Jurnal din timpul epidemiei (48). Europa și victoriile ei

„Unificarea europeană este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată. (…) Ar fi o greşeală de neiertat să alunecăm înapoi la mentalitatea de stat mic”, a spus președintele austriac, Alexander Van der Bellen. Preşedintele Austriei a avertizat ţările Uniunii Europene împotriva pericolului de „a aluneca înapoi la mentalitatea de stat mic”, într-un discurs rostit cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la aderarea ţării sale la UE, relatează APA.

Europa a avut ezitări la începutul crizei epidemiologice, dar a recuperat rapid prin măsuri de întrajutorare consistente. Preşedintele austriac a amintit că primul pachet de asistenţă pentru coronavirus al UE, în valoare de 540 de miliarde de euro, „reprezintă doar începutul”, iar în prezent se negociază un al doilea pachet, „Fondul de recuperare”.

„Avem nevoie de soluţii cât mai ambiţioase”, a insistat Van der Bellen, „doar o Europă unită poate avea o relevanţă globală şi o capacitate politică globală”, a menţionat el.

Dacă politica, economia și administrația europeană este interesată de capacitatea și relevanța acestui continent, noi, europenii de rând avem pretenții mult mai mici, dar la fel de importante. Cei din vest vor siguranță, cei din est bunăstare, dar toți vrem să ne continuăm viața normal, să nu murim de boli sau de sărăcie, să ne bucurăm de pace și de libera circulație.

Nu e simplu pentru est-europeni să se integreze, viața unui român sau a unui bulgar, ungur sau ceh depinde mai mult de statul în care trăiește, de politică, decât a cetățeanului vestic. Economiile din est, subminate de corupție, nu le asigură cetățenilor un nivel de trai comparabil cu cel din vest, iar politica îngreunează și mai mult lucrurile. Estul este vulnerabil în fața crizei, aici unde mai există nostalgii comuniste poate înflori populismul și extremismul dacă liderii europeni nu sunt atenți. Pe fondul sărăcirii se pot naște curente extremiste, se pot șubrezii democrațiile și așa fragile din est dacă liderii europeni nu sunt atenți. Așadar, poate că nu țara fiecăruia contează în aceste momente ci continentul, echilibrul și pacea lui socială.

Foto: Cel de-al doilea război mondial a luat sfârșit prin semnarea capitulării de la Reims, în 7 mai 1945

Distribuie:

Postaţi un comentariu