în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei va avea loc un concurs Trial Truck la care vor participa maşini de teren telecomandate realizate din piese LEGO®, iar duminică, 1 iunie, în aceeaşi locaţie se va desfăşura un concurs de viteză de construcţie care se adresează vizitatorilor expoziţiei cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani.

Expoziţia este organizată de Asociaţia Brickenburg în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Consiliul Judeţean Cluj, putând fi vizitată până în 3 iunie, între orele 11.00. – 19.00., preţul unui bilet fiind de 3 lei. Duminică, 1 iunie, copiii au acces gratuit.

Distribuie:

Postaţi un comentariu