Jurnal din timpul epidemiei (27). Sparanghel și cercetare
Un moment de derută totală a fost ieri când s-a aflat că mii de români vor pleca îmbarcați în avioane la muncă în străinătate. Așadar, se poate?! E voie să mergi în zonele roșii, să te înghesui în autocar, să stai grămadă la ușa aeroportului sau umăr lângă umăr în avion?
Nu avem prea multe răspunsuri, oficialii germani dau asigurări că din punct de vedere sanitar totul va fi strict, că românii vor fi testați și vor sta în carantina 14 zile. Bun, dar au venit și alte voci care invocă starea de umilință în care ne complacem, sclavagismul modern, imaginea românilor, exportul de forță de muncă brută.
Desigur, statul român, ca întotdeauna, de pe margine, zâmbește. Iar s-a spălat pe mâini. Ca si în 2007 când a deschis granițele și a zis: haideți, puteți pleca, nu ne dați bătaie de cap aici! De voi depinde dacă muriți sau trăiți, nu e treaba noastră. Și așa a fost, românii au plecat alegând să trăiască. România singură a fost nevoită să-și găsescă salvarea. Cei care s-au îmbulugit ieri pe aeroport știu că, în plină criză, n-ar avea de unde face un ban în țară. Pleacă, pentru că plecatul acesta l-au învățat. Românilor nu le mai pasă cum sunt priviți, ei vor să răzbească, cu orice risc.
Acasă însă, iată că vin vremuri grele și nevoia scoate la lumină mici încercări de recuperare a timpului pierdut și a stimei de sine. S-au trezit universitățile: UBB, de exemplu, finanțează proiecte de cercetare din venituri proprii, dar sunt și initiative ministeriale.
Ministerul Educației și Cercetării anunță o nouă competiție pe teme privind intervențiile eficiente în limitarea răspândirii pandemiei COVID-19 pe teritoriul României.Temele au fost propuse de Grupul Interinstituțional pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare în domeniul Securității (GI-CDIS) şi vor fi atribuite în cadrul primului apel din 2020 dedicat problematicii pandemiei COVID-19, organizat în cadrul Programului 2 – „Creșterea competitivității economiei românești prin cercetare, dezvoltare şi inovare”, Subprogramul 2.1 -„Competitivitate prin Cercetare, Dezvoltare şi Inovare” din Planul Național de Cercetare – Dezvoltare și Inovare” pentru perioada 2015-2020.
Vă rog să scuzați limbajul tehnic, dar nu putea fi evitat. Proiectele vor fi executate într-un interval de timp cuprins între 30 de zile şi 7 luni, cu rezultate din prima lună de implementare sub formă de produse, servicii și/sau procese de fabricație inovatoare. Instituțiile responsabile și instituțiile susținătoare sunt Ministerul Sănătății, Agenția Spațială Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Institutul pentru Tehnologii Avansate, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne.
Așadar, dacă aveți idei și sunteți specialiști în domeniu, acum este momentul să faceți o încercare. România nu duce lipsă de creiere, ci de organizare și finanțare. Dacă această criză are nevoie de mințile voastre, este momentul să le puneți la bătaie.