Medic vaccinat la Cluj: „Mi s-a părut ceva extraordinar, dar sper să devină ceva obișnuit”

Printre primii medici vaccinați la Cluj s-a aflat și Irina Filipescu (foto sus) de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Ea a acceptat să ne vorbească despre această experiență și speranțele ei în legătură cu pandemia, la câteva minute de la vaccinare.

„Mi s-a părut ceva extraordinar să ne putem vaccina, eu mi-am dorit mult acest lucru”, spune medicul. „E foarte interesant pentru mine ca medic să văd cum se naște și se vindecă o boală nouă, și asta în timpul vieții noastre. Sunt boli de când lumea și pământul și pentru care nu s-au găsit încă soluții. Eu am încredere în știință. Nici acest vacin să știți că n-a apărut peste noapte, e nou, dar nu chiar atât de nou, cercetări privind formula cu ARN mesager se fac de vreo zece ani. Interesant care va fi impactul lui, sper ca încetul cu încetul să devină ceva comun”.

Cât privește procedura de folosire, medicul Irina Filipescu a explicat pentru Transilvania Reporter că este vorba de flacoane cu doze multiple care se „decongelează” de la –80 de grade și se păstrează la 2-8 grade până sunt injectate. Prepararea (pregătirea) lui în forma injectabilă durează câteva minute, de aceea distanța dintre două injectări este de 10 minute. Cei vaccinați sunt supravegheați o jumătate de oră după, pentru a preveni eventualele reacții. „Până acum, la noi nu au fost nici un fel de probleme, nimeni nu a avut vreo reacție adversă. Singurul lucru deosebit au fost emoțiile pentru că totul s-a petrecut în prezența televiziunii”.

În legătură cu perioada necesară pentru ca vaccinul să-și facă efectul, medicul Irina Filipescu de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca spune că, teoretic, este nevoie de 7 zile, dar pentru o siguranță totală ar trebui să treacă 4-6 săptămâni timp în care organismul dezvoltă anticorpii necesari. Iar până atunci trebuie respectate în continuare regulile de igienă și distanțare.

Primii medici vaccinați la Cluj-Napoca (foto: Dan Bodea)
Distribuie:

Postaţi un comentariu