Aferim!, filmul premiat la Berlinală, în premieră de gală la Cluj. Ursul de Argint va fi expus la Cinema Florin Piersic

Foto: Silviu Ghetie

“AFERIM!”, unul dintre cele mai așteptate filme românești ale anului, va avea premiera de gală la Cluj în prezența actorilor Teodor Corban și Mihai Comănoiu, a co-scenaristului Florin Lăzărescu, precum și a altor membri ai echipei. Evenimentul este programat vineri, 13 martie, de la ora 20:00, la Cinema Florin Piersic.

Astfel, din 13 martie, spectatorii clujeni, precum și cei din alte 30 de orașe din țară vor putea viziona lungmetrajul recent premiat la Festivalul Internațional de la Berlin cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, trofeu acordat lui Radu Jude. Ursul de Argint va ajunge şi la Cluj-Napoca şi va putea fi admirat în seara de gală de la Cinema Florin Piersic.

Biletele pentru acest eveniment pot fi achiziționate de la Cinema Florin Piersic (Piața Mihai Viteazul nr. 11).

“AFERIM!” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoțit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma). Scenariul filmului este scris de Radu Jude și Florin Lăzărescu, Marius Panduru a realizat imaginea, montajul Cătălin Cristuțiu, sound design-ul este semnat de Dana Lucreția Bunescu. Costumele au fost realizate de Dana Păpăruz, iar scenografia de Augustina Stanciu, consilier istoric Constanța Vintilă-Ghițulescu, producător Ada Solomon.

Din distribuție fac parte: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminița Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Alexandru Bindea, Mihaela Sîrbu, Adina Cristescu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Dan Nicolaescu.

The Hollywood Reporter a calificat filmul lui Radu Jude drept „o lecție aspră de istorie, ușurată de umorul deocheat și de elementele western-ului clasic. Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, grație aspectului său uimitor, subiectului actual și scenariului surprinzător de amuzant”. Revista Variety a considerat, la rândul său, că “AFERIM!” este cel mai reușit și cel mai original dintre filmele lui Radu Jude, și a constatat că regizorul român e în continuare preocupat de „jocurile de putere și de „umilințele” la care oamenii se supun reciproc. “AFERIM!” e o incursiune “excepțională și extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat și furios”.“AFERIM!””, înseamnă „Bravo!”, continuă criticul Jay Weissberg, „un cuvînt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului”.

Postaţi un comentariu